מערכת הבחירות בארה"ב - "שום תסריטאי בהוליווד לא היה יכול לכתוב טלנובלה כזאת"

בעלת הבלוג 'הפלוג' טל שניידר ופרופ' איתן גלבוע, מומחה לארה"ב, מביעים את דעתם על כך שהבולשת הפדרלית הודיעה שחקירת המיילים של קלינטון תיפתח מחדש - האזינו


 

 

מומחה לארה"ב: "למרות המכה, לפי כל המדדים, קלינטון תנצח"

פרופ' איתן גלבוע וטל שניידר ניתחו את המכה שספגה קלינטון עשרה ימים לפני הבחירות בארה"ב בשיחה עם ניסים משעל ודרור רפאל ב"רדיו ללא הפסקה 103FM", ושניהם טוענים שהיא תנצח. גלבוע: "הבחירה היא בין שני עבריינים, בחירות הזויות לחלוטין, חשש מפסילת התוצאות"

אחד עשר ימים לבחירות לנשיאות בארה"ב הודיעה הבולשת הפדראלית שחקירת האי-מיילים של הילארי קלינטון, המועמדת הדמוקרטית, תיפתח מחדש, הודעה שהיכתה בהלם את העולם כולו. פרופסור איתן גלבוע, מומחה לארצות הברית מאוניברסיטת חיפה והפרשנית הפוליטית טל שניידר ("הפלוג"), ניתחו את המצב בשיחה עם ניסים משעל ודרור רפאל ב"רדיו ללא הפסקה 103FM". "זו אכן מכה ועכשיו הדמוקרטים מבצעים מלאכת ספינים מחושבת ומאוד אגרסיבית ומפנים את האש אל ג'יימס קומי, ראש האף.בי.איי", אמרה שניידר. "הם אומרים שהוא זה שעשה את המעשה שלא יעשה, כשהוא מודיע על פתיחת חקירה 11 ימים לפני הבחירות, כשהוא אפילו לא ראה את האי-מיילים ולא ברור מה נמצא בתיק. בארצות הברית יש גישה מושרשת, שרשויות אכיפת לא מודיעות כאלה דברים, בטח שלא בשבועיים האחרונים למרוץ. יש משהו בטענה שלהם שזה לא נעשה אף פעם".

"זה לא חשוב אם יש מידע חדש (על קלינטון)", טען פרופ' גלבוע. "קומי, ראש האף.בי.איי, שהוא רפובליקני, סגר את התיק לפני ארבעה חודשים וספג ביקורת מקצועית ופוליטית לא פשוטה. הוא הגדיר את המעשה שלה (קלינטון) כרשלנות קיצונית, לא כעבריינות, אבל זה היה שנוי במחלוקת. אז הדמוקרטים היללו אותו והרפובליקנים תקפו. עכשיו התהפך הגלגל. הוא לא עושה את זה ממניעים פוליטיים, כי אם כך, הוא לא היה סוגר אז את התיק. הוא עושה את זה כי הוא פוחד שאם באמת יש שם משהו, אז אחרי הבחירות יגידו לו איך לא פרסמת את המידע הזה כשהיה צריך".

"שום תסריטאי בהוליווד לא יכול היה לכתוב טלנובלה כזאת", אמר פרופ' גלבוע, "כל כמה ימים מתפוצץ מוקש אחר. כל הכלים ההיסטוריים שאנחנו עובדים איתם בכלל לא מאפשרים להעריך מה יהיה, כי כל הסיפור הוא חסר תקדים. אלה בחירות מוזרות והזויות במיוחד. שני המועמדים מואשמים בעבריינות. טראמפ בעבריינות מינית וקלינטון בעבריינות בנושאי ביטחון. יש גורמים שטוענים שברגע שאחד מהם ייבחר, יתחיל מיד תהליך הדחה. עוד לא היו בחירות, עוד אין תוצאות, וכבר מדובר על תהליך הדחה. זה הזוי לחלוטין. אצל שני המועמדים יש המון שאלות לגבי ההתנהלות האישית שלהם. אף אחד לא דן פה בתוכניות, מדיניות, התמודדות עם אתגרים. הכל פה רק אישי".

"הציבור בכלל לא רוצה את שניהם", הוסיף. "הציבור האמריקני היה מעדיף אפילו להחליף אותם במועמדים לסגני הנשיא, שכנראה יותר טובים משניהם. כולם רוצים כבר שהימים יעברו והעניין ייגמר ויסתיים, כי מי יודע אילו עוד מוקשים יתפוצצו בדרך. יש המון חששות מהיום שאחרי. אם התוצאה תהיה צמודה מאוד זה יכול להביא לפסילת הבחירות בעיני הציבור ואז נשיא בלי מנדט ולגיטימציה צריך להתמודד עם הבעיות בבית לפני שהוא פונה לנושאי חוץ קשים".

משעל שאל כיצד תשפיע הפרשה על ההצבעה. "ההצבעה המוקדמת כבר כוללת כ-10 אחוזים מהמצביעים, כשקיים שוויון במספרי הרפובליקנים והדמוקרטים שהצביעו", ענתה שניידר. "שוויון בהצבעה המוקדמת הוא פחות טוב לרפובליקנים כי בדרך כלל יש יותר רפובליקנים שמצביעים מוקדם מאשר דמוקרטים. זה אומר שהרפובליקנים לא נוהרים בהמוניהם ולכן יש להם המון עבודת שטח להשלים כדי לנצח. מבחינת מספר האנשים שנשכרו לעבודת שטח במדינות המתנדנדות, כמו אוהיו, פנסילבניה ופלורידה, הקמפיין של קלינטון מעסיק פי חמישה אנשים מהקמפיין של טראמפ. הקמפיין הרפובליקני גם גייס פחות כסף ונוהל באופן חובבני, הם החליפו שם מנהלים. כך שכל האינדיקציות נראות לא לטובת הרפובליקנים. יהיה להם קשה לנצח. קלינטון היא עדיין הפייבוריטית". "גם אני חושב שקלינטון תנצח, לפי כל המדדים האובייקטיביים שישנם בידינו", הסכים גלבוע.

על הסקרים אמרה שניידר: "מכוני הסקרים יחזרו לעבוד ביום שני. סקר חדש יוצא עכשיו כל יום, כל שעה, הסקרים מאוד מבולבלים בימים האחרונים". גלבוע סיכם: "לפי הסקרים יש 10 אחוזים שמתלבטים ואלה האחוזים הקריטיים, ויש כאלה שבכלל מתלבטים אם ללכת להצביע או להישאר בבית".

30/10/2016

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


Paris