ינון מגל ובן כספית

"זה לא קץ הדמוקרטיה, לא אוהב את האמירה"

הרמטכ"ל לשעבר רא"ל (מיל') גדי איזנקוט על ניסיון ההידברות באשר לרפורמה • טען: "להכפיף את מג"ב לבן גביר - הזיה, עדיף היה את סוכנות החלל"


אמש (ש') יצאו כרבע מיליון ישראלים לרחובות, ודרשו שינוי באופן בו נראית הרפורמה המתוכננת במערכת המשפט, זו הפעם השביעית ברציפות. בשיחתו עם בן כספית וינון מגל ב־103fm, הגיב לדברים.

"נראה שאין מפגש", הצהיר בפתח השיחה, והסביר: "עושה רושם ששתי רכבות יצאו מהתחנות, הבעיה המרכזית שהן על אותה מסילה. אין מפגש בדרישה של שר המשפטים, שלא מוכן לעצור חקיקה לדקה ומתעקש על שליטה של פוליטיקאים בוועדה, לבין האופוזיציה שחלק ממנה לא מקבלת תעודת הצטיינות. אני מאוד לא אהבתי את קריאות התמיכה לפני כמה ימים של 'ניצחנו אותם'. אני הייתי רוצה לראות גישה יותר נוקבת וממלכתית שאומרת שהעמדה הבסיסית היא למנוע פוליטיזציה בוועדה, אבל נדרש לדבר וכל עוד מדברים אין חקיקה, למעשה העמדה של בני גנץ". 

עוד ציין כי הרפורמה המשפטית "זה לא קץ הדמוקרטיה אבל זה מכניס את המערכת הפוליטית ומדינת ישראל למצב מורכב מאוד מפני שקריאה ראשונה למעשה ממסגרת את החוק. הבעיה היותר קשה בעיניי - שאף אחד מאיתנו לא יודע לצפות מה תהיה תגובת הדומינו של החלטה כזאת, לא חברתית, לא כלכלית, לא בינלאומית ולא חברתית, לכן צריך לעשות כל מאמץ ב־24 שעות האלה לשבת לפני. הדבר שאסור שיקרה שצד א' ירגיש שצד ב' נכנע ולהפך. המחשבה העיקרית זה לראות איך מדינת ישראל ועם ישראל מנצח ולכן לא צריך להכניס אצבע לעין, צריך להרגיע את השיח והאלטרנטיבה היחידה שנותרה עכשיו היא הקריאה של נשיא המדינה".

המגישים תהו האם הרמטכ"ל לשעבר קצת תמים ביחס למצב במדינה. "המבחן הוא מבחן התוצאה בסופו של יום. אני חושב שיש פה עמדת פתיחה דרקונית, גם אנחנו בעמדה שלנו מציגים עמדת פתיחה", אמר, והדגיש: "הבעיה המרכזית היא שאין מפגש, אני חושב שאם היה מפגש רציני, אמיתי, היה אפשר להגיע למרחב הבנות גדול. כמובן ש'חוק דרעי 2' הוא חוק פרסונלי, הוא לא ראוי לחלוטין, כמובן שהעברת מח"ש לשר המשפטים הוא לא ראוי לחלוטין".

הוא הבהיר: "זו הזדמנות להזכיר לכולנו שהרפורמה או המהפכה המשפטית הזאת היא לא על חלל ריק, היא מגיעה בתקופה מאוד טעונה, קודם כל ביטחונית, אני אומר את זה לא כדי להבהיל, בעיניי אנחנו נמצאים במציאות הביטחונית הנפיצה והמורכבת ביותר ב־20 השנים האחרונות, חד משמעית בזירה האיראנית, ובזירה הפלסטינית יש מורכבות. שבועות ספורים לפני הרמדאן אנחנו יכולים למצוא מציאות אחרת לגמרי בעוד כמה שבועות שידרשו מכולנו לערבות הדדית, ידרשו מהילדים שלנו ומהצעירים להתגייס ולהיות חלק ממאמץ הרבה יותר גדול. האיום החיצוני והאתגרים הפנימיים מחייבים התנהלות אחרת".

"ניסו ליצור בהירות למעלה כדי לאפשר מהלך ויוצרים אנדרלמוסיה למטה"

בתגובה לדבריו, מגל הודה כי לא הצליח להבין מדוע לא הגיעו להידברות. "בני גנץ היה הראשון שאמר 'אנחנו מוכנים להידברות' והוא הציב סף מינימום, הוא אמר 'אני מגיע למפגש כשמדברים ולא מחוקקים', זו אמירה מינימלית. במציאות שנוצרה אין אפשרות לשים את האקדח על השולחן ולהגיד 'בואו נדבר'. הנדיב והחזק צריך לבוא. אם היה מפגש כזה לפני שלושה-ארבעה ימים, מה מפסידים? יושבים, לא מחוקקים ומתחילים לדבר, אם זה רציני, ממשיכים ואם זה לא רציני, כל אחד חוזר למקום שלו".

בהמשך, הגיב לאיומי חבר הכנסת מעוצמה יהודית צביקה פוגל, לפטר את מפכ"ל המשטרה במידה ולא יעמוד במדיניות שמציב השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר: "לשר לביטחון לאומי אין שום סמכות להדיח את המפכ"ל. מי שמינה את המפכ"ל זו הממשלה כולה, ומי שיכול להדיח אותו זו הממשלה, לשר אין שום סמכות להדיח אותו. המפכ"ל אמנם כפוף לשר אבל הוא נתון למרות הממשלה, זאת אומרת, המפקדת העליונה שלו זו הממשלה. אם יש חילוקי דעות הוא יכול לדרוש להופיע בפני הממשלה כדי לעשות סדר בדברים. לא צביקה פוגל יכול לפטר אותו ולא איתמר בן גביר". 

"לא אהבתי את הווטו על רה"מ לא לעסוק בעניניי הרפורמה, הוא לא יכול לשבת על הגדר"

לאחר מכן, נשאל ח"כ אייזנקוט לדעתו על דברי השגריר האמריקני שקרא לעכב את קידום הרפורמה המשפטית. "הם בני הברית הגדולים ביותר שלנו, מדברים על ארבעה מיליארד דולר בשנה אבל יש הרבה מעבר לזה. היחסים המיוחדים על סף ברית הגנה בין ישראל הקטנה לארצות הברית היא תועלת אדירה לביטחון הלאומי שלנו וצריך לשמור על זה מכל משמר. אבל אנחנו צריכים לעשות את זה לא בשביל האמריקנים, אנחנו צריכים לעשות את זה עבורנו, לא לדבר בסיסמאות 'אחים אנחנו', להבין שהסולידריות בחברה הישראלית היא המרכיב החשוב ביותר שלנו להתמודד עם מציאות מטורפת".

הוא פנה לרה"מ בנימין נתניהו: "אנחנו לא צ'כיה ולא הונגריה ,יש לנו אתגרים שמחר בבוקר יכולים לחייב את כולנו, מהסיבה הזאת אני מודה שאני מאוד לא אהבתי את הווטו המוחלט על ראש הממשלה לא לעסוק בענייני הרפורמה, אני יכול להבין הנחיה של לא להיכנס לפרטים אבל זה חלק מהאתגר הלאומי של מדינת ישראל, הוא לא יכול לשבת על הגדר. הוא חייב לקחת את המנהיגות ולקבל החלטה, הוא לא יכול להפיל את זה על יריב לוין או על רוטמן או על הרצון הטוב של יו"ר האופוזיציה או של איש כזה או אחר".

לבסוף, הגיב לקריאות לאלימות של חברי אופוזיציה ובכירים לשעבר כנגד הרפורמה המשפטית: "אני מגנה באופן נחרץ כל קריאה אלימות, אני מאוד לא אוהב את העירוב של צה"ל. צה"ל הוא תעודת הביטוח של המדינה הזאת, הייתי רוצה שהשיח יהיה אזרחי ואני מודה, למרות שצעדתי בצעדת המילואימניקים כי אי אפשר לנתק את זה בהוויה הישראלית, צריך לעשות את כל מה שהדמוקרטיה מאפשרת. אם זה ילך למצבים קיצוניים, יחליט הפרט על האופן שבו הוא מתמודד, ואם הוא יחליט לעבור על חוק הוא צריך לדעת הוא ייחקר ויישפט".

עריכה: נויה חסון

19/02/2023

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


גדי איזנקוט
גדי איזנקוט  |  צילום: יונתן זינדל/פלאש90
Paris