הלום קרב לנצח

ורדה רזיאל ז'קונט אירחה את יזהר דוד שכתב את הספר 'מסוכלים' שמבוסס על חייו כרכז בשב"כ • שיתף: "נכנסו לאישיות שלי אלמנטים שאי אפשר להוציאם"


ורדה רזיאל ז'קונט אירחה באולפן את יזהר דוד שכתב את הספר העלילתי 'מסוכלים' שמבוסס על סיפור חייו בשירות הביטחון הכללי. הוא סיפר על הליך פסיכולוגי שעבר הגיבור, שזה בעצם הוא, לאחר שגילה שהוא סובל מפוסט טראומה כתוצאה מהשירות שלו שם, "אני הלום קרב, יש לי פוסט טראומה", אמר בפתח דבריו.

עוד אמר כי, "בספר כדור השלג מתחיל להתגלגל ואני ביחד איתו, אבל אני עדיין לא יודע. אני רואה שמשהו משתנה ומשהו נסדק, אני רואה את השבר, ואז אני רואה את הפיצוץ יש לי פוסט טראומה שרכיב האשמה הוא מרכזי, לאט לאט השק הזה גדל, הוא גדל עם כל פיגוע שלא הצלחתי למנוע, אני נושא בתוכי שק אשמה כבד. הספר מתחיל ברצח שני המסעדנים בטול כרם, שני בחורים צעירים נכנסים לטול כרם לאכול חומוס תופסים אותם ארבעה מנוולים ויורים להם בעורף בעודם מתפללים שמע ישראל, ואני מגיע לשם מיד, דקות אחרי, ושם מתחיל להתגלגל הכדור". 

המשיך וסיפר על העיניים הכחולות שראה לאחר פיגוע והשפיעו על חייו, "בספר אני מספר על מקור שלי שבגד בי. אני מפעיל מרגלים, תפקידי בשירות לגייס מרגלים ולהפעיל אותם. אחד המקורות שגידלתי אותו הוא היה מאוד קרוב אליי הוא עשה פיגוע נוראי. הוא התפוצץ ורצח בגופו חמישה אנשים ואני הייתי שם וראיתי את הכל קורה, בין הגופות התעלפתי. הגעתי למקום, מדובר באדם שמגיע עם תחושת כישלון כל כך נוראית ורואה מחזה כזה מחריד מה שעישתי בניגוד לכל דבר, בדרך כלל לא ניגשים לגופות, ניגשתי פעם ראשונה לגופות, כרעתי על ברכיי לגופה הראשונה, מה שנצרב לי במוח החולה שלי זה העיניים הכחולות שלה שאינן מרפות", שיתף באומץ. 

"רעייתי תארה חיים לצד שני בני זוג שונים, למרות שזה אני"

ורדה: "אתה מדבר על עצמך כהלום קרב לנצח, איך התרפאת? דרך הכתיבה, אתה מתאר דרך הספר את נקודת המבט של רעייתך, היא חיה באפלה, אתה לא מגלה לה את הסודות. שעצרת בנפשך אתה לא מדבר איתה, האם בעצם לחיות בסוד ואנשים רבים חיים בסוד, כי אין להם ברירה, האם זה לא הורס את הזוגיות, האם זה לא מתכון להרס הזוגיות?

על כך השיב ואמר, "רעייתי מתארת חיים לצד שני בני זוג שונים למרות שזה אני, בתחילה היא מתארת חיים לצד רכז בשב"כ ושם היא מתארת את היחסים המורכבים עם המון אלמנטים שאין בזוגיות רגילה, בחיים של רכז ובת זוגתו אתה יכול לספר לה כמעט את הכל, אתה חושף אותה להמון דברים, הן עוברות את אותו הליך סינון ביטחוני שאני עובר. בתהליך הכתיבה היו לי המון הפתעות, את נטע הדמות של רעייתי כתבתי, וזה רגיש לי כמו ללכת לטיפול זוגי, אחד על אחד, יש פה ירידה לעומקים שמועלם לא ירדתי, ראיתי דמות שחיה לצידו של רכז, ראיתי פעם ראשונה את הצד שלה, היא לא בחרה בזה, היא התחנתה איתי כבר שהייתי בשירות".

לדבריו, "פתאום נכנס לעולמה כל הטרור, כל המרגלים פולשים לחיים שלה, לתוך השגרה שלה, החלומות שלה, היא יושבת בבית ומתארת שגרה, בטלפון אחד קטן בסלון שלה, נפתח לה חפ"ק כי אי אפשר לזוז והיא שומעת שיחות בערבית ובעברית, הפיגועים המלחמה עם עם הפלסטינים - פלשו לה לתוך הבית". 

לבסוף התייחס לכך שבספר הגיבור התחיל לשנוא את השב"כ, ועל האמביוולנטיות של נפשו שנפצעה מהשירות, "אני לא יחצן של השב"כ, אני שם מראות לשב"כ. בספרי הראשון שמתי מראה שהובילה לטיפול בפוסט טראומה. הספר הזה, המטרה שלו היא לשים מראה לטיפול בנשות פעילי השב"כ. אני לא שונא את השב"כ, זה הארגון הכי מדהים שקיים במדינת ישראל. ההלום קרב בסיפור צריך לזכור שהוא חולה, המחשבות שלו הן בלתי רציונליות. אני אישית מאוד מעריך את השב"כ". 

06/09/2022

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


ורדה רזיאל ז'קונט
ורדה רזיאל ז'קונט  |  צילום: 103fm
Paris