בן כספית ואריה אלדד

"בחתימה אחת שלי ביטלתי את הצורך ברישיונות עסק"

השרה איילת שקד על הרפורמה לבעלי עסקים, וקריאות סינוואר לעבאס לעזוב את הממשלה: "עומד בראש ארגון טרור ומבחינתנו הוא אויב"


הבוקר (א') הציגו שרת הפנים איילת שקד (ימינה) וסגן השר אביר קארה רפורמה אשר תפקידה לסייע לבעלי העסקים בבירוקרטיה העמוסה ולטענתם גם תלחם ביוקר המחייה. סביב ידיעה זו, בן כספית ואריה אלדד שוחחו ב־103fm עם השרה שקד, אשר סיפרה על מהות הרפורמה, התייחסה לפיגוע הקשה שאירע באריאל, בו נרצח ויצ'סלב גולב, והביעה את דעתה על תקיפת המשפחות השכולות בצל יום הזיכרון. 

בפתח השיחה, ביקשה השרה להתייחס לפיגוע הטרגי שאירע בכניסה לעיר אריאל: "זה פיגוע קשה מאוד ואני שולחת תנחומים למשפחתו של ולדי ולחברתו. זה סיפור מרגש מאוד, קורע לב, הימ"מ עשה עבוד היוצאת מן הכלל, אני מאוד שמחה שראש הממשלה בחר ביחידה הזו כהיחידה של הלוחמה בטרור, זו יחידה של אנשים משכמם ומעלה, מקצוענים. כל מחבל צריך לדעת שכוחות הביטחון ישימו את ידיהם עליו".

בתגובה לאמירותיה, תהו המגישים האם יכול להיות שהתרגלנו לכך שסינוואר קורא לרצח יהודים, והשרה השיבה כי "החמאס זה ארגון טרור שרוצה להשמיד את מדינת ישראל, זה לא השתנה. סינוואר ישב בכלא הישראלי הרבה זמן ושוחרר על ידי נתניהו בעסקת שליט והיום הוא המנהיג של הפלסטינים בעזה ודעותיו סביר להניח לא השתנו, גם מאז מה שהוא עשה באותן תקופות. זה ארגון טרור שרוצה להשמיד את מדינת ישראל, זו האידיאולוגיה שלו, אנחנו מבינים את זה ועם זה אנחנו צריכים להתמודד. זה לא מעניין אותי מה סינוואר חושב על ממשלות ישראל. הוא עומד בראש ארגון טרור, מבחינתנו הוא אויב".

"אנחנו יודעים מיהו, מהו הארגון שבראשו הוא עומד ואתה רואה שממשלת ישראל מגיבה באופן מאוד תקיף כלפי כל התגרות. כשהם עושים משהו הכי קטן פוגעים במטרות איכותיות ועובדה שבשנה האחרונה יש באופן יחסי שקט, אנחנו כל הזמן עם היד על הדופק בנוגע להתעצמות שלהם", הדגישה.

"ביקורת עניינית צריכה להישמע במדינה דמוקרטית"

על ההתקפה, שבעיקרה פוליטית, על השב"כ והניסיון להפוך אותו לארגון פוליטי, אמרה: "השב"כ זה ארגון חשוב מאוד לקיומה של מדינת ישראל, זה ארגון מקצועי מאוד ורונן שעומד בראש הארגון הוא אדם משכמו ומעלה. כל גוף בישראל יכול להיות נתון לביקורות כל עוד היא עניינית. ביקורת עניינית צריכה להישמע במדינה דמוקרטית, בוודאי לא ביקורת אישית. אף פעם לא לגופו של אדם אלא לגופו של עניין".

בהמשך השיחה, התייחסה שרת הפנים איילת שקד לרפורמה אותה הציגה הבוקר (א') יחד עם סגן השר אביר קארה. "כשנכנסתי למשרד הגיע אליי סגן השר אביר קארה ואמר לי 'את בחתימה שלך לא בחקיקה ראשית, בחתימה שלך יכולה להקל על עשרות אלפי עסקים בישראל בצורה משמעותית'", סיפרה, והדגימה כיצד הרגולציה באה כיום לידי ביטוי: "עסק, מאפייה קטנה, צריך גם רישיון יצרן ממשרד הבריאות וגם רישיון עסק מהרשות המקומית. להוציא רישיון עסק עולה עשרות אלפי שקלים וגם לוקח המון זמן".

"אני בחתימה אחת שלי ביטלתי את הצורך ברישיונות עסק ועשיתי הקלות משמעותיות על 44 אלף עסקים בישראלים - זה שליש מהעסקים בישראל", הכריזה, "אנחנו חוסכים חצי מיליארד ש"ח של הוצאות מיותרות ומעל 3 מיליון ו-800 אלף ימי המתנה שאנחנו חוסכים לעסקים שהיו צריכים להמתין לרישיונות עסק מיותרים. אנחנו גם חוסכים כסף, מורידים את העלויות על העסקים וכתוצאה מזה משפרים את יוקר המחיה, וגם מעודדים עסקים חדשים להיכנס ומייצרים תחרות כי הכניסה עכשיו להיות בעל עסק היא הרבה יותר פשוטה. זה דבר מדהים ומשמעותי".

"עכשיו המשטרה תעסוק בדברים החשובים באמת"

לדבריה, "העסקים, במקום להשקיע עכשיו הרבה זמן, כאב ראש ועצבים בבירוקרטיה מול רגולטורים ישקיעו את זה בפיתוח העסק שלהם. כל בית קפה אם יש לו בתפריט בירה הוא היה צריך ללכת להוציא אישור מהמשטרה, זה בלתי מתקבל על הדעת וזה גם לא קיים ברוב המדינות בעולם. אנחנו יחסית מאוד קיצוניים ברמת הרגולציה שלנו על העסקים. עכשיו המשטרה תעסוק בדברים החשובים באמת. עד היום כל מסעדה או בית קפה שמכרו איזשהו משקה אלכוהולי הייתה צריכה אישור מהמשטרה - את זה הורדנו".

כספית שיתף כי אחיו, המתעסק בבנייה בחו"ל, טען שהעסקים זה כסף קטן וכי מרגע שקבלן קונה קרקע בישראל עד שהבניין עומד זה חמש שנים ואילו בשאר העולם זה שנה. "הוא צודק", השיבה השרה שקד, "הליכי התכנון והרישוי בישראל הם ארוכים ומסורבלים, גם על זה אני עובדת. אנחנו צריכים לסיים את הליכי החקיקה בכל הדברים האלו. תהליכי הבנייה הם פשוט יותר איטיים, אתם תראו את השינויים תוך שנה אבל זו בעיה מאוד גדולה. אני בתפקידי גם אחראית על התכנון וגם על העובדים הזרים. אני מנסה עכשיו לפתוח ערוצים למדינות אחרות ולהביא עוד עובדים זרים לתחום הבניין. יש המון בעיות, אבל אנחנו מנסים לטפל בהן".

"למשפחות שכולות מותר להגיד את תחושתן ואת מה שהן רוצות"

בסיום השיחה, ביקש אריה אלדד לשמוע את דעתה של שרת הפנים על אמירת המשפחות השכולות כלפי שרי הממשלה. "משפחות שכולות קודם כל הן קדושות וכל ביקורת שלהן צריכה להישמע ולהתקבל באהבה. יש הרבה משפחות שכולות, אני בקשר עם משפחות שהכרתי גם דרך העבודה, דרך השירות הצבאי שלי ושל בעלי ובערב יום הזיכרון אהיה עם משפחה איטקיס שאיבדה 2 בנים, אני אהיה איתם ואני אחבק אותם. למשפחות שכולות מותר להגיד את תחושתן ואת מה שהן רוצות", ציינה.

עריכה: שני רומנו

01/05/2022

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


איילת שקד
איילת שקד  |  צילום: תומר נויברג/פלאש90
Paris