איפה הכסף
עם ענת דוידוב

"מי שנאלץ לייקר, לא עושה זאת בצהלות שמחה"

נשיא התאחדות התעשיינים ד"ר רון תומר על עליות המחירים החריפות במשק • הבהיר: "יש הרבה דברים שלא תלויים בנו, לא הכל גזרת גורל"


התייקרויות במחירים, גרסת ישראל 2022: בקרוב, עתידים מחירי החשמל לעלות באופן קיצוני ללא ספק בחודש אוגוסט לאחר ההתייקרות במספר מוצרי צריכה, מהלך שיחל גל גדילת עלויות של מחירי המים והתחבורה הציבורית. נשיא התאחדות התעשיינים ד"ר רון תומר הגיב לדברים.

"יש הרבה דברים שלא תלויים בנו, מגמה עולמית, אבל לא הכול גזרת גורל", הכריז ד"ר תומר בפתח השיחה. "כל מאזין יודע שכשעולה החשמל הוא משלם יותר. בחשמל משתמשים כולם, מפעלים, חנויות, בתי מלון, מסעדות, כולנו משתמשים וברגע שהתשומה מתייקרת והיא לא היחידה לעצרנו בעת הזאת אז בסופו של דבר זה נטל שמעלה תשומות עלה רבה עסקים שאני מאוד מקווה שגם בעת הזאת יוכלו כמה שיותר באורך רוח ואפילו אולי בנדיבות לבוא ולמשוך ולהעלות במינימום אם בכלל מחירים אבל לא תפקידי לנהל כל עסק. רבים מהם מאותתים, אנחנו שומעים את זה בשוק, בעיתונים, רבים אומרים שהם נכנסים לבעיה".

לאור אמירותיו, תהתה דוידוב האם ברשותו כנשיא התאחדות התעשיינים להגיד להם לא להעלות את המחירים, ותומר הסביר: "אני לא נכנס לאף מפעל, אני אעשה כול כדי שיהיה אפשר לא לעשות או לעלות במינימום. אני לא אגיד לאף בעל מפעל, בטח שלא תעלה, כי אני מאוד מקווה שיוכלו לא, ואני יודע שהתעשיינים מכירים את העובדים שלהם ובאמת מי שנאלץ להעלות מחירים לא עושה את זה בצהלות ושמחה, הוא עושה את זה בתור מוצא אחרון".

"גם אם להעלות, אני מקווה שמי שצריך לעלות יעשה את המינימום האפשרי. בסופו של יום התפקיד שלנו זה לא לנהל את המחיר של מפעלים ואני גם לא אשפוט אף אחד, כל אחד יעשה לפי מצבו ודברים שהוא יודע. אני כן חושב שרשות החשמל, למרות שהיא עשתה צעד נכון, בשימוע אנחנו נלך להציג מתווה קצת שונה שלצערנו רשות החשמל צריכה להסתפק ב־4 וחצי אחוזים, זה גם נטל פחות על האזרחים וגם פחות על העסקים, יאפשר יותר לבלוע את זה", הדגיש.

"אם יהיו עליות מחירים אז בסופו של יום הלאינפציה תגדל"

עוד התייחס להשפעת התייקרות החשמל על האזרחים: "כשהחשמל מתייקר זה לא רק בכיס שלהם או חלילה בהתייקרות מוצרים. אנחנו יודעים שמים, מקורות היא צרכן החשמל הכי גדול במדינת ישראל. לכן אין ספק שהחשמל מתייקר ב־9.6 אחוזים. אנחנו צפויים לקראת סוף שנה להתייקרות משמעותית במים. ואם התייקרו הסחורות ויהיו עליות מחירים אז בסופו של יום האינפלציה תגדל, ואם האינפלציה תעלה גם הריבית ואנחנו נכנסים לסחרור".

בהמשך, התעניינה דוידוב האם בעקבות המצב המדאיג מתקיים שיח עם שר האוצר בנושא. נשיא התאחדות התעשיינים הבהיר כי "היו לי לא מעט שיחות עם שר האוצר, גם על מחירי הדלק והחשמל בסיבוב הקודם ושר האוצר עשה, הוא שמע אותי, יכול להיות גם אחרים ובאמת הוריד את הבלו על הדלק בזמנו. את ההתייקרות של החשמל הקודמת הוא הצליח לסבסד על ידי הורדת המיסים לגמרי על הפחם לייצור חשמל אבל אנחנו היום נמצאים במצב שלצערי זה לא בידיים של שר האוצר, ראש הממשלה ולא בידיים של אף אחד אחר כי האי יציבות הפוליטית היא הרבה יותר קשה מרק בחירות כל כמה זמן. האי יציבות הפוליטית מונעת מהממשלה להגיב".

"לפני שנה שנתיים היינו עם משק יציב, שוק עולמי רגוע, עברנו את זה, אנחנו נמצאים היום בתקפה מאוד סוערת, יש לנו ממשלה שמנועה מלהגיב. כל דבר שהיא תעשה יגידו תעמולת בחירות", טען, "למעשה הם השאירו אותנו כמגזר העסקי באמת בידיים כבולות. הכלי הכי חשוב של ממשלה פועלת נקלח כרגע, את זה אי אפשר לתקן אבל המסר הוא שאני מאוד מקווה שאחרי הבחירות האלו תקום ממשלה יציבה".

"אני בעצב רב מודיע על קבורתה של עסקת החבילה"

בסיום השיחה, הודה ד"ר תומר כי "אני בעצב רב מודיע על קבורתה של עסקת החבילה, ולא כי אנחנו רוצים. אם אני ואת נתווכח על עסקה ובסוף נסכים שכל אחד עם אינטרסים כנראה שנעשה את הטוב ביותר לשנינו. באו שלושה צדדים אכלנו את הראש אחד לשני, חתמנו על עסקה שהייתה פשרה לכולנו אבל היא הייתה מאוזנת, ואז היא הגיעה לכנסת ולצערי הרב האויב של הטוב הוא הטוב ביותר. האנשים בכנסת חשבו שהם מבינים טוב יותר מכולם והם ישפרו את העסקה. אבל בגלל שהם לא העבירו אותה היא נפלה".

"אם עסקת החבילה הייתה יוצאת לדרך כמו שהיא תוכננה היו מקבלים מקבלי שכר המינימום ומי שתלוי בשכר המינימום תוספת לשכר. זה נלקח מהם, ואני אומר בצער רב כי אני חושב שדווקא הדבר הזה אם היה אפשר לעשות עסקת חבילה היינו עושים את זה. ומי נפגעים עוד הפעם? דווקא השכבות החלשות שצריכות את זה, וזה חבל לי", סיכם.

עריכה: שני רומנו

12/07/2022

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


למצולם אין קשר לנאמר
למצולם אין קשר לנאמר  |  צילום: יונתן זינדל/פלאש90
Paris