ורדה רזיאל ז'קונט

דרמה זה לא כל הסיפור

שי אספריל כתב את הספר 'אילו נולד איטלקי', שבמרכזו דמות עורך הדין לדיני משפחה • וגם: איזו ביקורת העביר על תופעת השיימינג ברשתות?


'אילו נולד איטלקי' זה ספרו החדש של שי אספריל. בשיחה עם ורדה רזיאל ז'קונט ב־103fm, הסביר על הספר שעוסק בויקטור, עורך דין לדיני משפחה, שמייצג את אנשי האלפיון העליון במלחמות המשפחתיות שלהם, ומתעסק גם בדרמה משפחתית לא פשוטה משלו. 

"לכל אורך הספר התחושה היא קשוחה", אמרה רזיאל ז'קונט. אספריל הודה כי "אני חושב שיש קשיחות מסוימת בכתיבה. לצד זאת, אני חושב שגם הכתיבה עצמה מורכבת מקשיחות מסוימת מצד אחד, אבל יש בה גם עדינות ורוך באזורים מסוימים". 

"אני חושב שבספר יש הרבה יצרים והאהבה היא יותר שקטה. למשל, הגיבור ויקטור, הוא חי באיזושהי דואליות. מצד אחד, הוא היה בילדותו ילד מאוד רגיש, ועם השנים הוא הפך להיות ציניקן", סיפר אספריל, והוסיף: "עם בגרותו הוא עטה על עצמו איזושהי מסכה. אותה מסכה הובילה אותו למסלול שבסופו הוא מצא את עצמו כעורך דין לדיני משפחה שמייצג את אנשי האלפיון העליון בשנאות ובמלחמות המשפחתיות שלהם".

במהלך השיחה, הסביר אספריל על המוטיב החוזר בספר, שמתייחס לילד שגדל ללא אביו. "הסוגיה הזו לא באה מהמשפחה שבה גדלתי. את אבא שלי אהבתי אהבת נפש ואני כל הזמן מנסה לחשוב על סיטואציה שבה נמנעה מגבר האפשרות בעצם להיות אב לבנו או לבתו, ואני חושב שזה משהו שמשפיע עליי בין היתר וזו אחת התמות שחוזרת פה".

"אתה די צוחק על הפמינסטיות שמשוות מציצן לאנס"

דמות נוספת שמופיעה בספר נקראת מנחם, רווק שמציץ לנשים. "אפשר להגיד שהוא מציצן בהחלט פלילי, ואתה די צוחק על הפמינסטיות שמשוות מציצן לאנס, נכון?" תהתה ורדה. אספירל השיב: "בספר יש אכן איזושהי ביקורת על כך שמעשים מסוימים ברף שונה נתפסים הרבה פעמים באופן זה. יש ביקורת לא רק על הפמינסטיות אלא בעצם על תרבות הרמיסה שקיימת היום הרבה בגלל הרשתות החברתיות שמאפשרות היום בעצם עליהום על אנשים ורתימת העדר לבעוט בגופה שמוטלת בשולי הכביש". 

בעקבות כך, הגיב גם על כותרת הספר 'אילו נולד איטלקי'. לטענתו, שלוש המילים האלה מאפשרות לקורא לצאת מהעלילה ולשאול את עצמו, למה התכוון הסופר. "היו כמה אופציות, אני חושב שבסופו של דבר האופציה שנבחרה מתכתבת במובן מסוים עם רוח הספר", אמר, "בהקשר של מנחם יש באמת את השאלה מה היה קורה אילו נולד במשפחה אחרת למשל".

"האם באמת ביוגרפיה של אדם משפיעה על הערכים שלו?"

בהמשך ציינה ורדה כי בספר מופיע אירוע דרמטי וקשה, במסגרתו בן ארבע נעלם באופן פלילי. "אני מוליך את הקורא ומכריח אותו לשאול שאלות, לגבי, האם באמת ביוגרפיה של אדם משפיעה על הערכים שלו, על הדרך שבה הוא נוהג בבגרותו, האם אנחנו יכולים לסלוח לאנשים שעברו דברים מאוד קשים בילדות וכדומה", הסביר אספריל את הסיבה להכנסת האירוע. עוד אמר כי "הפרשה הזו היא אחד הגורמים שהפכו את ויקטור לציניקן בבגרותו".

לסיכום התייחס לסוף הספר ואמר: "לא הרגשתי שהקתרזיס שחלק מהקוראים רוצים מתאפשר בעלילה הזאת. היה נראה לי שלא כך זה קורה בחיים".

20/12/2022

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


ורדה רזיאל ז'קונט
ורדה רזיאל ז'קונט  |  צילום: 103fm
Paris