ינון מגל ובן כספית

"איראן דקה מלהיות מדינת סף"

אלוף (מיל') תמיר הימן, מנהל המכון למחקרי ביטחון לאומי, על רקע התקיפה באיראן: "המלצנו על הצעד האחרון שנותר - להרוס את הסכם הגרעין לחלוטין"


בתקשורת האיראנית דווח בסוף השבוע האחרון כי המפעל הטילים המתקדמים במדינה הותקף באמצעות מספר מל"טים. על פי פרסום של ה'וול סטריט ג'ורנל', ישראל היא האחראית לתקיפה. ינון מגל ובן כספית דנו על כך ב־103fm עם אלוף (מיל') תמיר הימן, מנהל המכון למחקרי ביטחון לאומי, אשר הביע את דעתו בנושא.

"התקיפה הזאת באיספהאן היא חשובה, בלי שום קשר למי שביצע אותה, משום שבאיספהאן מרוכזות תשתיות ביטחוניות מאוד חשובות, גם בהקשר לתוכנית הגרעין", אמר, והעביר ביקורת על ארצות הברית: "האמריקנים נלחצו וכנראה מהר מאוד הבהירו שאין להם שום קשר, ומיד לאחר מכן הייתה עוד הבהרה נוספת שהתכלית הייתה לא לפגוע במשלוחי טילים של איראן לרוסיה, אלא משהו אחר".

לדבריו, "כל הבהירות הזאת לא ממש טובה כאשר אתה מנסה לייצר הרתעה. להרתעה יש קשר הדוק לעמימות וראוי היה לו למשטר באיראן, לשקול - האם נתקף מפעל טילים, משום שהוא משתף פעולה עם המתקפה הלא חוקית הזאת של רוסיה באוקראינה, מבלי שהדבר יובהר לו מהר. עדיפה עמימות ועדיף שהם יפרשנו בעצמם למה הם נענשים על מה שהם עושים בעולם".

לטענתו, "האמריקנים לא רוצים לשלם מחירים עבור ארוחות של אנשים אחרים. אם הם לא ביצעו, הם לא מוכנים לשלם את המחיר עבור הביצוע. כאשר הם מבצעים דברים, אין להם שום בעיה לשאת בתגובה. האמריקנים בלשון העם לא פראיירים, אם הם יעשו, הם ישלמו. אם מישהו אחר עשה, אז הם קודם כל מבהירים שזה לא הם כדי לא לשלם את המחיר".

בהמשך התייחס לסוגיית הסכם הגרעין עם איראן, ואמר: "לפני שנה, אפילו לפני חצי שנה זה היה עדיין נכון ועדיין רלוונטי לחזור להסכם הגרעין. מאז קרו שני דברים חמורים ביותר שפשוט לא מאפשרים את זה. ראשית, המעורבות האיראנית במלחמה לצד רוסיה, שמיצבה אותה בצד שמנגד לצד של הדמוקרטיות הליברליות, ושם אותה הרחק בתוך הצד הרע של התחרות. הם לא צריכים לקבל על זה שום תגמול וזאת הזדמנות שאסור לפספס".

הימן המשיך וסיפר: "הדבר השני, הדיכוי האלים והברוטלי של ההפגנות שהתחוללו ברחבי טהרן, והדבר השלישי, שבאמת כבר עבר כל כך הרבה זמן, לכן זה לא רלוונטי כרגע. כולם מבינים שזה לא רלוונטי, גם האמריקנים. לו זה היה נחתם לפני שנה, היינו עכשיו במציאות יותר טובה, מבחינת היכולות הגרעיניות האיראניות שנמצאות במצב חסר תקדים. למעשה איראן היא ממש דקה מלהיות מדינת סף".

עוד אמר: "עכשיו נשאלת השאלה, אם זה ירד מהפרק, אז מה עכשיו? אנחנו, במכון למחקרי ביטחון לאומי, בהערכה האסטרטגית שהצגנו לנשיא, המלצנו על הצעד האחרון הדרמטי שעוד נותר בארגז הכלים המערבי וזה להרוס את הסכם הגרעין לחלוטין על ידי נסיגה אירופאית ממנו. זה צעד חמור, צעד שיחזיר מחדש את סנקציות מועצת הביטחון. זה הצעד האחרון שנותר. יש חשש אמריקני אמיתי לתמוך במהלך הזה, משום שהם חוששים שמענה התגובה האיראנית יהיה העשרה ל־90 אחוז או משהו חריג אחר. אני טוען, אז בוא נוציא את הבלוף הזה. יעשירו? זו אכן תהיה זעקת התעוררות אדירה שחייבים לפעול, אבל זה מצב עדיף על המצב השאנני שבו אנחנו עכשיו, שאנחנו רואים את הפעולה של איראן בגרעין ובאמת אין שום אסטרטגיה חליפית שתוחמת".

"החוסן החברתי חשוב לנו כדי להתמודד עם אתגרים"

במהלך השיחה, התייחס הימן גם להתייחסות המכון למחקרי ביטחון לאומי לרפורמה המשפטית המתוכננת. "אנחנו טוענים שהמכלול ככללו, אם ייושם מגביר את הקיטוב בתוך החברה הישראלית ועלול להביא עוד פריכות מסוימת בתוך החוסן החברתי. החוסן החברתי חשוב לנו כדי להתמודד עם אתגרים, החל מאסונות טבע ועד אירועים מלחמתיים", אמר.

המשיך והסביר: "בנוסף, אנחנו אומרים עוד דבר אחד, שעניין התחרות העולמית על סדר עולמי חדש, הוא לא רק תחרות צבאית, הוא לא רק תחרות על משאבים, הוא גם תחרות על ערכים. וארה"ב כמובילת התחרות העולמית הזאת נושאת את הדגל של דמוקרטיות ליברליות מערביות כסוג של אג'נדה מרכזית. לפיכך, על אף שהם לא יגידו את זה אף פעם, ועל אף שהם לא יתערבו בעניינים פנימיים, הם מסתכלים, גם בוחנים את המכלול הפנימי כחלק מההערכה שלהם".

לקראת סיום השיחה, הביע את דעתו על פיצול הסמכויות בין שר הביטחון יואב גלנט לשר במשרד הביטחון בצלאל סמוטריץ'. "זה אירוע רע מאוד. בתור מי שהיה מפקד חטיבה ביהודה ושומרון בתקופת האינתיפאדה השנייה, היכולת לרכז את כל הסמכויות תחת הסמכות של מפקד אחד זאת הייתה מתכונת מנצחת. לפרק את זה, זה לפרק משהו שעבד במשך שנים והכריע את הטרור, והצליח להביא לשגשוג של כל האינטרסים של ממשלות ישראל, לא משנה באיזה צד פוליטי הן היו"

לטענתו, "ההחלשה הזאת תיצור מורכבות. כל מורכבות בפיקוד ושליטה ניתן לפתור באמצעות פרוצדורות, אבל זה מסבך, זה מאט, זה יוצר מתח בין משרדים. זה מחליש בסוף את הקצה המבצעי, ובסופו של דבר, מי שיישא בכל הנטל המבולבל הזה, זה יהיה הגורם המבצעי בשטח וזה בניגוד לאינטרס. צריך להשאיר את המצב כפי שהוא".

30/01/2023

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


תמיר הימן
תמיר הימן  |  צילום: מרים אלסטר/פלאש90
Paris