?כיצד הרגלים קבועים תורמים להתפתחות של ילדינו

"סופר נני" ממליצה: הרגלים קבועים לזאטוטים יובילו להתפתחות איכותית ומהירה של ילדכם. מה אתם חושבים?

מאת: מיכל דליות

עצרתם פעם לבדוק איך אתם נועלים נעליים בחורף? האם אתם גורבים גרב אחד (האם תמיד מתחילים ברגל שמאל או ברגל ימין?), אז נועלים את הנעל או קודם גורבים את הגרביים ואז נועלים את שתי הנעליים? האם כשאתם חולפים מהחנייה לכיוון דרך הכניסה לבניין אתם תמיד מגניבים מבט לכיוון תיבת המכתבים, אולי יש שם משהו? ואין מצב שלא תיטלו ידיים לפני היציאה מהשירותים, נכון?  מתברר שאנחנו מנהלים את חיינו לפי הרגלים ובלעדיהם קשה לנו מאוד לנהל חיים מסודרים. אלה רק מעט דוגמאות של הרגלים אשר יש לכל אחד מאתנו, והם קיימים כמעט בכל מה שנוגע להתנהגותנו היום-יומית. 
הרגל הוא מנגנון הישרדותי חשוב מהמעלה הראשונה. הוא מאפשר לנו לנוע לאורך חיינו מבלי להשקיע כל הזמן מחשבה ומאמץ. זו אפשרות לעבוד עם הטייס האוטומטי. הרגל הוא דבר שהאדם התרגל לעשות  תמיד. זו התנהגות, או פעולה נלמדת  מובנת מאליה משום שחזרנו עליה שוב ושוב. 
מתברר שהקניית הרגלים היא חלק בלתי נפרד וחיוני מאד בתפקידם החינוכי של הורים לילדים צעירים. 
להרגלים חשיבות בהתפתחות השכלית, הרגשית, החברתית והעצמאית של כל ילד. ההרגלים מאפשרים לכל אדם, ובוודאי לילדים, לפנות מקום בזיכרון כדי להתמקד בתחומי עניין ובאתגרים אחרים וחדשים (כי ההרגל כבר חרוט במוחם והם פנויים לפתיחות לסביבה). הם מקנים הרגשה של ביטחון, כי הילד אינו צריך להיות מוטרד מדי יום מחדש מה לעשות כשהוא נכנס לגן, איך פונים למורה, מה מותר להביא למשחק בהפסקה וכו'. לו היה טרוד בזה היה דואג בכל פעם מחדש. ההרגל תורם להתפתחותו החברתית בכך שהוא מאמץ את הקודים של החברה שבה הוא חי, וזהו כרטיס כניסה לקבוצה שאליה הילד רוצה להשתייך. ההרגל גם תורם להתפתחות העצמאות של כל ילד כי בזכותו הילד אינו זקוק עוד להדרכה של מבוגר אלא זוכר לבד מה לעשות.צילום אילוסטרציה
מוכרים לכולנו הרגלי אוכל, הרגלי ניקיון והיגיינה, הרגלי שינה והרגלי סדר. נוכל להוסיף את הרגלי הצפייה בטלוויזיה, הרגלי משחק, הרגלי קריאה ועוד. 
תפקיד ההורה הוא להקנות לילדיו את אותם הרגלים ושגרות יום קבועות ונכונות ואל נשכח את הקניית ההרגלים הנוגעים לאינטראקציה עם אנשים אחרים (נימוס, תרבות ודיבור). 
ההרגלים שההורים מקנים לילדיהם אמורים לנבוע מתוך אותם ערכים שבהם מאמינים ההורים, והם יכולים להיות נכונים וטובים למשפחה אחת ולמשפחה אחרת לא. יהיה בית שבו ההורה יסכים שילדיו יצפו בתוכנית זו או אחרת וילכו לישון בכל יום בשעה 10 ובבית אחר שעת ההשכבה תהיה 8:30. 
הרגלים כמובן יכולים גם להפוך לאובססיה. הרגלי ניקיון מוגזמים כגון ריבוי בשטיפת ידיים או הימנעות ממשחקים מלכלכים (בוץ / ארגז חול / צבעים....). במקרים אלו חובת ההורה לברר מה היא הסיבה שבגינה הילד מתנהג באובססיה ולטפל בכך ע"י פנייה לייעוץ מקצועי.  
הקניית הרגלים מחייבת את ההורים להיות עקביים במסר ונחושים בפעולה. היום ההורים הצעירים נמנעים מלהיות נחושים (כי כך הם חושבים שישמרו על יחסים טובים עם הילד ולא יגיעו לעימותים אתו) ולכן לא מצליחים להקנות הרגלים, דבר הפוגע בשגרת הילד ובשגרת הבית.