איפה הכסף
עם ענת דוידוב

הייתם מעורבים בתאונת דרכים - מה עכשיו?

מומחה בדיני נזיקין: "לשאלה איך קרתה התאונה אין שום משמעות אלא מה היקף התאונה ומה ערך התיק"


עוד לא הסתיימה שנת 2018 והנתונים שמגיעים מהכבישים לא קלים במיוחד: 264 הרוגים, שמתוכם רק בשבועיים האחרונים נהרגו משפחות שלמות בכביש 90. ובכל זאת, כאשר מדברים על הרוגים, לא מדברים על הפצועים ונפגעי הדרך; אם נקלעתם לתאונה - אל תתמהמהו באיסוף הראיות. 

עו"ד עמיקם חרל"פ, מומחה בדיני נזיקין, התייחס לסוגייה והסביר מה צריך לעשות אדם שחלילה נפצע בתאונת דרכים: "מרבית האנשים שאנחנו נתקלים בהם לא יודעים את הוראות החוק, והמצב הנורמלי הוא שמתיישב מולי לקוח שמספר לי איך קרתה התאונה ומי אשם. לדברים האלה אין שום משמעות בחוק הישראלי.

"החוק קובע שהאחריות בתאונת דרכים לנזקי גוף היא מוחלטת, כלומר ברגע שהרכב שבו ישבת או שפגע בך יש לו ביטוח חובה כחוק, באותו רגע לשאלה 'איך קרתה התאונה' אין שום משמעות. כל השאלה היא מה ערך התיק, מה קרה ומה היקף הנזק".

ובכן, מבחינה פרקטית, אדם שעבר תאונה צריך להתחיל לפעול ולאסוף נתונים שיעזרו לו בהמשך. חרל"פ: "צריך להבין שמבחינה מעשית לתאונה יש אבא, שזה חברת הביטוח שמבטחת את כלי הרכב. מאותו הרגע שמבינים את זה, הנפגע צריך להחליט מה הוא עושה הלאה עד כמה שהוא מסוגל אחרי פגיעה כזאת. הנקודה העיקרית היא שהנפגע צריך לאסוף חומר כבר מאותו שלב לגבי היקף הנזק שנגרם לו", הדגיש חרל"פ: "הכוונה היא לתיעוד רפואי, קבלות לגבי הוצאות וראיות לגבי ההכנסות וההפסדים שיש לו. הייתי הולך לעו"ד שמתחמה בדברים האלה. הוא יודע בדיוק מה לעשות".

 

אל תפחדו מביטוח לאומי

אלון סיפר כי שמע לא מעט פעמים מאנשים שעברו תאונה, שהלכו לרופא המשפחה שלהם על מנת שיגיד להם שהם 'לא בסדר', וכך ינסו לקבל כספים מהביטוח. ובכן, מסתבר שרופא המשפחה כלל לא רלוונטי במקרים כאלה.

"צריך ללכת לרופא מתמחה", הסביר חרל"פ. "רופא המשפחה הוא בעדיפות האחרונה. לכל תחום יש מתמחה, למשל באורתופדיה יש מומחה לכתפיים, מומחה לגפיים ומומחה לגב, כך שהנפגע צריך ללכת לרופא מומחה שייעץ לו בדיוק על התחום שבו נפגע".

ומה בנוגע לביטוח לאומי – הרי גם שם האזרח הפשוט לא יודע יותר מידי מה לעשות במקרה של תאונה. "יש שני מסלולים בביטוח לאומי", אמר חרל"פ ופרט: "כאשר מדובר בתאונת עבודה שקרתה כאשר האדם היה בדרכו לעבודה, בחזרה משם או תוך כדי העבודה – הוא חייב להגיש תביעה נגד ביטוח לאומי, אחרת בבית המשפט יגידו לו שוויתר על התביעה ויעשו חשבון כמה כסף יכול היה לקבל, ואז יקזזו לו את זה. לכן, אני מציע שאף אחד לא יתחכם ויתבע את ביטוח לאומי, והכסף הזה יוקזז ממנו.

"המסלול השני זה כאשר לא מדובר בתאונות עבודה. אם לאדם אין הכנסות אחרות ויש לו נכות כללית – שזו רמת נכות שכל אזרח בישראל יכול לתבוע, בכל מקרה כאשר מדובר בתביעת נזיקין שבה תבעת את ביטוח לאומי ועשית את חובתך, הכסף שתקבל מהם יתקזז מהסכום הכולל".

אם כן, אל תפחדו מהעלויות של העזרה המקצועית, ולכו לקבל אותה במידה וחלילה תצטרכו.

  

עריכה: מיכל דאבי

08/11/2018

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


צילום אילוסטרציה: Ingram Image
Paris