אלוף (מיל') אליעזר צ'ייני מרום, לשעבר מפקד חיל הים, שוחח עם רון קופמן ואריה אלדד בתוכניתם ב-103fm, והסביר מה לטענתו יביא לניצחון בעזה. הוא התייחס גם לביקור טראמפ במפרץ, והציע לפקוח עין על איראן.
בפתח השיחה, התייחס מרום למשא ומתן המדשדש על שחרור החטופים וסיום המלחמה: "יכול להיות שהאמריקנים רוצים להתעסק במיקרו, אבל חמאס לא מסכים. הוא הפיק לקחים מההסכם הקודם, לאחר שעשינו הסכם על שלב א', ואמרנו שביום ה-50 נצא מפילדלפי, לא עמדנו בו".
זו הסיבה בעיניו מדוע חמאס מציע עסקה חדשה בתנאים שונים: "חמאס אומר: אתם רוצים הסכם חלקי? אין בעיה, בכל שבוע נחזיר בן אדם אחד, והחל מהיום השלישי יתחיל המשא ומתן לשלב הבא".
"חמאס דבק בעמדתו מ-8 באוקטובר - הפסקת מלחמה והוצאת כל כוחות צה"ל מרצועת עזה", אנחנו אומרים שזה בלתי אפשרי ושלא יישאר חמאס ברצועת עזה", הוסיף האלוף (מיל').
הוא סבור כי גם ארה"ב מודעת לכך שחמאס הוא הצד הסרבן בניסיונות להניע את המשא ומתן: "ויטקוף הוא לא סתם מישהו, והוא מנסה להגיע להבנות. כרגע גם האמריקנים אומרים שהסרבן הגדול הוא חמאס. הם אומרים את הדבר גם בעולם, ולכן אתה רואה שהאמריקנים בינתיים לא אמרו לנו 'דונט' לגבי עזה".
מהו 'היום שאחרי' האידאלי מבחינת חמאס? הוא סבור כי ארגון הטרור הפלסטיני חותר ללבנוניזציה של עזה: "הם מנסים לעשות את הפטנט של חיזבאללה – 'יהיה פה ממשל אחר, אבל אנחנו נהיה נושאי הנשק, ומאחורי הקלעים ננהל את הרצועה"'.
ומה אותו ממשל אחר? "קונגלומרט של מדינות ערב - סעודיה, ומדינות המפרץ, שכספן ישקם את האזור, ואולי אפילו האמריקנים", הסביר.
באשר לאפשרות שאמריקנים יהיו מעורבים בניהול עזה לאחר המלחמה אמר: "טראמפ אומר - ננהל את עזה אחרי שתנקו אותה מכל הנשק, וזה פתרון שלא נראה באופק".
מרום שלל את האפשרות כי הרשות הפלסטינית תנהל את הרצועה לאחר סיום הלחימה: "כולם אומרים שהפתרון הכי טוב יהיה אבו מאזן, אבל הוא אחד שמממן רוצחים, והוא לא בדיוק חסיד אומות העולם. שמעתם את ההוא שעומד להחליף אותו שמדבר על זכות השיבה עד לפלסטיני האחרון? אז אנחנו יכולים לעשות עסקים עם אנשים כאלה?".
לכן לשיטתו אין מנוס אלא להמשיך במלחמה: "אנחנו צריכים להכות בחמאס ככל האפשר, ובה בעת לנסות ולהגיע להסדרה. זה מורכב וקשה, אבל אין ברירה אחרת. נניח שנסיים את המלחמה - נצא מהרצועה, וחמאס נשאר כמו שהוא עם נשק לאחר שהוצאת את כל החטופים, מה עשית בזה בעצם? לכן כל המאמץ שלך בשנה וחצי האחרונות ירד לטמיון, ותצטרך לשוב לרצועה שוב ושוב".
"השימוש בכוח לא אידאלי, אבל אם נעשה את זה נכון בהדרגה ובחוכמה, יש סיכוי שבסיכומו של דבר חמאס יגיד: 'רוצה אני', ונגיע לפתרון גם אם הוא לא יהיה אופטימלי. יש ביהודה ושומרון כ-3 מיליון פלסטינים ובעזה כ-2 מיליון, ואף אחד מהם לא אוהב אותנו", הוסיף.
ביקור טראמפ: "ראינו השבוע שכל העולם צבוע, ושכולו בנוי על אינטרסים"
הוא התייחס בהרחבה לביקורו של נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ במדינות המפרץ השבוע: "ראינו השבוע שכל העולם צבוע, ושכולו בנוי על אינטרסים: צבאיים או כלכליים, כולל האמריקנים, בואו לא נשכח את זה".
הוא הציע לא להתרגש מדי מההתפתחויות המסתמנות באזור: "יש לנו את היכולת לעבור מקרנבל לסקנדל בכל יום. מעמדה האסטרטגי של מדינת ישראל נפגע במידה מסוימת, כי כל העולם אמר עד עכשיו שכדי להגיע לארה"ב צריך לעבור דרך ישראל, אבל אנחנו בכל זאת הדמוקרטיה היחידה במזרח התיכון, ומדינה שערכיה דומים לערכיה של ארה"ב. ראינו את החבר'ה עם הגלימות והכפכפים יושבים ליד טראמפ - זו לא אותה תרבות".
באשר למשא ומתן בין האמריקנים לממשל בטהרן, אמר מרום: "הדבר הכי חשוב כרגע הוא ההסכם עם איראן, ופה אני מקווה שטראמפ לא ימצמץ, ולא יאבד את העקרונות החשובים. גם אם איראן תגיע לגרעין אזרחי, אסור שתהיה העשרה על אדמת איראן כי הם מבלפים ומשקרים. על זה צריך לעמוד מאוד. אם זה לא יקרה, נימצא בבעיה בשנים הקרובות, כי בכל רגע נתון איראן תוכל לפרוץ".
עריכה: אחיעד לוק