הרעש של החיים

הפסיכולוג החברתי אלכס שילמן דן עם ורדה על הספר 'רעש' שמתמקד בהשפעות החיצוניות שגורמות לנו לקבל החלטות, לעיתים הרות גורל


כמדי יום שלישי שבה לאולפן ורדה רזיאל ז'קונט ואירחה באולפן אורח מיוחד לשיחה קולחת על פועלו, והפעם אירחה המגישה את הפסיכולוג החברתי אלכס שילמן, שהסביר על הספר 'רעש' שנכתב על ידי חתן פרס הנובל פרופ' דניאל כהנמן, פרופ' אוליביה סיבוני ופרופ' קאס סאנסטיין, שמתייחס להשפעתו המזיקה של הרעש בתחומים רבים.

"הספר הוא ההמשך של רב המכר הקודם 'לחשוב לאט, לחשוב מהר' שמכר המון עותקים ודיבר על הטיות", הסביר שילמן, והוסיף: "הגיבור הראשי של הספר היה המחליט, האדם שמקבל החלטה והוא תיאר במגוון דרכים איך אנחנו יכולים לקבל החלטה נכונה ולא נכונה. בספר הזה ('רעש') הוא עובר ממקבל ההחלטה לארגונים ולמערכות וסדרות של החלטות". 

"הספר הזה נולד מפרויקט שהיה לדניאל כהנמן, של ייעוץ. ביקשו ממנו לייעץ לחברת ביטוח גדולה, איך הם יכולים לשפר את האקטואריה שלהם, של הערכת סיכונים", סיפר שילמן, והדגיש כי כהנמן גילה באותו מחקר, שעל אותה עסקה יכולים לתת הערכות סיכון שונות לגמרי, זאת למרבה ההפתעה - בעקבות השעה באותו יום ומזג האוויר, מה שמכונה 'הרעש'.

בהמשך, ורדה ציינה דבר נוסף שמוצג בספר, ומתייחס לשיפוט כלפי חשודים בעבירות. "בבוקר אתה עדיין רענן, ואחר הצהריים כשאתה עייף, השיפוטים שלך שונים לגמרי", סיפרה ורדה על פי הספר. שילמן הוסיף: "בימים חמים, החשודים מקבלים עונשים כבדים יותר".

מה זה 'היגיינת החלטות'? 

במהלך השיחה, המשיכו ורדה ושילמן לדון בספר והתייחסו למושג 'היגיינת החלטות' שנמצא בספר. "בדיוק כמו שאנחנו מבינים את המילה 'היגיינה', יש כללי היגיינה - איך צריך לקבל החלטות. הדבר הכי פשוט ובטח גם מוכר למאזינים אינטואטיבית זה איזשהו צירוף של כמה מקבלי החלטות שונים", סיפר שילמן.

לדוגמה, אם מגיע מועמד לעבודה, הוא יעבור ארבעה ריאיונות שונים. "כל אחד מהמראיינים מקבל החלטה בנפרד. אחרי שהם קיבלו החלטה הם נפגשים ודנים על המועמד אינטואטיבית. בזכות זה שמקבלי החלטות שונים מקבלים את ההחלטה בנפרד, הם מבטלים את הרעש אחד של השני", הסביר שילמן, והדגיש: "זאת היגיינת החלטה מאוד נפוצה". 

ורדה ציינה כי "יש אמירה אחת מאוד מאוד חזקה של המחברים (של הספר 'רעש') והיא, כשיש הרבה נתונים ומורכבות גדולה, ניבויים מכנים מוצלחים יותר מניבויים של בני אדם". שילמן השיב: "זו אמירה קצת קשה, אבל היא עדיין נכונה גם היום. ניבוי מכני זו דרך מתחכמת להגיד 'אלוגריתם', איזושהי החלטה שאין בה מקום לאינטואיציה".

"אנחנו היום במדינה ברעש נוראי"

לקראת סיום השיחה, ורדה תהתה: "אנחנו היום במדינה ברעש נוראי בגלל ניהול דומיננטי מאוד של אנשים שמושכים לכיוון מסוים, איך אנחנו נמנע את אותו רעש שנגרם מכך שאנשים שונים חושבים אחרת?"

שילמן הסביר: "קבוצה זה כלי מאוד חזק שיכול לעשות המון נזק והמון תועלת, השאלה איך משתמשים בו. כשלא מפרידים את מקבלי ההחלטות בשלב קבלת ההחלטות, אלא מקבלים את ההחלטה ביחד - מסתבר שקבוצה מגדילה גם הטיה וגם רעש. היא נהיית קיצונית יותר מסך כל יושביה הרבה פעמים".

21/03/2023

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


ורדה רזיאל ז'קונט
ורדה רזיאל ז'קונט  |  צילום: 103fm
Paris