רון קופמן ואריה אלדד

גרירת הטנק? "גרמה כאב למשפחות השכולות"

כמאה מפגינים נגד הרפורמה המשפטית גררו טנק ממלחמת יום הכיפורים מהגולן • גיבור ישראל אביגדור קהלני, הגיב: "אני מזועזע"


במסגרת ההפגנות נגד הממשלה החדשה והרפורמה שהיא מובילה במערכת המשפט, כמאה לוחמים תכננו לצאת למסע ברחבי הארץ עם טנק ממלחמת יום הכיפורים שנגרר מאתר ההנצחה תל סאקי. המשטרה, שקיבלה דיווח לפיו הטנק נגנב, עיכבה את נהג הגרר ועצרה את האירוע. אריה אלדד דן על כך עם גיבור ישראל אביגדור קהלני, ששיתף בתחושות הקשות אותן חווה בעקבות המאורע.

תחילה הודה קהלני כי "אני מכיר מטבע הדברים גם את הטנקים הפרוסים בגולן. זה פשוט טנקים, אחרי שהוציאו אותם משימוש, פרסו אותם במקומות של האנדרטאות פחות או יותר, או שנתנו אותם כמטרות לירי שזה אותי הרתיח. כל הטנקים שמפוזרים אני מכיר אחד אחד. בתל סאקי, שמשם לקחו את הטנק, יש קרב קשה, אנחנו מכירים את הסיפור, והיו שם טנקים שהגיעו למקום הזה וכולם נפגעו. אז יש סביב תל סאקי שלושה טנקים, ששמו אותם במקום, יוצרים מצב שמדמה את התל מכותר על ידי הסורים ושלושה טנקים מנסים להגן על המקום".

"המקום הזה הפך להיות מקום תיירותי, מקום שאנחנו מחנכים את בני הנוער, אני עוד מעט 20 שנה מביא 40 אלף תלמידים לגולן", סיפר, והוסיף: "זה הפך להיות אתר תיירות שלוקחים אנשים להסביר להם, יש שם דגל הכי גדול במדינה מונח בתל סאקי עם השמות של הנופלים. מישהו בא, לוקח משם טנק, הוא עשה כל כך כאב למשפחות השכולות, ואני שומע את הזעקות. מתקשרים אליי כל הזמן 'תקום, תצעק'. לא יודע אם אני צועק אבל אני מזועזע".

באשר לשאלה האם מקרה מסוג זה הוא סימן לכוחניות של ההפגנות וניסיון להפעיל את הצבא במערכה פוליטית, הבהיר: "חד משמעית. היה אז בזמנו מכתבי הטייסים, עכשיו אני פתאום אני רואה את חבריי שרוצים שאצטרף לרשימה שאני בשום אופן לא מוכן, ואני שואל אותם שאלה - מה כוחכם שונה מפקיד של בנק או אחד שעובד בחקלאות? מה זה השימוש בדרגה שלכם כדי לתת לגיטימציה ליכולת שלכם להשפיע על המדינה. זה ששמת דרגה אומר שאני עשוי בחומר אחר, יש לי זכויות יתר ולכן אתם חייבים להקשיב לקולי ואני סוחב מאחורי באים איתי עוד X אלופים? עם כל החוצפה שבעניין, אני לא מקבל את השיטה הזו בכלל. גמרת תפקיד, סיימת, אתה הופך להיות אזרח מהשורה".

"השימוש הזה, לצאת מלטרון, מהמקום שבו מונצחים אלפים של לוחמים שנפלו, לצאת משם כסימלי, ממקום של הקרב הראשון של חטיבה 7, לצאת בשיירה לירושלים ולעמוד בהר הרצל, להשתמש בדרגות ולומר על המדינה מה הם חושבים - באותו רגע אני אפילו לא מקשיב להם", זעק, "השימוש הזה בדרגות ובתארים הצבאיים הם פסולים ואנחנו חייבים למגר את זה. ככל שנעשה את זה יותר מוקדם יהיה יותר טוב. למה שהם לא יקחו את המג"ד והמח"ט יחד איתם? סליחה מה קרה? אלה החברים בסדר, מה עברו של אדם שעובד בערבה, בשמש ובחום, מה דינו מול אלה שהיו בטנקים? מה זה משנה? כל אדם הוא אזרח שווה במדינה".

עוד תקף קהלני: "הוא משתמש בזה כקבוצת לחץ, הוא אומר 'לנו יש את הלגיטימציה להסתער על הכנסת, כי אנחנו הצלנו את מדינת ישראל במלחמת יום הכיפורים', לא מסכים עם זה, יש אחד שלא היה לוחם? יש אחד שלא גדל וצמח דרך מלחמות ישראל? אני לא רוצה לתת להם את הלגיטימציה להשתמש במושג של פלוגה ג', שזה נותן להם את האפשרות שאני לא אוכל לכעוס עליהם. סליחה, עם כל הכבוד, הייתם, בסדר, אתם חברים? תפגינו כמה שאתם רוצים, השימוש בתארים של הצבא, עכשיו משתמשים הרבה קבוצות לחץ שעושות 'אנחנו מאיכות אחרת לכן תקשיבו לנו', אני לא מקבל את זה. אני פשוט נגד כל השיטה של שלטון דמוקרטי שבו לכל אחד מאיתנו יש את אותו קול".

"צריך לתת לממשלה למשול"

בהמשך, הביע קהלני את דעתו בגין פשרה בין הצדדים בעקבות הרפורמה המשפטית: "יש שני עקבי אכילס לדעתי, צריך לתת לממשלה למשול ומי שנמצא שם קשה לו למשול. חד משמעית אני אומר לך. יש לך יועץ משפטי בתוך המשרד ואומר לך איך לא ולא אומר לך איך כן. אי אפשר ככה לעבוד. מישהו מאיתנו ניהל מטה שבתוך המשרד יושב בן אדם שאומר לו כל הזמן לא? סליחה, הוא נבחר והוא לא נבחר. תעשו קריטריונים ליועצים. הנושא שצורם לי זה הניסיון להחזיר את דרעי חזרה, הוא חלק מהטרוניה שיש לכולם ובצדק. ודבר שני שהייתי מנסה לחפש נוסחה בבית המשפט העליון, ליצור איזה באלנס מסויים".

"צריכים את התיקון, כולנו יודעים ועדים שבשלושים השנה האחרונות, ואני הייתי בכנסת שהצבענו על חוק יסוד, היינו 30 חבר'ה שהצבענו. יש דברים שחייבים לתקן, צריך לתת לממשלה למשול, לא להגיד לה שהיא לא יכולה לגרש מחבלים שהרגו יהודים ולא להגיד לה שהיא לא יכולה לסגור את הגדר שמאות אלפים באים ממצרים, עוברים את הגדר ומתיישבים על הרצפה והממשלה לא יכולה לשלוח אותם אל ביתם חזרה. אנחנו צריכים לשמור על המדינה שלנו, אין לנו פה חיים קלים, אנחנו כל החיים נאבקים על ארץ ישראל, הפינה שמוקדשת לנו לעם היהודי. אנחנו נלחמים על הישרדותנו כאן. יש פה אויבים מסביב ואויבים מבפנים", הדגיש.

לסיום, התייחס קהלני לחוק לביטול ההתנתקות, ואף הודה כי לדעתו מדובר במצב בלתי הפיך. "אני חושב שהממשלה צריכה להחליט לאן היא הולכת. היא צריכה לעשות גושי התיישבות גדולים, היא צריכה לשים כל יישוב בשכל, שהיישובים האלה יכולים להיות חבילה אחת. גוש עציון זה רעיון גאוני שהוקם לאורך כל ממשלות ישראל, יש שם גוש ששומר, כמו מעלה אדומים וכל הסביבה. אני לא נכנס כרגע לכל יישוב, זה בלתי הפיך לפי דעתי. אם ממשלה רוצה להקים יישובים, והיא החליטה, זה בסדר, אבל לא יודע אם יישובים שהורדו יוקמו מחדש בגלל שמחזירים את החוק לאחור".

"יש בזה איזו התרסה, סימליות לכמה אנשים שמתוסכלים, זו תקופה שהייתה קשה מאוד אבל לא נראה לי שזה הפיך ואני גם לא חושב שצריך להפוך את זה חזרה. תחזיר את האנשים לגוש קטיף? צריך להסתכל קדימה לפי דעתי", סיכם.

עריכה: שני רומנו

17/02/2023

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


אביגדור קהלני
אביגדור קהלני  |  צילום: יונתן זינדל/פלאש90
Paris