!חד משמעית: ישנה ארץ

אומרים ישנה ארץ, ונוסחים רבים לה. ברק פז מספר על גלגוליו השונים של שירו המפורסם של ד"ר שאול טשרניחובסקי

מאת: ברק פז

את מילות "אומרים ישנה ארץ" השיר המוכר כל כך שהושמע בשבת האחרונה בביצוע שלמה ארצי, כתב פעמיים רופא הילדים והמשורר שאול טשרניחובסקי (1943-1875), בשתי נקודות זמן שונות בשנת 1923. הנוסח הראשון, אותו חיבר המשורר במהלך נסיעה בחשמלית בברלין, הוא נוסח ספקני ומלא סימני שאלה באשר לארץ המובטחת: כיצד זה תעינו? איפה אותה ארץ? מי ינחנו דרך? אולי כבר איננה? זהו הנוסח שאותו הלחין שלמה ארצי לערב שירי משוררים של גלי צה"ל (1973) ומאוחר יותר הקליט אותו לאלבומו הנהדר "מקום" (1982). את הבית האחרון של השיר ("אולי כבר איננה...") הפך ארצי לפזמון חוזר.

את הנוסח השני לשיר כתב טשרניחובסקי לכבוד ועידה עולמית של תנועת "החלוץ" שהתקיימה בברלין, בה קרא את מילות השיר. ייתכן, שטשרניחובסקי חש שאין זה הולם לקרוא שיר מלא תהיות במעמד שכזה ולכן בנוסח שאול טשרניחובסקיהחדש של "אומרים ישנה ארץ", העלים את רוב סימני השאלה, והחליף את הספקות בטקסט ציוני לאומני מובהק. בנוסח המחודש, כל הנכנס לארץ ישראל, שתושביה היו שרויים אז במצב ביטחוני מעורער, פוגש בלא אחר מאשר רבי עקיבא, סמל לגבורה, שהתנגד לכיבוש הרומי ומת על קידוש השם. ואותו רבי עקיבא מייד מגייס את העולה החדש להגן על היישוב מפני הפורעים הערבים: "אומר לו עקיבא... אתה המכבי!". לפי תיעודים שונים, השיר והמשורר הותירו רושם עז על באי הוועידה.

אבל עם כל הכבוד ללחן של שלמה ארצי, הלחן הראשון לשיר חובר כ-50 שנה קודם לכן על ידי המלחין יואל אנגל (1927-1868), מלחין חשוב שנזכר כיום בעיקר בזכות שירי הילדים: היורה (גשם גשם משמיים) ו-נומי נומי ילדתי. לחנו הנפלא ל"אומרים ישנה ארץ" היה מוכר ביישוב והושר רבות בשנות ה-30' וה-40'. יש לו ביצועים מוקלטים אחדים מפי לוסי ארנוןחבורת רננים, דודו זכאי, דורון תבורי ועוד, אך הוא נשכח כמעט לחלוטין.

בפופולריות הרבה ביותר זיכה את השיר דווקא הלחן של נעמי שמר, שחובר בסוף שנות ה-70' לתכנית הטלוויזיה "ימי כסלו". שמר פטרה עצמה מהצורך לבחור באחת מן הגרסאות השונות של השיר ויצרה נוסח שלישי, הכלאה של שתי הגרסאות: גם תהיות וגם רבי עקיבא, גם ספקות וגם מכבים. וסיום השיר - כמו בגרסה המקורית - נשאר בשאלה: "איה אותה ארץ?". הצהרה פוליטית? ככל הנראה. התפכחות? אולי.

בין הביצועים הידועים לשיר בלחן זה: צילה דגן, מירי אלוני, אופירה גלוסקא, אסתר שמיר, נעמי שמר עצמה וכמובן הביצוע מתוך פסקול הסדרה "בנות בראון", שהחזיר בשנים האחרונות את השיר לתודעה (לחנים נוספים: יחזקאל בראון, החזן לייב גלאנץ).

ערב מיוחד המוקדש למלחין יואל אנגל בהנחיית אליהו הכהן ייערך ב-1.6.08במכללת לוינסקי

תודה לאליהו הכהן על העזרה בתארוך.