בן כספית ואריה אלדד

"הפוליטיקה החרדית אף פעם לא יודעת שובע"

הציונות הדתית ויהדות התורה ביקשו לעגן בחוק הפרדה מגדרית ועוררו ביקורת מצד רה"מ לפיד • ח"כ הרב גלעד קריב תקף בחריפות


הציונות הדתית ויהדות התורה ביקשו לעגן בחוק הפרדה מגדרית. לאור זאת, ראש הממשלה היוצא יאיר לפיד וחברי כנסת תקפו את היוזמה. עוד נטען כי החקיקה בנוסח איראן. סביב ידיעה זו, בן כספית ופרופ' אריה אלדד שוחחו ב־103fm עם ח"כ הרב גלעד קריב אשר הסביר את עמדתו בנושא.

"אני דיי מתפלא על כהנא", הודה ח"כ קריב תחילה, והמשיך: "ככל מי שמכיר את המציאות בישראל יודע שבכל שבוע מתקיימים עשרות מופעי תרבות בהפרדה מגדרית וחלק גדול מהם מקבל מימון מהקופה הציבורית. כבר היום החוק מאפשר לקיים אירועים בהפרדה כאשר יש קשר ענייני בין ההפרדה למהות השירות. אף אחד לא ניסה לבטל את חופי הים הנפרדים, אף אחד לא חושב שצריך לכפות רחבה מעורבת".

עוד טען חבר הכנסת כי "מה שקרה בקריית ארבע זה שהייתה התעקשות של קבוצת תושבים שכל השעות בבריכה תהיינה בהפרדה, לא הצליחו להגיע לסיכום. במדינת ישראל יש עשרות אם לא מאות בריכות שיש בהן גם שעות של רחצה נפרדת, לא על זה אנחנו מדברים. יש המון מופעים בהפרדה. המפלגות החרדיות לא עסוקות במופעי תרבות בהפרדה, המפלגות החרדיות מבכות את העובדה שהן נאלצו לקבל מציאות שבה אין קווי אוטובוס שבהם שולחים נשים לאחור או שלא יכולה להיות מציאות שבה דייל או דיילת באים לנוסעת ומכריחים אותה לקום ולעבור מקום, או שהרכבת הקלה בירושלים תחתום על הסכם עם ועד התחבורה של העדה החרדית על כך שחלק מהקרונות יהיו נפרדים. על זה מדובר".

לדבריו, "מדובר על שירת נשים בצה"ל. אם אתה מכיר את המציאות הקשה של הטרדה על רקע מגדרי באוטובוסים אז אתה יודע. אנחנו נמצאים בקרב על מקומן של נשים במרחב הציבורי. ופה הטעות של ידיד כהנא - לא מדובר על ההופעה בהפרדה מדובר על סדר יום הרבה יותר מרחיק שמקודם על ידי מפלגות שבחלקן אוסרות על נשים להתמודד במסגרתן".

"היום יש אלפי תלמידים חרדים שלומדים בהפרדה"

בנוסף, הכריז ח"כ קריב כי "זה הרבה יותר ממדרון חלקלק. אפשר לחשוב שבישראל אין היום לימודים אקדמיים בהפרדה, שבג"ץ לא אפשר את זה, בג"ץ פשוט דרש שיהיו קריטריונים שיבטיחו למשל שמרצות לא תינזקנה כתוצאה מההפרדה הזו. היום בישראל יש אלפי תלמידים חרדים שלומדים בהפרדה. בדיוק כמו שיש אינספור מופעי תרבות בהפרדה. כל הרצון לשנות את החקיקה הוא כדי להחזיר אותנו לימים בהם היו קווי מהדרין שנשים נדחקו מהמרחב הציבורי. היו אפילו תורים נפרדים בקופות חולים".

"כמו בעניינים אחרים של דת או מדינה - אין פה מצב שבו הציבור החרדי נדחק לאחור בשנים האחרונות, להפך", הדגיש, "יש התחשבות מאוד גדולה בצרכים של הציבור החרדי. זה היה בג"ץ שדחה את הגזרה של המעונות שליברמן קידם. יש התחשבות אדירה אבל הפוליטיקה החרדית אף פעם לא יודעת שובע. לא מדובר על ההופעה של מוטי בעפולה, מדובר על דברים הרבה יותר מהותיים. גם במצב של החוק היום אפשר לקיים אירועי תרבות בעלי צביון דתי גם אם הם בהפרדה. זה עולה בקנה אחד עם החוק. אני לא אומר שלא צריך לחשוב על גבולות הגזרה, שהמציאות לא צריכה להתאים את עצמה גם למגמות חרדיות".

באשר לשינויים שעברה החברה הישראלית בארץ, הן החילונית והן החרדית, אמר: "היום יש משפחות חרדיות שיותר צורכות תרבות, אז אנחנו צריכים לבדוק את הדברים, אבל אין צורך לשנות את החקיקה. הם לא מתעניינים בעניין של ההופעה המעורבת כי הדברים האלה כבר קיימים בכל הארץ, הם רוצים הרבה יותר".

"אין לנו ברירה אלא לעבוד בצורה מאוחדת"

בהמשך, התייחס ח"כ קריב לבקשתו של ראש הממשלה המיועד בנימין נתניהו לדיון נוסף בבג"ץ על ועדת ההיתרים: "הדבר העצוב בכל העניין הזה שלא משנה החלטת בית המשפט, החבורה הזו תכפיש את השופטים, תצא נגדם באופן אישי. כל מי שמכיר את מה שקרה עם אותה פרשת קריאת דיבה נגד יאיר נתניהו יודע על הדרך בה הוא זלזל במערכת המשפט, ועכשיו אחרי 3 שנים שהוא מפגין זלזול במערכת המשפט יש את הגל נגד שני שופטים שמזוהים עם הצד הכי שמרני ואפשר להגיד ימני של בית המשפט העליון. זה מה שקורה גם עם סיפור הקלון של דרעי. עכשיו, אחרי שהיה ברור שחותמים על עסקה, עסקת טיעון, דרעי מתפטר מהכנסת וכאשר תהיה סיטואציה ידון עניין הקלון, פתאום מתחילים לתקוף את בית המשפט והיועמ"שית".

לסיום, כאשר נשאל מי צודק בתסבוכת של גוש השינוי, סיכם: "כולנו אשמים. גוש השינוי לא נערך נכון לבחירות. כל המלגות צריכות טיפה לסגת לאחור כדי לבנות אופוזיציה משמעותית. המחנה הממלכתי הלך בנפרד וסגר סיכום עם יואב קיש על חלוקת הוועדות הזמניות וזה בעיניי פאול. אין לנו ברירה אלא לעבוד בצורה מאוחדת ויעילה, אחרת הקואליציה המסתמנת תטרוף אותנו וחלק מהערכים של הדמוקרטיה הישראלית".

עריכה: שני רומנו

20/11/2022

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


הרב גלעד קריב, מפלגת העבודה
הרב גלעד קריב, מפלגת העבודה  |  צילום: אוליבייה פיטוסי/פלאש90
Paris