אודי סגל וענת דוידוב

הסכם? "סוג של בריחה מלבנון במהדורה חדשה"

איתן דוידי, יו"ר מושב מרגליות, על הדיווחים לגבי הסכם אפשרי בצפון: "מכאן ועד שנגיע להסכם שיחזיר את התושבים לצפון, הדרך עוד ארוכה"


איתן דוידי, יו"ר מושב מרגליות, שוחח עם ענת דוידוב ואודי סגל על המצב בצפון ועל ההסדרה המדוברת מול חיזבאללה. על הכרזת שר הביטחון החדש ישראל כ"ץ כאילו ניצחנו במלחמה אמר: "אני באמת רוצה לדעת מה שר הביטחון החדש רואה שאנחנו לא רואים".

הוא הרחיב: "נכון, חיזבאללה חטף מכה קשה בלבנון, אבל מעבר לזה אתם חושבים שחיזבאללה סיים את דרכו? חברים, זו מכה, אבל מפה ועד שנכניע את חיזבאללה הדרך עוד ארוכ. מכאן ועד שנגיע להסכם שיביא לחזרת התושבים לצפון, הדרך ארוכה".

"ראינו מה זה ערבויות, ולאן זה הביא אותנו"

דוידי ביקר את מדיניות הממשלה: "אני לא מבין את ממשלת ישראל, את ראש הממשלה ואת שר הביטחון החדש, לאן הם חותרים? זה סוג של בריחה נוספת מלבנון בגירסה חדשה. יש עוד הרבה מה לעשות בלבנון, והדבר הכי חשוב הוא לא לתת לאנשי חיזבאללה לחזור ולשקם את הכפרים שלהם, כי הם כבר מזמן הפכו להיות למוצבים של חיזבאללה, ששירתו את אנשי חיזבאללה גם למנהרות, גם לסליקים וגם כתשתיות טרור לכל דבר. אם אנחנו חוזרים לאחור ונותנים לחיזבאללה לחזור לכפרים, שלא יספרו לנו סיפורים שיש ערבויות. 18 שנים ראינו מה זה ערבויות ולאן זה הביא אותנו, ראינו איך צה"ל שמר בדרום, ולכן אנחנו צריכים להיזהר פה".

ואכן, נראה כי הסעיף שהכי חורה לדוידי ולתושבים נוספים המתגוררים בסמוך לגבול, הוא חזרת התושבים הלבנונים ליישובים הסמוכים לבתיהם: "אני מבין מה שקורה בהסכם הזה, ומה שמקפיץ אותי זאת החזרה של תושבי דרום לבנון לכפרים, ושיינתן להם לשקם את הכפרים האלה, וזה מה שמטריד את כל יישובי הצפון. אם יגידו: רצועת ביטחון בדרום לבנון ל-3 ק"מ, ואף אחד לא חוזר לשם, אף כפר לא חוזר למה שהיה שם. ניסינו במשך 18 שנים לחיות איתם בידידות, זה לא צלח, ראינו שזה לא הולך".

"הממשלה הזאת מפחדת להיכנס לבוץ הלבנוני"

"דעתי ברורה לגבי הממשלה הזאת – היא מאוד חלשה, מאוד וכושלת ורופסת. הממשלה הזאת תעשה הכול כדי לא להגיע לחיכוך יותר גבוה עם בלבנון. היא מפחדת להיכנס לבוץ לבנוני, ומפחדת להיתקע שם", אמר.

באשר לסעיף בהסכם שיאפשר לישראל להגיב בשטח לבנון אם יתברר שההסכם מופר, אמר: "אנחנו לא צריכים שום הבטחה ושום הסכם כדי לתת לנו לפעול בדרום לבנון. כשאנחנו רואים שתשתיות הטרור שם הולכות ומתעצמות, אנחנו צריכים לשמור על עצמנו גם בלי הסכם. אבל אם השגנו כבר משהו, אנחנו צריכים לעמוד עליו. הייתי במרכבה ובכפר קילא, ראיתי את הכפרים האלה מקרוב. הכפרים האלה משוטחים, הכפרים האלה כבר לא קיימים. הגגות שם הם בגובה הרצפה, אז לתת להם לחזור ולשקם ולהוות עלינו שוב פעם איום ולחכות לשער כושר נוספת? הרי אנשי החיזבאללה לא יהפכו להיות חובבי ציון, הם לא יוותרו על הרעיון הזה. נכנסנו? פירקנו את הכפרים האלה? עכשיו צריך להרחיק אותם מאיתנו, שתהיה גדר הפרדה מסוימת בינינו לבינם. לא לתת להם את האפשרות לפגע בנו".

"משבר אמון גדול מאוד בינינו לבין השלטונות"

לדבריו, "אני גר בבית הכי צפוני במרגליות, הבית שלי הוא 200 מטר מהגדר. האוטובוס הצהוב של המועצה צריך לעבור בכביש עם 55 ילדים שם. אנחנו לא יכולים להרשות את זה לעצמנו. מי שחוזר היום הם היישובים העורפיים יותר, אני מדבר על יישובי הגדר. אין לנו בקשות מוגזמות, אנחנו מבקשים ביטחון. הביטחון היחידי שאפשר לתת לנו הוא להרחיק את חיזבאללה 2-3 ק"מ מהגבול, וזה לא כלול בהסכם הזה".

בהמשך דיבר על אכזבתו מהמדינה ומהצבא: "לפני חודש ראינו שיצא דניאל הגרי ואמר 'חשפנו מנהרות'. המנהרות האלה לא נחשפו היום. לא אמרו לנו, ולא הזהירו אותנו ולא אמרו לנו 'אל תסעו דרך כביש הצפון'. נתנו לנו להמשיך אורח חיים רגיל, כשיש סכנה מאיימת ממולנו. זה משבר אמון גדול מאוד בינינו לבין השלטונות".

"זה לא פופולרי לומר, אנחנו סומכים על צה"ל, אבל ראינו גם מה קרה ב-7 באוקטובר", ציין והזכיר את מה שאירע בדרום: "גם בעוטף סמכו על צה"ל, אנחנו לא רוצים להיות מהדורה כזאת, אנחנו רוצים להגיד שתושבי הצפון לא יהיו ברווזים במטווח עוד פעם".

עריכה: אחיעד לוק

 

 

11/11/2024

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


מלחמה בצפון
מלחמה בצפון  |  צילום: JALAA MAREY/AFP via Getty Images
Paris