הגעתי לכאן כדי לנצח

מהם השלבים בהתמודדות עם מחלת סרטן? • חני שפיס, ד"ר אריק סיטון ופרופ' רענן ברגר על הבשורה המחלקת את חיינו לשניים • תנשמו עמוק • פרק 04


מחלת הסרטן. שם נרדף לאירוע רפואי לא קל לחולה עצמו ולכלל סביבתו, המבטא בעוצמתו קריאה חריפה למלחמה - מלחמה נגד הזמן, המוסדות הרפואיים, חוות הדעת, ותופעות הלוואי הרגשיות, הכלכליות, הפיזיות והנפשיות. בפרק הרביעי של 'מי מנהל את המחלה שלי?', הפודקאסט בהגשת חני שפיס וד"ר אריק סיטון על רזי ניהול האירוע הרפואי מא' ועד ת', אירחו את ד"ר רענן ברגר, מנהל המרכז לסרטן בביה"ח שיבא, ויחד התמקדו ברגע בו החיים משתנים לעד. 

בתחילת דבריו, שרטט סיטון את נקודת ההתחלה, ממנה יש לצאת לדרך תוך התמודדות עם הרבה מאוד חוסר ודאות. "בעולם רפואי מורכב, היה לנו חשוב להנגיש את המידע הזה לכל המאזינים. כשמאובחנת המחלה, מי מוביל את התהליך? מה חשיבות הצוות שסביבו? 

"נתחיל במניעה", פתח ברגר. "זה תהליך בו אנשים יכולים אולי לעשות דברים מסוימים כדי למנוע סרטן. בשלב הבא אנו מתחילים לדבר על אפשרות לאבחון מוקדם או מהיר של מחלה, ולאחר מכן זה אחרי שכבר יש אבחנה פתולוגית של סרטן. צריך לקבל החלטות באשר לשאלה האם נתעסק בכירורגיה, הקרנות, טיפולים כאלה ואחרים ולגבי איך מחליטים, ופה באמת יש שאלה מאוד מאוד גדולה של מי מנהל את האירוע. השלב הבא הוא מהלך הטיפולים, ואחריו מגיע המעקב אחרי מטופל שכבר קיבל טיפולים, איך מסתכלים עליו ומה עושים איתו. בסופו של דבר המסע הזה מתפצל בין שלב שבו החולים הם בשלבים סופניים או מוגדרים כחולים שהבריאו וחוזרים לחיים מלאים בקהילה". 

סוגיה נפוצה היא למי פונים, ומי יהפוך הלכה למעשה לאוזן הקשבת שלנו. "צריך להדגיש כמובן שסרטן מחולק להרבה מאוד מחלות ולכל סוג של סרטן יש את התהליך שלו", הוסיף פרופ' ברגר. "בסופו של דבר צריך לראות משהו כדי להתחיל את הדרך. כשיש סימן חיובי אז מתפתח תהליך שלם של אבחנה שמגיע בסופו של דבר לפתולוגיה והערכת היקף התפשטות המחלה".

"ככל שבעל המקצוע מוסמך יותר, התהליך יהיה חלק יותר"

"יש מחלות שבהן האבחנה קריטית, צריך לעשות את זה מהר", התייחס רענן לשלב המכריע ביותר במלחמה נגד המחלה. "ככל שבעל המקצוע מוסמך יותר, שזה האונקולוג, ייכנס לתמונה מקודם יותר, כך התהליך יהיה חלק יותר. ניתן לעשות היום בדיקות להרבה מאוד מחלות בסל וצריך לדעת זאת. צריך לדעת לאילו בדיקות לשלוח ולעשות זאת בזמן. מי שאמון על כך בצורה הטובה ביותר אלה האונקולוגים".

בתגובה, שיתפה שפיס מניסיונה האישי, ואמרה: "הייתי עדה לכמה מקרים בהם הטיפול התחיל עם אונקולוג כירורג, וראיתי שהרבה פעמים הוא לקח את הניהול אליו. השאלה היא האם מטופל יכול להתעקש שקודם אונקולוג שהוא פנימאי יסתכל על זה וייתן לו את אופציית הטיפול, במקום לרוץ ישר לכירורג".

פרופ' רענן ברגר, מנהל המרכז לסרטן בביה"ח שיבא, סיכם את דבריו והדגיש: "הדרך הנכונה והכי מקצועית שיכולה להיות בשלב האבחנה זה שלפחות יבוצע דיון רב תחומי בין הכירורג לבין האונקולוג והמקרין כדי לקבל את ההחלטה על הדרך הטיפולית הנכונה ועל מסעו של המטופל". 

עריכה: נויה חסון ומיכל קדוש 

11/07/2023

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


מי מנהל את המחלה שלי
מי מנהל את המחלה שלי  |  גרפיקה: אלון כץ
Paris