'נעמי שמר: שירי רחל ו'כוכבים בחוץ

נעמי שמר נהגה לחבר לשיריה הן את המילים והן את המנגינה - עסקת חבילה מוצלחת למדי, שהניבה מאות להיטים. עם זאת, מדי פעם, כשנתקלה בשיר מופלא של משוררים גדולים אחרים, הלחינה גם אותם

מאת: ברק פז

באחד משיריה היפים ביותר כתבה נעמי שמר: "בהיאחזות הנח"ל בסיני / אני ממש שפשפתי את עיניי / כשראיתי - מעשה כשפים - / ספרי שירה קטנים על מדפים: / שירי רחל ו'כוכבים בחוץ' / כמו לפני שנות אלף בקיבוץ". כידוע, לרוב שיריה חיברה נעמי שמר הן את המילים והן את המנגינה - עסקת חבילה מוצלחת, נעמי שמר (צילום:ויקיפדיה)שהניבה מאות להיטים לאורך כ-50 שנות יצירה. אולם מדי פעם, כשנתקלה בשיר מופלא של רחל או של אלתרמן, לא התאפקה והלחינה גם אותו.

בסך הכול הלחינה שמר כ-40 שירי משוררים - בעיקר בשנות ה-60' וה-70' - אשר חלקם זכו להצלחה יוצאת דופן, ובצדק רב. אין ספק, כי לשירה מולחנת איכויות ייחודיות משלה, וגם מלחינים מוכשרים ממילא, כנעמי שמר, בדרך כלל התעלו על עצמם בבואם להלחין טקסט פואטי משובח (הגדרה הכוללת בתוכה, כמובן, גם את התנ"ך).

נתן אלתרמן - כוכבים בחוץ

השיר הידוע ביותר שהלחינה נעמי שמר מתוך קובץ זה הוא "פגישה לאין קץ" ("כי סערת עליי"). השיר הולחן בשנת 1969 בשביל "השלושרים" (בני אמדורסקישלום חנוך וחנן יובל), ובוצע בהמשך גם על ידי חווה אלברשטייןאריק איינשטייןאורה זיטנר ועוד רבים. לאחרונה חודש השיר ע"י רן דנקר ואניה בוקשטיין במסגרת "השיר שלנו".

בהמשך הלחינה שמר את "האם השלישית", שהוקלט ע"י שלמה ארצילאלבומו הראשון, הרואה בימים אלה אור בהוצאה מחודשת של "הד ארצי".עטיפת את הלחן המוכר יותר לשיר הזה חיבר כעבור שלוש שנים יאיר רוזנבלום ללהקת גייסות השריון. ב-1977 הלחינה שמר לכבוד ערב שירי אלתרמן גם את "עוד חוזר הניגון" (לא הלחן המוכר והידוע).

שירי אלתרמן נוספים שהולחנו ע"י נעמי שמר: "מסעות בנימין מטודלה" (הגשש החיוור), "על אם הדרך" (להקת חיל הים), "ספני שלמה המלך" (אילנה רובינא), "העלמה" (שושנה דמארי) והשיר "האיר השחר", העוסק ברחל המשוררת.

שירי רחל

מטרים ספורים מפרידים בין קברה של רחל המשוררת לבין קברה של נעמי שמר, שהלחינה כמה וכמה משירי המשוררת. בשנת 1963, אחת השנים הפוריות ביותר של שמר, היא הלחינה את "כנרת" ("שם הרי גולן"), שבוצע במקור ע"י להקת פיקוד המרכז ולאחר מכן גם ע"י אברהם פררה, חווה אלברשטייןנתנאלה, הפרברים, אושיק לוי, אורה זיטנר ועוד.

שלוש שנים מאוחר יותר, בשנת 1966, הקימה נעמי שמר את רביעיית "האחיות שמר" והלחינה בשבילה את השירים "בגני נטעתיך", "זֶמֶר" ("בוקר וערב לך ועליך"), "פרחי אולי" ו"זמר נוגה" ("התשמע קולי"), בלחן שמוכר היום עם מילים אחרות - "שלג על עירי" (נסו לשיר את זה, זה כיף!).

בשנת 71' הלחינה שמר עבור הגבעטרון את השיר "מֵתַי" ("הם בלבד נותרו לי").

ספרי שירה קטנים על מדפים

בנוסף על רחל ואלתרמן, הלחינה נעמי שמר משירי חיים נחמן ביאליק ("קומי צאי"), שאול טשרניחובסקי ("אומרים ישנה ארץ", הוי ארצי מולדתי", "בזכותם" ועוד), לאה גולדברג ("שיבולת ירוקת העין" ועוד), דליה רביקוביץ("כי לא יהיה להם יום"), ע. הללאברהם שלונסקי ועוד.

עד כאן - על קצה המזלג - "שירי רחל וכוכבים בחוץ", שזכו ללחנים של נעמי שמר. אפשר רק לקוות שאחת מחברות התקליטים תרים את הכפפה ותוציא אוסף שיתמקד בשירים האלה.