כל שירי סיני

לכבוד חג החירות, ויציאתם (או שמא חזרתם) של עשרות אלפי בני ישראל לחופי סיני, מגיש ברק פז את המדריך המלא לשירי חצי האי שפינויו הושלם בדיוק לפני 26 שנה. כל שירי סיני

מאת: ברק פז

במהלך הפסח ודאי יפקדו ישראלים רבים את חופי סיני. לפני אלפי שנים צעדו בחצי האי סיני בני ישראל וקיבלו בו את התורה לאחר יציאת מצרים, האירוע שאותו אנו מציינים בחג. במשך שנים רבות היה חצי האי סיני מקור עימות בין מדינת ישראל למצרים, שעיקריו כיבוש סיני על ידי ישראל במלחמת ששת הימים והחזרתו בעקבות הסכמי השלום, בפינוי הדרגתי שהושלם בדיוק לפני 26 שנה, באפריל 1982.

העבר המרתק והגדוש שלנו עם סיני יכול להסביר את כמות השירים בזמר העברי העוסקים בחצי האי, בצורות שונות. לפניכם סקירה של כמה מהשירים הבולטים.

מיומן מלחמת סיני

המשורר נתן יונתן השתתף במבצע קדש (1956). בדרך לחזית נרקמו בראשו כמה שורות, אותן התאים למנגינה עממית פולנית שהכיר: "אם נשוב אל נופייך, מולדת...". בדרך חזרה מהקרבות חיבר את הבית השני: "כשיצאנו היה שמה קיץ...". השיר צימח כנפיים - תחילה ודאי בקרב אנשי יחידתו - והוא מושר עד היום. המשורר קרא לו "מיומן מלחמת סיני".

השיר המזוהה ביותר עם מלחמת סיני הוא "מול הר סיני", מהידועים בשירי להקת הנח"ל. נחמה הנדל ז"ל סיפרה בריאיון, כי מכיוון שהמלחמה פרצה זמן קצר לאחר שבני מחזורה השתחררו, זימנו אותם למילואים להופיע לפני היחידות הלוחמות בסיני. באחד הימים קיבלו שם טלפון שבישר להם שהמלחין משה וילנסקי חיבר שיר חדש. את מילות השיר, כך סיפר וילנסקי, קיבל בבוקרו של יום מיחיאל מוהר, ואחרי הצהריים השיר כבר היה מוכן. הפזמון של השיר ההרואי נחתם במילים: "עוד יסופר על זה היום, אחיי / בשוב העם אל מעמד סיני!".

שארם א-שייח', חזרנו אלייך שנית!

בשנים שלאחר מלחמת ששת הימים נכתבו הרבה שירי אופוריה, שמחה והתרגשות נוכח הישגי צה"ל בקרבות. לא מעטים מהם עוסקים בחזית הדרומית. באופן טבעי, הראשונים לבטא את השמחה הזאת היו בפיקוד הדרום, שהוסיף לשטחו 60 אלף קמ"ר בפחות משבוע והצדיק את הקמתה מחדש של להקת הפיקוד, שפורקה בשנות החמישים. לתוכניות הלהקה באותן שנים נכתבו כמה וכמה שירים על סיני, שניתן להאזין להם בזכות הוצאה מחודשת ("הד ארצי").

  • "חצי האי סיני" של יובב כץ ("מלכות החרמון") ויעקב הולנדר("אהבתיה"), עם שורות משעשעות כמו: "רק בקצה סיני אפשר לשרוק שריקה / שתישמע מאסיה עד לאפריקה".
  • "בואי אתי לדרום" של יובב כץ ואריס סאן, שיר קצבי וסוחף המזכיר אתרים דרומיים רבים, ובהם שארם א-שייח', טיראן ומנזר סנט קתרינה שבמרכז סיני.
  • "בסיני מותר", שיר היתולי ביותר שכתב דן אלמגור, המרמז למתירנות מינית גבוהה ביותר בקרב החיילים והחיילות המשרתים בסיני.
  • שירים קשורים נוספים: "ויסעו ויחנו", "סדין אדום" ו"לך לעזה".

אבל ללא ספק אחד השירים המזוהים ביותר עם המלחמה ועם כיבוש סיני הוא השיר "שארם א-שייח'", שחיבר עמוס אטינגר, הלחין רפי גבאי וביצע רן אלירן (שהקליט באותו זמן גם את "החזיקי לנו אצבעות"). שירים בולטים נוספים המבטאים את ההתפעמות הגדולה מסיני:

  • § בהיאחזות הנח"ל בסיני - להקת הנח"ל (1970).
  • § נח"ל ים - שלמה ארצי (1970)
  • § השיר על ארץ סיני - שלמה ארצי (1972, פסטיבל הזמר והפזמון)

התרפקות וגעגוע

כאמור, בדיוק לפני 26 שנה הסתיים פינוי היישובים הישראליים בסיני. חוויה זו הולידה כמה שירי התרפקות וגעגוע לחצי האי, שהפך מבית לאתר תיירות. כזה הוא השיר "געגוע לשארם" שכתבה מיטל טרבלסי - לשעבר תושבת שארם - לאלבומה "נשאר לי שיר" (1998). טעימה מהמילים: "גם החוף השתנה / כולו מלא בתים קטנים / תיירים ממשיכים לבוא ... אני נמשכת אל הבית שלי, רק לבדוק אם יש מישהו שם".

שיר נוסף שראוי לציון הוא "עד מחר" שכתב והלחין שלום חנוך וביצעו דפנה ארמוני וחווה אלברשטיין. השיר מתאר סיטואציה רומנטית להפליא על החוף בנואיבה. מומלץ בחום!

ואם האזנתם כבר לכל השירים שהזכרתי ומתחשק לכם עכשיו פשוט לשמוע שירי פסח ואביב תוכלו לעשות זאת כאן.

חג שמח!