ינון מגל ובן כספית

תיק הביטחון לסמוטריץ'? "חוסר מודעות עצמית"

רא"ל (מיל') גדי איזנקוט, מקום 3 במחנה הממלכתי, על טענת יו"ר הציונות הדתית • הדגיש: "מעט מנדטים לא נותנים לגיטימציה לראשות הממשלה"


בריאיון שהעניק אתמול (ד') הרמטכ"ל רא"ל (מיל') גדי איזנקוט, מקום שלישי ברשימת המחנה הממלכתי, טען כי הצביע פעם אחת בעבר לליכוד, זאת על רקע הדברים שאמר על יו"ר עוצמה יהודית איתמר בן גביר, לדבריו: "רק אדם שלא עשה צבא לא יודע שמי שקובע את הוראות הפתיחה באש הוא הרמטכ"ל" והצהרתו של יו"ר הציונות הדתית בצלאל סמוטריץ' כי אינו פוסל את תיק הביטחון. איזנקוט שוחח עם בן כספית וינון מגל ב־103fm והתייחס לדברים.

"במקרה שלו יש פה גם חוסר צניעות וחוסר מודעות עצמית להבנה של גודל האתגר וראיתי שרי ביטחון", טען איזנקוט על יו"ר מפלגת הציונות הדתית. "תפקיד שדורש ניסיון מדיני ביטחוני, הבנה עמוקה. במקרה שלו אני גם שמעתי בוועדת חוץ וביטחון, אני לא מבין אילך הוא מעלה על דעתו לדרוש תא התפקיד הזה. כשהוא דרש להפסיק גיוס של גברים בעקבות פקודת השירות המשותף שהוצאתי, הוא דרש להפסיק שירות חובה לנשים. הוא דורש לפרק את המנהל האזרחי שהוא בסיס הפעולה החוקי שמאפשר לצה"ל לפעול ביו"ש. אם הוא רוצה להגיע לכאוס אז הוא מועמד טוב לא לביטחון אלא למציאות כאוטית. אפשר יהיה להוסיף לארבעת מושגי הביטחון הלאומי מושג חמישי שנקרא מציאותיות".

לאור אמירותיו, ציין מגל כי על אג'נדה אפשר להתווכח אך מדינת ישראל ידעה בעבר שרי ביטחון ללא רקע ביטחוני. איזנקוט חידד: "אני טוען שיש לו פער גדול בהבנת האתגרים הביטחוניים של ישראל כמו שאני מתרשם מהתבטאות שלו. אפילו התבטאות שבעיניי נראית לא ראויה, אני מעולם לא שאלתי את עצמי מי דתי, חילוני ומי דרוזי. שאלתי את עצמי מי האיש המתאים ביותר ומזה גזרתי אתה מינוי שלו. להגיד שאני אקדם קצינים דתיים זה לפרק את הצבא. את וינטר קידמתי, מיש העלה אותו לדגת תת אלוף זה אני. אני מאוד מעריך אותו. אני לא הסכמתי לדרישה של ראש הממשלה נתניהו בזמנו למנות אותו למזכירו הצבאי. זה שיקול שמחליש את הצבא ולא מחזק את הצבא. לכן לא הסכמתי לקחת אותו אחרי 4 חודשים כשראש ממשלה אומר 'אני רוצה אותו'".

באשר להתבטאותו בנוגע לכך שראש ממשלה לא יכול להיות יו"ר מפלגה המחזיקה ב־12 מנדטים, הבהיר: "לא נקבתי במספר, אבל אמרתי בהתייחסות למספר שראש ממשלה צריך לגיטימציה ציבורית מספקת. ואמרתי ששישה חמישה מה שהיה בשנה האחרונה זה בעיניי לא נכון ולא ראוי לדמוקרטיה. אני עושה מאמץ שההישג של המחנה הממלכתי יהיה דו ספרתי גבוה ואני עדיין עומד מאחורי המילים שלי - מספר נמוך לא נותן לגיטימציה לדרוש ראשות ממשלה. אנחנו אנשים אופטימיים, לוחמים, יש עוד שבוע ואני מאמין שנעשה מאמץ גדול. את הרוח הזו אני רואה בהסתובבות שלנו. אני מאמין שההישג יהיה יותר גבוה".

"מכיר את דן חלוץ - פטריוט אוהב את המדינה"

בהמשך, התייחס הרמטכ"ל לשעבר לדבריו של דן חלוץ, רמטכ"ל עבר גם הוא, אשר הודה כי הוא חושש ממלחמת אחים בהקשר של ח"כ איתמר בן גביר, יו"ר עוצמה יהודית: "לגבי דן חלוץ, כשהגעתי אליו כמה שבועות לפני מלחמת לבנון והצגתי לו אסטרטגיה הוא זה שאישר את זה ואישר דפוס פעולה שמשפיע עד היום ומשאיר את נסראללה בבונקר 16 שנים. זה המרכיב הכי חשוב ליכולת שלנו לקיים מדינת יהודית דמוקרטית בטוחה, לחזק את החוסן הלאומי והסולידריות בחברה הישראלית גם כשאנחנו חלוקים על דברים".

עוד הוסיף כי "הוא אומר שהוא חושש מזה. אני מכיר את חלוץ, פטריוט אוהב את המדינה, אדם אמיץ מאוד. מה שאנחנו צריכים לקחת מזה שצריך לעשות כל מאמץ של להתווכח ובסוף לראות את ה־90 אחוזים שמאחדים בין כולנו. לראות מדינה יהודית מתקדמת, סובלנית, עוצמתית. אני חושב שלשם צריך לכוון ולא לאמירות מפלגות".

"לגבי בן גביר וההבטחות שלו, הוא היה מעורב מאוד בשנתיים האחרונות, את זה אי אפשר לקחת ממנו. אני שומע את התרצון שלו לשנות את הוראות הפתיחה באש, זה מעיד על חוסר מודעות וחוסר ניסיון", תקף, "מי שקובע הוראות פתיחה באש, בסוף הסמכות נתונה בידי הרמטכ"ל ומה שהביא אותנו עד הלום זו תבונה מדינית ועוצמה צבאית, לא סיסמאות ואמירות פופוליסטיות".

"נדרשת תוכנית חירום לאומית"

עוד הסביר בנוגע למועד פרסום תוכניתו, סמוך ליום הבוחר, כי "התחלתי לעסוק בה לפני חצי שנה. גנץ ביקש ממני לקחת את זה לפני חודש וחצי, לקח כמה שבועות טובים לגבש תוכנית שתהיה רצינית ומבוססת, ולפני שבוע וחצי יצאנו אחרי שהכנתי את התוכנית. ההבנה שלי שנדרשת תוכנית חירום לאומית. לא התוכנית שמציעים חלק מהאנשים של 5 שנים, אלא תוכנית חירום לאומית והגדלה משמעותית, מהלכים אופרטיביים למיגור פשיעה וצעדים משלימים של סגירת גבולות".

בנוסף, כאשר התבקש להביע את עמדתו בנוגע לביקורות החריפות אותן סופג נתניהו בטענה כי הוא לא פעל כראוי בכל הקשור להתקדמות הגרעין האיראני, הדגיש איזנקוט: "כמי שעוסק בזה מ־99', אני יכול להעיד על כל ראשי הממשלות כולל נתניהו שהם אחראים שלאיראן אין היום יכולת גרעינית. הוא עסק בזה בצורה משמעותית. יש לי טענה אחת מרכזית - היציאה ב־2018 מהסכם הגרעין שלה אמריקאים שנעשה בעידוד ישראלי מבלי שבחנו את המשמעויות עד הקצה. אחרי זה צריך לשאול את השאלה בין ההחלטה לצאת לתוכניתה אסטרטגית שקרתה במחצית 19".

"אני יכול להעיד שהיו מהלכים. פה הפער הגדול - הושקעו עשרות מיליארדי ש"ח, נעשתה פעילות מבצעית שחצתה את כל ראשי הממשלות. השגיאה האסטרטגית הגדולה זה היציאה מבלי להכין חלופות פלוס האצת המוכנות של צה"ל למרותש אני הייתי מאלה שחשבו אחרי ההסכם שצריך להתאים את סדרי העדיפויות", ציין, "היציאה נפלה כרעם ביום בהיר אבל זה לא מוריד מהעיסוק והעשייה והתרומה של נתניהו במשך עשור פלוס למניעת יכולת גרעינית".

"אזרחי ישראל נחשפים שיש פעולה בפרופיל גבוה - הפעילויות לסיכול טרור מתבצעות מדי יום"

לאחר פעילות מסיבית של כוחות הביטחון ברחבי שכם וג'נין, הביאו הלוחמים להריגתם של פעילי 'גוב האריות', וכתוצאה מכך שני פעילים נוספים הסגירו עצמם מחשש לחיסולם. רמטכ"ל לשעבר שיבח את העוסקים במלאכה: "קוראים לזה הרתעה וזה מביא לידי ביטוי יכולת שהיא בעיניי מופלאה. פועלים יום יום, אזרחי ישראל נחשפים שיש פעולה בפרופיל גבוה אבל הפעילויות לסיכול טרור מתבצעות מדי יום. אני מכיר את כוכבי עשרות שנים ואת רונן בר, מה שעומד לנגד עיניהם זה רק ביטחון ישראל".

"אני יכול להזכיר שלפני 4 שנים הגיע הבשלה של מבצע שנקרא מגן צפוני, מבצע אסטרטגי, מה לעשות, המבצע הזה התגבש לנובמבר 2018. זה היה כבר תקופת בחירות, הוא היה תוך כדי תקופת בחירות ונתניהו ספג התקפה רצינית מאוד שהמבצע נעשה מטעמים פוליטיים. יצאתי נגד כל מי שטען את הטענה הזו, ואמרתי 'הסיבה היא סיבה ביטחונית, וכל מי שמאשים את נתניהו שזה נעשה מטעמים פוליטיים שקר וכזב'", שיתף.

"גלישה למדינה דו לאומית במציאות שאנו חווים תהיה סכנה למפעל הציוני"

בסיום השיחה, ביקש ינון מגל לדעת מהי עמדתו של מספר 3 במחנה הממלכתי בגין הסכסוך הפלסטיני־ישראלי. איזנקוט הסביר כי "אני יכול לומר מהתנסות ארוכת שנים שהדרישה עכשיו לשתי מדינות ושני עמים דרישה לא במקומה ולא יכולה לקדם בכלום. יחד עם ההבנה שלי שגלישה למדינה דו לאומית במציאות שאנו חווים תהיה סכנה למפעל הציוני".

"אני מציע לעשות הסכם ביניים, גשר לעתיד", אמר, "עושים הסכם כזה מול יו"ש בשיתוף מדינות המפרץ בהמשך להסכמי אברהם יחד עם גיבוי אמריקאי. שיפור כלכלי משמעותי על ידי בניית יכולות, שיפור בריאותי כדי שלא יתאשפזו פה. החזון, בקצה, בעתיד, בהנחה שהכול יתקיים ותהיה מדינה סבירה, הייתי מדבר על אוטונומיה פלוס, מדינה מינוס, עם עליונות ישראלית גוברת אבל זה חזון רחוק".

עריכה: שני רומנו

27/10/2022

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


גדי איזנקוט
גדי איזנקוט  |  צילום: יונתן זינדל/פלאש90
Paris