אראל סג"ל

"ראש המוסד הוא איש אמין ואמיץ מאוד"

חיים תומר, לשעבר ראש אגף מודיעין ותבל במוסד, על דבריו של דוד ברנע בקשר להסכם הגרעין: "יש לו מחויבות לומר את דעתו האישית בצורה הנחרצת ביותר"


ראש המוסד דוד (דדי) ברנע יצא בשבוע שעבר בחריפות נגד הסכם הגרעין המתגבש בין איראן למעצמות, וכינה אותו 'אסון אסטרטגי'. בעקבות הביקורת הפומבית נגד ארה"ב, ראש הממשלה לפיד נזף בברנע. חיים תומר, לשעבר ראש אגף מודיעין ותבל במוסד, שוחח עם אריה אלדד ורון קופמן ב־103fm.

"יש לראש המוסד מחויבות לומר את דעתו בצורה הכי נחרצת שיכולה להיות. האיש כראש מוסד, שהוא קברניט עם אחריות לאומית קשה חש שנעשית פגיעה באחריות הלאומית שלו למנוע מאיראן להשיג פצצה, לכן הוא בוחר כנראה להתבטא באופן חריג מהרגיל", אמר תומר.

לדבריו, ברנע מודע לאפקט שגרמו הדברים שלו. "הוא כנראה בחר במודע לבטא את עמדתו שהחתימה על הסכם הגרעין תעשה שני דברים רעים – אולי תפסיק את הפעילות שתאפשר למנוע או לסכל את ההתקדמות של איראן כי יש הסכם, ומצד שני, תעניק לאיראן תמורות אסטרטגיות שיחזקו אותה עוד יותר במובן האסטרטגי של המילה", אמר.

עוד אמר: "האם הוא בחר את הדרך הנכונה בקריאת חוצץ כנגד ארה"ב? זה עניין של טעם אישי של השומע. אני שייך לאסכולה שגדלה בישראל ואמרה 'אני משכנע בתוך המסדרונות ולא מחוץ למסדרונות, ואם לא הצלחתי, אז לא הצלחתי, אבל אני לא קורא תיגר על היחסים האסטרטגיים בין ישראל לארה"ב'".

עם זאת, טען: "אני חושב שהלחצים הכביכול לא מערכתיים שמפעילים אנשים, בעיקר כרגע ראש המוסד, משפיעים על הממשל האמריקני, אז יכול להיות שהתזמורת הזאת – למרות שהיא נראית כאילו היא לא מנגנת טוב ואין לה מנצח אחד - מביאה תוצאות".

לדבריו, "ההסכם מביא לביטול הסנקציות, יחד עם זה, יש שם מחויבות איראנית בנושא צבירת חומר, כמויות צנטריפוגות מסתובבות שזה חלש יותר מההסכם הקודם, אבל אני לא הייתי מוחק את זה ואומר שזה לא משמעותי לחלוטין".

תומר המשיך ואמר: "איראן, לפחות בתקופה הקרובה, אחרי הסרת הסנקציות תשחק את התפקיד של הצייתנית", אך הוסיף: "אני חושב שהסיכוי שאיראן תציית באופן מלא ותוותר על ההזדמנות לפצצה הוא קטן מ־50%".

לטענת תומר, ישראל צריכה להגיע עם ארה"ב להסכמה, לפיה, מה עושים במקרה שהמודיעין הישראלי, האמריקני או הבריטי יגלה שאיראן ממשיכה בייצור הפצצה, למרות ההסכם.

"הביטול של ההסכם הקודם היה טעות אסטרטגית"

במהלך השיחה, טען תומר כי "הביטול של ההסכם הקודם היה טעות אסטרטגית קשה של ממשל טראמפ בעידודה של ממשלת ישראל. מי שעודד את ממשל טראמפ לבטל את ההסכם הייתה ממשלת ישראל המכהנת באותו זמן, כולל קברניטיה".

עוד אמר: "בין התנגדות בהסכם לבין הסכמה שבשתיקה, להסכם והמשך שמירת חופש הפעולה של ישראל, יש הרבה מאוד אלטרנטיבות".

לדבריו, "אני חושב שיש אפשרות להגיע למצב של אי התנגשות עם ארה"ב סביב ההסכם, אבל השגה של שני דברים חשובים. 1. שמירת חופש הפעולה של ישראל על כל זרועותיה השונות, להמשיך ולסכל את מה שנראה כפעולות איראניות בכיוון של השגת יכולת צבאית. 2. הגעה להסכמה עם ארה"ב עכשיו על פרוטוקול ההפרות, מה זו הפרה מהותית שתביא למצב שבו ארה"ב מסכימה לצאת עם ישראל לפעולה צבאית לעצירת הגרעין האיראני".

עוד אמר: "אני ראיתי כבר יותר מדי קברניטים מתכופפים בדרך, ובמקרה הזה, צריך גם לכבד את היושרה של ראש המוסד, הגם שבעמדה הספציפית אני חולק עליו, אני לא חושב שההסכם הוא אסון".

תומר המשיך והדגיש: "אני חושב שההסכם הזה חלש יותר, יחד עם זה, אני חושב שישראל לא בפוזיציה שהיא יכולה לעצור את ארה"ב מלחתום על הסכם, היא כן צריכה להגיע עם הממשל הזה הספציפי להסכמות רחבות יותר, בכל מה שנוגע לפרוטוקול ההפרות ובכל מה שנוגע לתפקידה של איראן באזור שהוא שלילי".

עריכה: אמיתי דואק

28/08/2022

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


דוד ברנע
דוד ברנע  |  צילום: אוליבייר פיטוסי/פלאש90
Paris