בן כספית ואריה אלדד

"הרבה יותר מרפורמה משפטית - נדרשת מנהיגות"

ח"כ גדי איזנקוט התייחס למתיחות בחברה הישראלית נוכח הרפורמה המשפטית אותה מובילה ממשלת נתניהו • הבהיר: "לא קץ המדינה - צריך לדרוש שיח רציני"


ראש הממשלה בנימין נתניהו נזף הערב (ב') באופוזיציה וטען: "תפסיקו לדרדר בכוונה את המדינה לאנרכיה. תתאפסו על עצמכם. רוב אזרחי ישראל לא רוצים אנרכיה, רוצים שיח ענייני ובסוף הם רוצים אחדות". בן כספית ופרופ' אריה אלדד דנו על כך ב־103fm עם רא"ל (מיל') חבר הכנסת גדי איזנקוט, אשר פרש את משנתו.

"יום טעון. מצד אחד לראות את הדיונים, ומצד שני לראות אולי 100 אלף איש פטריוטים ישראלים שדואגים לעתיד המדינה ופני המדינה. ברור שיש פה אירוע שהוא לא רפורמה משפטית, הוא אירוע מכונן בחברה הישראלית, בעיקר אם לא נדע לטפל בו נכון", טען ח"כ איזנקוט בפתח השיחה. 

עוד הבהיר כי "זה לא קץ המדינה ולא סוף הדמוקרטיה, זה מעלה לי זיכרונות מ־82'. אני זוכר, להבדיל, אירוע של חילוקי דעות בחברה הישראלית על רקע המלחמה. אנחנו נמצאים במקרה דומה, כל האמירות על סרבנות, אלימות, דם, אמירות לא אחראיות, צריך להוקיע אותן. צריך לדרוש שיח רציני, בעיקר מאנשים רציניים שהציבור מקשיב להם, בוודאי מאנשי ציבור שלצערי גם פה קוראים לעצור את היועמ"ש לשעבר, או מאשימים באירוע טרור חמור את נשיאת בית המשפט העליון. פה צריך להירגע ולנהל וויכוח ענייני, אבל ההבנה שיש פה אירוע הרבה יותר מרפורמה משפטית".

לאור התנהלות הקואליציה, זאת למרות קיומן של ההפגנות הנרחבות כנגד הרפורמה המשפטית, תהה כספית האם הממלכתיות צריכה לפנות את מקומה. ח"כ איזנקוט ביקש להרגיע את הרוחות: "עברנו תקופה קשה עם אותם 400 אלף איש בהפגנות בלבנון, התנתקות קשה מאוד שהיא קריעה לחלק מהעם. מה שנדרש אז ונדרש היום בעיניי זו מנהיגות. זו שאלה של מנהיגות, לא פרוצדורה משפטית בוועדת חוקה, וראש הממשלה, עם כל המורכבות שהוא נמצא בה הוא לא יכול לומר שזו רפורמה משפטית ותפנו ליריב לוין".

"יש פה אירוע בעל משמעות רחבה, יכולה להיות לזה משמעות היסטורית אם לא ננהג נכון", הכריז, והוסיף: "נדרשת מנהיגות. הצד החזק צריך לקבל ולהיות קשוב לדברים של הנשיא כדי למנוע את המדרון החלקלק הזה. לקבל את מתווה הנשיא ולהודיע על עצירה של פרק זמן. אפשר יהיה להמשיך מבחינתם בכל נקודת זמן, וההבנה שיש פה אירוע שהוא הרבה חמור וצריך לדעת לקבל החלטות מנהיגותיות. חברה שעברה כברת דרך, אתגרים, ויש פה אתגר גדול מאוד. בראש ובראשונה האחריות על כתפיים של הממשלה ועל ראש הממשלה לקחת החלטה מנהיגותית ולקבל את מתווה הנשיא".

"צריך להבין את גודל השעה והאתגר, ולקבל את החלטת הנשיא"

על המתווה להידברות אותו הציג נשיא המדינה הרצוג אתמול (א') בנאומו, אמר: "אני חושב שהנשיא הניח סולם שגם באופוזיציה לא אוהבים חלק גדול מהדברים ואני מניח שגם בקואליציה. צריך להבין את גודל השעה והאתגר, ולקבל את החלטת הנשיא. אני מקווה מאוד שבזמן הקרוב יהיו כוחות הנפש לקבל את ההחלטה. אני מניח שאם הצד החזק יקבל החלטה כזו אז ההשפעה תהיה מיד על הפעילות של הצד השני, בהנחה שבאים בנפש חפצה לדבר ולמצוא את הפתרון מתוך הבנה שנדרשת רפורמה משפטית ותיקון, ואני יכול לחשוב על מרחבי הסכמה".

באשר לחוות הדעת של היועמ"שית שפסקה כי נתניהו נמצא בניגוד עניינים בכל הקשור לרפורמה המשפטית, זאת נוכח משפטו המתקיים, הודה ח"כ איזנקוט: "יש פה סינדול מסויים ולמרות זאת אני חושב שראש הממשלה צריך לקחת מנהיגות, זה נמצא על הכתפיים שלו, להבין את הנפיצות ואת גודל השעה. הוא צריך לדעת לשקלל את המציאות שאנחנו נמצאים בה - במציאות הנפיצה ביותר בעשרים השנה האחרונות, בזירה הפלסטינית ההערכה שלי שאנחנו נמצאים באתגר ענק שלא עמדנו בו ב־20 השנים האחרונות".

"יש פה פגיעה בחוסן לאומי וחברה שיכולה בזמן הקרוב לעמוד באתגרים משותפים שנדרש לסולידריות כדי לעמוד מול אתגרים חיצוניים. ולכן, זה חוזר לראש ממשלת ישראל עם כל האחריות שהוטלה על לוין, יחד הם צריכים לקבל החלטה מנהיגותית שאם הייתי יכול לייעץ לו הייתי אומר לו שזה הדבר הנכון לעשותו, גם אם יש מחירים קואליציוניים ובמרכיבים כאלה ואחרים. גודל השעה מחייב אותו לקבל את אותה החלטה שקיבל מנחם בגין ב־82', במציאות מאוד מאוד לא פשוטה. הוא הבין את האתגר הפנימי שהוא המרכיב החשוב ביותר ביכולת שלנו להתמודד עם המורכבויות המאוד מאוד גדולות, מעבר להיבטים כלכליים ואחרים", הבהיר.

"להפריד בין טרור לאוכלוסייה - לדעת גם להעניש ולהרתיע"

בהמשך, התייחס ח"כ גדי איזנקוט להתנהלותו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר נוכח המציאות הנפיצה וגל הטרור שפוקד את הארץ: "צריך פה להגיד שיש הזנחה של מעל 20 שנה בזירה הפלסטינית, היעדר אסטרטגיה והחלטות ויוזמה. לכן המציאות במזרח ירושלים, שלא לפה ולא לשם, וההחלטות מול יו"ש הן טקטיות, ובהיעדר אסטרטגיה יש נוחות מסויימת בדרג העליון ומורכבות גדולה מאוד על כתפי המפקדים. המזל הגדול שיש לנו יכולת מופלאה של שב"כ, צה"ל ומשטרת ישראל ביכולות סיכול. הייתי באתגרים דומים גם כמפקד יו"ש וגם באינתיפאדת הסכינים - לא פותרים את זה בסיסמאות, אלא במאבק נחוש מול טרור בשילוב של תבונה מדינית וצבאית, התבססות על מודיעין מעולה, להפריד בין טרור לאוכלוסייה. לדעת לעמוד איתן, לדעת גם להעניש, להרתיע".

"אין למדינת ישראל את הפריווילגיה לאפשר לו להסתובב עם שלט 'ל' לתקופה ארוכה, ופה נדרשת גם המיומנות והידע שקיימת אצל ראש הממשלה", טען בנחרצות. "אין לנו זמן לאפשר לימוד, ופה הוא חייב לקיים למידה מהירה, להתעשת, הוא צריך לקחת אנשים שייעצו לו, ולא למנות וועדת ייעוץ למפכ"ל, ולדעת שהתפקיד שלו להגדיר מדיניות, לדרוש תוצאות, להקצות משאבים, להגדיר תפיסה, להיות מעורב, אבל בסוף לאפשר לגופי הביצוע לממש את המשימות וגם לתבוע מהם להשיג הישגים".

עוד ביקר כי "יש פה איזה בלבול, שראיתי מקרוב בחוק פקודת המשטרה, העבירו מהר מאוד חוק חלול לגמרי שהגדיר את המעמד שלו ושכח שיש מפכ"ל שהוא הדרג הפיקודי העליון שצריך להגדיר את מקומו ומעמדו. ולכן אנחנו עכשיו עם פקודה חסרה אבל המלל בעיניי שטויות אלא האופן שבו מבינים את גודל האתגר, ומשפיעים ברמה אסטרטגית, ואפשר גם לרדת למטה ולדרוש תוצאות, זה בסדר גמור, אבל המבחן הוא מבחן התוצאה, וכשמסתכלים על החודש וחצי האחרונים יש מקום לדאגה. הוא צריך להתעשת ומהר".

בתגובה לכך תהו צמד המגישים איזו מדיניות היה מוביל אילו היה השר הממונה על כך, וח"כ איזנקוט הציג את דעתו מקצועית: "מדיניות לטווח קצר ולטווח ארוך - לטווח קצר הייתי מטיל את השמיכה הרחבה ביותר שאני יכול מבחינת ההגנה וההתקפה, משפר ודורש משב"כ, פה יש אחריות של שב"כ ויש לו יכולת גבוהה מאוד. הייתי מטיל שמיכה רחבה ככל האפשר להנחת עבודה של שלושה ארבעה חודשים, עושה מאמץ גדול לסיכול כל הגורמים השליליים לפני תקופת הרמדאן. משקיע במאמץ התקפי והגנתי, משלב זרועות עם צה"ל בתפר שבין מזרח ירושלים ויהודה ושומרון, יש שם הרבה מאוד שטח אפור".

"לדעת להפריד בין אוכלוסייה לטרור, לא לדחוק את כל האוכלוסייה לפינה גם כשיש פיגועים מכאיבים מאוד - את הטרור מנצחים דרך מאבק נחוש, ממוקד, שהבסיס להכול זה מודיעין, אבל עדיין צריך להשאיר תקווה ולא לדחוק את כל האוכלוסייה שרוצה בבוקר לקום ולהגיע לעבודה. להפעיל יד קשה נגד טרור, כולל הרתעה וענישה, זה תמיד היה מרכיב ונכון להשתמש בו בצורה ממוקדת, נכונה ולא להגיע לענישה קולקטיבית, כי אחרי זה זה מוציא את השד מהבקבוק", סיכם.

עריכה: שני רומנו

13/02/2023

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


גדי איזנקוט
גדי איזנקוט  |  צילום: אוליבייה פיטוסי/פלאש90
Paris