אודי סגל וענת דוידוב

נגיד בנק ישראל נגד נתניהו?

אמיר איל ('אינפיניטי) על מכתב הנגיד לרה"מ באשר לקביעת הריבית על הבנקים: "זו לא פעם ראשונה שהמדינה מתערבת בנושא הבנקים"


בהלה בסביבת הנגיד? בצעד חריג בנוף, שיגר אתמול (ג') נגיד בנק ישראל פרופ' אמיר ירון מכתב חריף למדי לראש הממשלה בנימין נתניהו, ומחה על הצעת החוק שעתידה לחייב את הבנקים לשלם ריביות על פיקדונות ויתרות זכות. אמיר איל ('אינפיניטי) הביא פרטים נוספים על הסוגיה.

תחילה, הסביר את דבריו של הנגיד: "שהמנדט לטפל בכל סוגיות הבנקים בישראל צריך להישאר רק אצל בנק ישראל ולא להיות משופע מהחלטות ממשלה. להשאיר את בנק ישראל עצמאי בכל הנוגע להחלטות כאלה ואחרות של מערכת הבנקאות בישראל. זו לא פעם ראשונה שהמדינה מתערבת בנואש של הבנקים, הדוגמא הכי ברורה היא שכר הבכירים, מנכ"לי הבנק, שנקבע לפני כמה שנים".

"קודם כל זה התפקיד של בנק ישראל, יש סדר פעולות", ציין, אך הבהיר: "אם נוצר מצב שיש בו אנומליה יותר מידי בוטה, יכול להיות שיש צורך להתערבות של עוד גורם. אני לא נכנס כרגע למה נכון או לא נכון, העובדה היא שהציבור הישראלי בהרבה מאוד מקרים, בגלל מבנה מערכת הבנקאות בארץ, לא זכאי לקבל על הכסף שלו קצת יותר. במקום שבו הריבית עלתה כל כך חזק והציבור לא נהנה מזה, אם חושבים שיש אנומליה יותר מידי חזקה אז צריך להתערב. אני חושב שהדרך הנכונה היא שבנק ישראל יעשה את זה, הנגיד מספיק מנוסה, מספיק חכם, מספיק יודע, כדי לבוא לבנקים ולהגיע איתם לאיזה שהם הסכמות".

עוד הוסיף כי "חושב שצריך לתת לתחרות לעבוד, אבל אם אין ממש תחרות, אז אין ברירה, מישהו נפגע. ובמקרה הזה נפגע הציבור, מגיע לציבור לקבל יותר כסף על הפיקדונות שלו, הוא מקבל אפס, בטח בהיקפים כאלה גדולים. בגלל שמערכת הבנקאות הישראלית היא די מצומצמת, אז קשה מאוד לציבור. אגב, יש חוסר שיווי משקל בין הידע והמקצועיות הבנקאית לבין האוריינות הפיננסית של הציבור הישראלי שלא כל כך יודע או לא כל כך רוצה להתעסק ולא מבין שזו כוחנות להתווכח על המחירים, גם אם לא תצליח, לפחות תתווכח. באיזשהו מקום צריך להגיע להסכמה עם המערכת הבנקאית, בצורה מסודרת, לא להטיל חקיקות ולהתערב פנימה".

"במקרה הזה כמו תמיד יש אמת בכל דבר, ופה האמת היא קלה, יש 500 מיליארד שקלים שלא מקבלים עליהם, נותנים כסף לבנק ולא מקבלים כסף. אני חושב שהסיפור של התערבות בכלל בשוק החופשי, הוא לא נכון ולא טוב לאורך זמן. במקרים נקודתיים צריך לעשות עבודה, מבחינה כלכלית אין ספק שיש פה פערים גדולים מידי בין ההיצע לביקוש, בין הכסף שאנחנו מפקידים ובין הכסף שאנחנו משלמים על הלוואות, ואת זה צריך לתקן. אסור להתערב, נטו מעוות את השוק. במקרה הזה יכול להיות שצריך להפעיל איזשהו לחץ, לא בטוח שהחקיקה תעשה את זה, יכול להיות שרק הכוונות לחקיקה כבר יביאו את המערכת הבנקאית קצת לאזן את המשוואה הזאת", סיכם איל. 

עריכה: נויה חסון 

28/06/2023

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


נגיד בנק ישראל פרופ' אמיר ירון
נגיד בנק ישראל פרופ' אמיר ירון  |  צילום: יונתן זינדל/פלאש90
Paris