פרופ' רפי קרסו

"אתה הרופא היחיד בישראל שמכיר את המחלה הזו!"

לא ייאמן: פרופ' רפי קרסו הצליח לאבחן מחלה, שלטענת המאזינה אף רופא אחר לא הכיר עד כה • אז מהי בעצם מיזופוניה?


נא לשמור על השקט, ולא לנשום: מכירים את אלה שלא יכולים שלועסים לידם גזר, אוכלים קורנפלקס או מתקתקים עם העט? 'הרעש מפריע' הם אומרים; אפשר לחשוב שהם סתם טרחנים ומציקים שמחפשים איך להעיר. אז זהו - שלא. 

"אפסו כוחותיי", פתחה המאזינה את דבריה בתכניתו של פרופסור רפי קרסו ב־103fm. לטענתה, רק לפני מספר חודשים הבינה ממה סבל בנה בן ה־17 לאורך כל השנים. "לא מצאתי אף רופא במדינת ישראל שבכלל מכיר את המחלה הזאת - מיזופוניה, או בעצם - שמיעת יתר.

"כשהיה עובר לידו אוטובוס הוא היה תופס את האוזניים, בוכה וצועק", סיפרה. "עוד מגיל ארבע הוא טופל בריפוי בדיבור ובעיסוק ובמהלך הזמן גילינו שהוא גאון. הילד הבריק בכל דבר שעשה ומכיתה א' ועד היום - כיתה י"א, הוא מקבל תעודות הצטיינות. כמו כל ההורים, היינו בטוחים שמדובר בהפרעת קשב וריכוז". 

אז זהו - שלא. מדובר ככל הנראה במיזופוניה. לא שמעתם על המחלה הזאת? גם טובי הרופאים בארץ לא - או כך לפחות סיפרה המאזינה: "עברתי בין כל הרופאים וטלפנתי לכולם אבל אף אחד מהם לא הכיר את המחלה".

מיזופוניה מהי? פרופסור קרסו הסביר: "מי שסובל מהמחלה הזאת סובל מרגישות יתר לרעשים. לפעמים הכוונה לרעש ספציפי כמו לעיסת מסטיק, למשל, שיכול לשגע את מי שיש לו מיזופוניה. יש אנשים שסף הרגישות שלהם לרעש הוא הרבה יותר נמוך, כלומר רעשים שלא מפריעים לאדם רגיל יפריעו מאוד למי שסובל ממיזופוניה. בדרך כלל זה שילוב של בעיה נוירולוגית עם בעיה פסיכולוגית".

   

אז איך אפשר לטפל בבעיה? ובכן, אי אפשר לפתור אותה לחלוטין, אבל יש פתרונות שמקלים מעט על הסובלים מרעשים: "בחלק מהמקרים שמים אוזניות עם משתיק קול או אפילו שמים צמר גפן באוזן. זו בעיה שקשורה להרבה מאוד אנשים אבל לא קשורה לאינטליגנציה. כל רעש מכניס אותם לאטרף, אפילו רעשים של הקלדה או כתיבה בעט".

לא זו בלבד, אלא שבנה של המאזינה אפילו לא מוכן לשבת עם משפחתו לארוחת ערב. "הוא שם אוזניות כי לטענתו אנחנו לועסים בפה פתוח - למרות שאנחנו לא, והוא לא יכול לשמוע את זה. האמת היא שהילד בעצמו כבר מיואש מהמצב.

"כשהלך לצו 1 הרופא האמין לו שהוא חולה במיזופוניה, אבל בגלל שלא הכיר את המחלה, ביקש ממנו חוות דעת רפואית כדי שבצבא יידעו איך להתמודד עם זה. הבעיה היא שאין לנו ממי לקחת חוות דעת רפואית כזאת כי כאמור - אף רופא לא שמע על המחלה, חוץ ממך, פרופסור קרסו". 

קרסו הבטיח כי ינסה למצוא רופא שמבין במחלה, ואם לא "אני אכתוב לך עמוד אחד לגבי מהי מיזופוניה ומה המגבלות שלה. מצד שני, אם הוא ילד מבריק, אפשר למצוא לו חדר עבודה שקט בצבא".

ובכל זאת - קרסו טען כי אין ברירה אלא לנסות גם טיפול פסיכולוגי-התנהגותי: "בעתיד הרי הבחור הזה יצטרך לחיות בחברה עם אנשים, לנהוג על הכביש עם צפירות וצפצופים ולגדל ילד שיצווח לו בלילה, כך שהוא צריך ללמוד להתמודד עם המחלה. למרות הקושי - זו הפרעה שאפשר לחיות איתה". 

  

עריכה: מיכל דאבי

האמור באייטם זה מבטא את הדעה האישית של השדר/ת והוא אינו מובא כתחליף לקבלת ייעוץ פרטני מבעל מקצוע המתמחה בתחום, ואין להסתמך עליו בכל צורה שהיא. כל פעולה ושימוש שנעשים על בסיס התכנים המופיעים באייטם הינה באחריות המשתמש/ת בלבד.
04/01/2019

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


פרופ' רפי קרסו
פרופ' רפי קרסו  |  צילום: רמי זרנגר
Paris