גבי גזית

השמדה המונית של בעלי חיים

"אף אחד לא ניצל מההרס הזה וגם אנחנו לא נינצל"


הפרופ' לביולוגיה וסביבה אורי שיינס הסביר לגבי גזית: "קצב ההרס מסחרר. את מרבית מיני החיות שאנחנו מכחידים אנחנו אפילו לא מכירים ולא יודעים מה יש בהם. ארס של צרעה מהאמזונס מונע סרטן"

תהליכי המודרניזציה המואצים של האדם במאות האחרונות, ה-19, ה-20 וה-21, מביאים לשינויים קיצוניים בסביבה בכדור הארץ ויוצרים תהליכים של השמדת מינים רבים של בעלי חיים בטבע. פרופסור אורי שיינס מהחוג לביולוגיה וסביבה של אוניברסיטת חיפה וקמפוס "אורנים" הסביר לגבי גזית: "לפי כל המדענים ולפי כל מה שמראים הסימנים, אנחנו נמצאים בעיצומה של הכחדה שישית, שהיא פרי מעשה ידינו. בעידנים הגיאולוגיים הקודמים היו חמש הכחדות של החיים על פני כדור הארץ. ההכחדה המפורסמת האחרונה היא של הדינוזאורים. ההכחדה השישית היא לא מהתנגשות מטאוריט בכדור הארץ או התפרצות הרי געש, אלא מעשי ידי אדם. הדרכים הן הרס שטחים פתוחים, בירוא יערות, חקלאות, סלילת כבישים, בנייה וכדומה".

"קצב ההרס הוא מסחרר, קצב שלא ידענו כמוהו בכל ימי המין האנושי", הדגיש פרופ' שיינס. "יש כבר היום בעלי חיים שאנחנו מכירים אותם רק מגני חיות. זה לא חזון אחרית הימים, זה קורה עכשיו. למשל, בארצות הברית היו עדרי באפאלו והם נכחדו. הייתה שם ציפור, יונה, שהכמויות שלה גרמו לשמיים להשחיר למשך שלושה ימים, מיליוני יונים, והיונה הזו לא נשארה אחת ממנה בסופו של דבר".

"הבעיה היא שחלק גדול מהמינים שאנחנו מכחידים, אנחנו אפילו לא מכירים אותם", ציין פרופ' שיינס. "וד לא הספקנו לראות מה יש בהם. יכול להיות שיש אצלם תקורות עבורנו. למשל, לפני קצת יותר משנה התגלתה באמזונס בברזיל צרעה שהארס שלה יודע לתקוף תאים סרטניים ולא את התאים הבריאים שליד. במקרה הצרעה הזו התגלתה. יכולנו להכחיד אותה מבלי לדעת שזה קיים. אז אנחנו ממש הורסים את הטבע במו ידינו ואת היכולת שלנו לחיות בכדור הארץ. אף אחד לא ניצל מההרס הזה, גם לא הקופים וגם אנחנו לא נינצל ממנו. ברור שזה ישפיע גם עלינו בסופו של דבר".

01/03/2017

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


(צילום אילוסטרציה, ingimage)
Paris