בן כספית ואריה אלדד

"המסמך הופך את ההתחייבות האמריקאית לחזקה יותר"

אלוף (מיל') עמוס ידלין בעקבות החתימה על אמנת ירושלים בין ישראל לבין ארה"ב: "יש חשיבות גדולה לחתימה ע"י נשיא דמוקרטי"


נשיא ארה"ב ג'ו ביידן אמר כי ארה"ב לא תאפשר לאיראן להשיג נשק גרעיני לעולם ואילו הם יעשו שימוש בכל רכיבי העוצמה הלאומית על מנת להבטיח זאת. כמו כן, הדברים ייחתמו לראשונה בין ארה"ב לבין ישראל בהצהרה המחודשת - הצהרת ירושלים. אלוף (מיל') עמוס ידלין, לשעבר ראש אמ"ן, וחוקר בכיר באונ' הרווארד שוחח על כך עם אריה אלדד ורוני בר און ב־103fm.

"אני חושב שהמזכר הזה מאוד חשוב, האם הוא ערב לביטחון מדינת ישראל? לא, רק צה"ל ערב לביטחון ישראל במאה אחוזים", הכריז ידלין בפתח השיחה. "אבל ארה"ב, מעצמה החזקה ביותר בעולם, כידידה חזקה ביותר של ישראל ולפעמים היחידה, המסמך הזה עושה את ההתחייבות האמריקאית לביטחון ישראל מעט יותר חזק, ההבדל בין ביידן מדבר בוועידה או טראמפ או אובמה ואומר שלאיראן לא יהיה נשק גרעיני למסמך חתום ויש בו גם אלמנט חדש. העובדה שיש פה נשיא דמוקרטי ששם נקודת התחלה לכל נשיא אחר דמוקרטי בעיניי מאוד חשוב".

בתגובה לאמירותיו, ציינו המגישים כי "לא האמריקאים בחרו שהרפובליקניים יאהבו את ישראל". ראש אמ"ן לשעבר הסביר: "נחלשנו מאוד שם והעובדה שביידן עושה את זה חשובה לנו. מעבר לאמריה שאיראן לא תהיה גרעינית לעולם, יש פה אמירה שארה"ב וישראל ישתמשו בכל מרכיבי העוצמה שלהם, דיפלומטיה, צבא, סייבר. בעיניי יש דבר שהתקשורת לא כל כך שמה לב אליו -ה שת"פ הטכנולוגי, יש פה ברית טכנולוגית. אנחנו לא רוצים ברית הגנה עם ארה"ב, לא רוצים לשלוח את צה"ל לאפגניסטן ולא רוצים שתשפך פה טיפה של דם אמריקה, אבל השת"פ הטכנולוגי מאוד חשוב. יש לארה"ב שת"פ מהסוג הזה רק עם שלוש מדינות שהם מוכנים לחלוק את הטכנולוגיות המתקדמות שלהם, עכשיו גם עם ישראל".

"יש תחרות טכנולוגית מטורפת בין ארה"ב לסין. עד היום ארה"ב הייתה מובילה, הסינים שמו לעצמם אתגר שב־2025 הם ישתוו עם האמריקאים וב־2040 יעברו אותם, אני לא בטוח שזה יקרה. אבל תיקח טכנולוגית שהן הטופ של הטכנולוגיות, שהאמריקאים שמרו לעצמם ועכשיו הם מוכנים לשתף פעולה. זה הישג מאוד גדול, יש גם מחרי שישראל משלמת. מי שרוצה שארה"ב תשתף איתה פעולה בנושאים הרגישים צריך להתרחק מסין, אבל את המחיר הזה אנחנו במילא משלמים כבר מספר שנים", טען.

"לשלוח את המקצועניים להכין תוכנית שתתמוך בהצהרת ירושלים"

בהמשך השיחה, התייחס ידלין לדאגה הרבה ממחסור פצצות אשר מסוגלות לחדור 100 מטרים מתחת לפני הקרקע: "אני לא רוצה לפרט פה. מדינת ישראל, יש לה תעשייה ביטחונית יוצאת מן הכלל ואם צריך משהו אז יהיה לנו אותו. מה שלאמריקאים יש זה מטוס שיודע לקחת פצצה של 30 אלף ליברות, את זה אין לנו. אנחנו מוצאים לנו את הדרכים האחרות בחדשנות הישראלית. אחרי שמצהירים מעל הפודיום שאנחנו חולקים את אותה מטרה, שלאיראן לא יהיה נשק גרעיני, צריך לשלוח את המקצועיים להכין תוכנית שתתמוך בהצהרה".

"ביידן אמר שהוא מאמין בדיפלומטיה, ואנחנו אומרים שהיא וההסכם לא יעצרו את הגרעין, לכן צריך להכין תוכנית מקרים ותגובות", הדגיש, והוסיף: "מה יקרה אם האיראנים לא יחזרו להסכם? אם הם יחזרו ולא נצליח לעשות את אותו הסכם ארוך ומהודק? מי יעשה אז מה עם אותן פצצות חודרות בונקרים? איך מחזקים את הרגע הזה לרגע הנה אם הם רוצים שנעשה את זה? יש פה הרבה דברים שהדרגים המקצועיים צריכים להתחיל לעבוד על תוכנית משותפת. אנחנו לא חלק מהסכם הגרעין ויש לישראל עליו הרבה ביקורת, אבל אנחנו יכולים להיות חלק בהסכם עם האמריקאים".

עוד חידד ידלין כי "אין ספק שזה הנשיא הדמוקרטי אולי האחרון שמוכן להגיד שלמרות שהוא לא יהודי הוא ציוני ושאם ישראל לא הייתה היה צריך להמציא אותה. אם הם השיגו 10 שנים בדיפלומטיה, לפעמים התקפיות משיגות שנתיים. לכן, זה לא או דיפלומטיה או תקיפה, זה שילוב אסטרטגיות שלפעמים אחת תומכת בשניה, שיש אופציה צבאית אמינה האיראנים באים לדיפלומטיה".

"צריכים שהאיראנים ישתכנעו שאם הדיפלומטיה תיכשל האמריקאים ייצאו לתקיפה"

"אנחנו צריכים שהאיראנים ישתכנעו שאם הדיפלומטיה תיכשל האמריקאים יצאו לתקיפה, והם צריכים להיות משוכנעים שלישראלים יש את הפצצות חודרות הבונקרים או כל דבר אחר שמאפשר את התקיפה, ואז אולי הדיפלומטיה תמשיך לעבוד שזו לא בהכרח מדיניות רעה בתנאי שהיא מביאה תוצאות", סיכם.

עריכה: שני רומנו

14/07/2022

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


עמוס ידלין
עמוס ידלין  |  צילום: פלאש90
Paris