איני הנהג? עכשיו כן

ניצבים בפני אירוע רפואי מסועף ומדאיג? • חני שפיס ודני אנגל על הדרך בה תוכלו להשיב את השליטה לידיכם, דווקא כששום דבר לא בטוח • פרק 01


באופן כמעט בלתי נמנע, רבים מאיתנו נתקלים במהלך חיינו במצוקות רפואיות שחווים בני המשפחה שלנו, חברינו, אנשים שעליהם אנו שומעים במקרה, או אפילו אנחנו, ונזקקים להתארגנות מחדש בתוך מרחב חיינו. אך כיצד ניתן לעשות זאת מבלי ליפול בין הכיסאות, מהן אפשרויות הטיפול השונות, ואיך נוכל להבטיח שנלך בדרך הנכונה ביותר מאבחון המצב הרפואי ועד ההחלמה?

בדיוק בשביל מטרה נעלה זו, התכנסו חני שפיס, חני שפיס, מנכ"לית Tomorrow - היחידה לניהול אירוע רפואי, ודני אנגל, מנכ"ל בית החולים הרצליה מדיקל סנטר, באולפן השידור של 103fm, וציידו את המאזינים במהלך פרקי הפודקאסט החדש שלהם 'מי מנהל את המחלה שלי', בכל מה שעליהם לדעת כשהגיע הזמן להיערך למציאות מעט אחרת. 

"אף אחד לא מלמד אותנו להיות מטופלים או חולים", הדגישה שפיס בפתח דבריה, "זה נוחת עליך ואתה מוקף תהיות מאיפה מתחילים ולמה. בחזוני, מחלה צריכה להיקרא אירוע, ומישהו צריך לנהל אותו. אני זוכרת שקראתי פוסט של מישהי, שכתבה 'איך אני מצליחה לנהל את המחלה שלי עם עשרות שאלות?', 'איך אני לא נופלת בין הכיסאות'? הלוואי שהיה תחום בישראל שהיה לוקח את המשפחה ופוטר אותה מהשאלות הללו". 

אנגל חיזק את דבריה, ואמר: "אני חושב שאנחנו תמיד מדחיקים את הדברים הלא נעימים, מנסים לעשות אותנו צרכנים חכמים בבנקאות ולא בבריאות. זה תמיד מגיע בהפתעה, ברגע לא מתאים, כשאנחנו לא מוכנים לזה, אז באותו רגע להתחיל ללמוד את התחום זה מאוד קשה. אני עובד כל החיים לצד רופאים, והרופאים לא יודעים לטפל בעצמם. אני מאמין שזה מקצוע, שצריך לדעת לעשות את זה ויום יבוא ויהיה מקצוע כזה, כי זה עולם שהולך ונהיה יותר מורכב", הוסיף.

"תעשו סדר לפני שזה קורה, כי אחרי - אין עם מי לדבר" 

"החלק הראשון הוא מה לשאול את הרופא. זה לא רק מול רופאים אחרים אלא מול רנטגן, בדיקות ואפילו תזונאית, צריך לנהל את זה אדם אחד", הדגישה חני. "כשפוגשים אירוע מורכב, או אפילו לא מורכב כמו מיגרנה או פריצת דיסק, אני חושבת שזה נורא נכון לבחור את האדם שיסתכל על הדברים מזווית של 360 מעלות. אנחנו מגיעים לאלפי שקלים בשנה על ביטוחים. תעשו סדר לפני שזה קורה, כי אחרי - אין עם מי לדבר". 

אז כיצד ניתן לנהל באופן מפוקח יותר את האתגר הבריאותי הניצב בפנינו? לדבריו אנגל, התהליך מתחיל עוד לפני הפגישה עם הרופא. "צריך להבין למי לפנות", הדגיש, "אפילו בחירת הרופאים מתחילה להיות אירוע מורכב, כי אני לא תמיד יודע מי הרופא המתאים לי כי אני עוד לא יודע מה הבעיה. כשהבעיה לא מורכבת ורופא בודד יכול לטפל בה, הרווחתי. כשהסיפור יתחיל להתפזר כמו סוכרת או סרטן, העסק מתחיל להיות יותר מורכב. מי שמכיר את המערכת הישראלית, יודע שבמערכת העמוסה מאוד שיש כאן, לצפות מרופא משפחה לדעת לטפל בי בעשר דקות - זה מורכב. גם אם הוא יודע למי ולאן להפנות אותי, הוא לא יודע לקדם זאת ובוודאי לא לממן את זה. אנחנו מוצאים את עצמנו מתרוצצים במערכת". 

חשים כי אירוע רפואי מסועף כמו המתואר כאן גדול מדי על כתפיכם? קודם כל, נשמו עמוק, חלקו את הדרך הארוכה לשלבים, ולמדו לנהל אותה בעצמכם ולקחת את ההגה לידיכם. כשהשליטה בידינו, השמיים הרבה פחות קודרים. 

 עריכה: שני רומנו ומיכל קדוש

23/05/2023

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


מי מנהל את המחלה שלי?
מי מנהל את המחלה שלי?  |  גרפיקה: אלון כץ
Paris