אראל סג"ל

"דברי גנץ לא היו העמדה הישראלית"

ד"ר יבגני קלאובר מביה"ס לממשל באוניברסיטת ת"א על המשבר עם רוסיה: "גנץ לא היה צריך להגיד את אמירות התמיכה באוקראינה, פוטין חיפש תמיכה בעולם"


האם בשל ההכרזה של הממשלה ברוסיה כי היא שוקלת להוציא את הסוכנות היהודית מהמדינה ההחלטה תהפוך למשבר פוליטי בין ישראל לבין רוסיה? על הסוגיה הזו שוחחו אראל סג"ל וחיים לוינסון עם ד"ר יבגני קלאובר, מבית הספר לממשל מדע ומדינה באוניברסיטת תל אביב. 

בפתח השיחה, הודה ד"ר קלאובר כי הוא שגה בהשערתו לגבי פרוץ מלחמת רוסיה־אוקראינה: "עשיתי טעות אבל זו טעות שעובדת לטובתי כי ההבנה של הגורמים, מדוע חשבתי ככה, ולא רק אני, המוחות הגדולים בעולם נתנו למלחמה 20 אחוזים. אמרתי שיש אחוזים נמוכים".

עוד טען כי "צריך תמיד לחפש את הגורמים הגאופוליטיים והטריגר. הטריגר היה ההתבטאות של גנץ, ששם נאמר שמדובר בתמיכה הישראלית באוקראינה שהיא תמיכה החלטית. עכשיו זאת לא מדיניות החוץ הרשמית, אנחנו מ נסים לנווט בין רוסיה לאוקראינה, אנחנו צריכים את רוסיה בשביל סוריה ואיראן אבל יש לנו יחסים מצוינים עם אוקראינה. זו לא העמדה הישראלית, זה לא משהו שמנוסח כמדיניות משרד החוץ. לכן, זה הרגיז את פוטין".

פוטין אנטישמי? "התשובה שלי היא לא"

בהמשך, חידד את אמירתו של גנץ אודות התמיכה באוקראינה: "אני חושב שהיועצים הפוליטיים של גנץ עשו שיעורי בית לא מספקים, גם של לפיד. אם היו נעשים שיעורי בית והיו בודקים שפוטין הגיע לוועידת איראן והלך לו שם ממש לא טוב, הוא לא קיבל את המזל"טים כי ישראל הפציצה וזה הכעיס אותו עוד יותר, וגם האמריקאים הודיעו שאם האיראנים מוכרים את המזל"טים האלו לרוסים זה יעכב את תהליך היציאה מהסנקציות ובכל מה שקשור לתהליך הגרעיני. לא היה צריך להגיד לגנץ את האמירות האלה, כי עכשיו פוטין מחפש תמיכה בעולם. נכון שרוב המדינות לא תומכות בו אבל עם ישראל יש פה יחס מיוחד, מאוד רגיש. כיוון שזה שלטון מאוד פרסונלי אנחנו שואלים האם פוטין הוא אנטישמי בעצמו והתשובה שלי היא לא".

לדבריו, "ברוסיה יש שני סוגים של אנטישמיות, האחד היא של פוטין שהיא לא קיימת כיוון שהוא גדל עם יהודים ואנשי התקשורת שעובדים לטובתו הם יהודים. היה פה טריגר על פניו משפטי, אבל מה שאנחנו טוענים שזה לא משפטי אלא פוליטי ואנחנו צודקים".

"גם אם פוטין מחסל את זלנסקי זה לא ישנה כלום במלחמה"

בסיום השיחה, הדגיש ד"ר קלאובר כי מדינת ישראל צריכה לנצל את המצב הנוכחי על מנת לקדם את האינטרסים שלה. "פוטין בסוריה עכשיו מאוד חלש, זאת עוד אחת מהמכות. הטורקים והאיראנים לא רוצים לראות שם את הרוסים. ארדואן בכלל לא נותן לרוסיה אישור טיסה. טורקיה בסוריה מאוד חזקה. ברגע שהוא נחלש ואנחנו רואים חיילים סורים במלחמה באוקראינה, זאת ההזדמנות לקדם את האינטרסים שלנו. אנחנו צריכים לנצל את חלון ההזדמנויות, הוא נחלש מבחינת לגיטימציה של העולם. גם אם פוטין מחסל את זלנסקי זה לא ישנה כלום במלחמה".

"מה כן יכול לשנות? נשק יום הדין מבחינתו של פוטין שזה מערכות ה־Himars, הוא לא ציפה שההשקעה של משרד הביטחון בצבא הרוסי תוך שבוע יעלם. המערכות משנות את התמונה", סיכם.

עריכה: שני רומנו

25/07/2022

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


שר הביטחון בני גנץ
שר הביטחון בני גנץ  |  צילום: אוליבייה פיטוסי/פלאש90
Paris