סיון כהן

"פסקת ההתגברות על הפרק ולא ירדה מהפרק"

השר מיקי זוהר על דבריו של ראש הממשלה בעיתון ב'וול סטריט ג'ורנל': "הכוונה של נתניהו בעיקר להרגיע את המשחק" • הוסיף: "נמשיך לקדם תיקון במערכת"


ראש הממשלה בנימין נתניהו התראיין ל'וול סטריט ג'ורנל' והתייחס להתפתחויות בנושא הרפורמה המשפטית. "הוצאתי את פסקת ההתגברות מהרפורמה המשפטית", טען ראש הממשלה. סיון כהן דנה על כך ב־103fm עם שר התרבות והספורט מיקי זוהר (הליכוד), אשר הגיב לדברים שעוררו סערה במחנה הימין. 

"למה מתכוון ראש הממשלה?", תהתה כהן בפתח השיחה, והשר זוהר השיב: "אני באמת לא יודע כל כך לעשות את הפרשנות במקרה הזה, אבל יכול להבין את הכוונה. הכוונה של נתניהו בעיקר להרגיע את המשחק, לבוא ולומר 'אנחנו רוצים לקדם רפורמה אבל יש קצב ולא בבליץ'. לגבי מה עומד מאחורי הדברים, זה כל מיני פרשנויות שאני שומע. בסוף אני חושב שכולנו מבינים שכדי שהממשלה הזו תמשיך להתקיים אנחנו חייבים לקדם רפורמה. האופן שנקדם אותה חד משמעית יהיה שונה ממה שניסינו לעשות בתחילת הקדנציה".

עוד הסביר כי "קודם כל, בסוף, את הרפורמה לא ניתן לקדם ביום אחד, זה תהליך שצריך לקחת חודשים. שיטת הסלאמי זה לא המונח, אנחנו לא מתחבאים, אנחנו אומרים על השולחן שאנחנו רוצים לקדם רפורמה משפטית בתהליך מוסדר, מסודר, אחראי ומקצועי, וזה מה שאנחנו רוצים לעשות. לגבי פסקת ההתגברות, היא לא בשלב הזה. בשלב הזה יש את ביטול או צמצום עילת הסבירות, זה כמובן יהיה בתוך ועדת החוקה, שם נכריע באמת מה היקף השינוי בעילת הסבירות. במושב הזה, זו המשימה. לאחר מכן, במושב הבא, נתחיל לבדוק מה אנחנו עושים בוועדה למינוי שופטים".

"שוויון בין האופוזיציה לקואליציה?", שאלה סיון בתגובה לאמירותיו, והשר זוהר הבהיר: "אני לא רוצה להתקבע למה יהיה, אבל זה לא יהיה בדיוק למה שרצינו בהתחלה אלא שונה במעט, וגם את זה אנחנו נקדם. לאחר מכן יגיע גם עניין חוק היועמ"שים ובהמשך גם פסקת ההתגברות אני מניח שתבוא. אני לא חושב שכרגע פיטורי היועמ"שים על הפרק. אנחנו נמצאים במצב בו היועמ"שית פועל באופן קטגורי נגד עמדת הממשלה, ואני מרגיש שהעבודה שהיא צריכה לעשות עבורנו זו עבודה שהיא לחזק את הממשלה ולאפשר לממשלה למצוא את הפתרונות המשפטיים כדי ליישם מדיניות".

בנוסף, בנוגע להתנהלות היועמ"שית, טען כי "נכון לעכשיו זה נראה שקורים דברים הפוכים, באופן כמעט קטגורי אנחנו רואים התנגדות וזה מפריע מאוד. אנחנו סבורים שהסוגיה של היועמ"שית היא לא פשוטה מבחינת הממשלה אבל אני לא רואה את פיטורי היועמ"שית על הפרק".

"מה שקורה כרגע במשפט נתניהו מבהיר לנו כמה צדקנו בזמן אמת"

בהמשך, ביקשה כהן לחזור לנושא פסקת ההתגברות, והשר זוהר חידד: "לאורך השנים הבאות, ככל שהכהונה הזו תתמשך ואני מקווה שתתמשך עד תום ימיה, בכל מושב נוכל לקדם נושא אחר. יש לא מעט נושאים שאנחנו רוצים לקדם כדי לרפא את מערכת המשפט - כמו גוף שיפקח על עבודת הפרקליטות ושלא נגלה בדיעבד שהוגשו כתבי אישום ללא סיבה אמיתית ומוצדקת, ואחר כך שנגלה ממפכ"ל המשטרה לשעבר שסיבת הגשת כתב האישום הייתה כדי לגרום לנתניהו להתפטר. שלא נגלה דברים כאלו".

"פסקת ההתגברות על הפרק, לא ירדה מהפרק, לפחות מבחינת התפיסה שלי ושל הרבה חברים בממשלה", הדגיש, והוסיף: "מתי, איך ובאיזה נוסח? זו שאלה מאוד מאוד גדולה. יש הרבה מאוד פרמטרים שעדיין לא נבחנו שיכולים להפוך את פסקת ההתגברות למשהו מאוד הגיוני, שפוי ולא קיצוני. לכן אני אומר - ימים יגידו, נעשה את הפעולות מתוך הבנה שזה צורך אמיתי לחיזוק הדמוקרטיה בישראל".

בעקבות דבריו של השר תהתה המגישה האם הכול תכסיס אסטרטגי שמוביל ראש הממשלה בנימין ונתניהו. השר זוהר מיהר להבהיר: "לא יודע אם מדובר במשהו כזה, אני כן יודע שנתניהו בהחלט רוצה להרגיע את העסק וטוב שכך, אני חושב שזו גם הגישה הנכונה.  הקיטוב והוויכוחים היום בישראל באמת משמעותיים וגדולים שלא ידענו הרבה מאוד שנים. יש גם נושאים לא פחות חשובים שזה יוקר המחיה ומעל זה ביטחון ישראל. אנחנו נטפל בנושאים החשובים ביותר אבל לצד זה נמשיך לקדם תיקון במערכת המשפט באמצעות רפורמה משפטית, לא בקצב ההתחלתי שדיברנו עליו בתחילת הקדנציה, אבל כן תהיה התקדמות מסויימת של הרפורמה משלב לשלב תוך כדי הקדנציה".

"אנחנו נעשה את התיקון. התוכן לא בהכרח יהיה בדיוק מה שחשבנו, יהיו תיקונים קלים, אבל בסוף דבר אחד בטוח - את התיקון והריפוי במערכת המשפט, והחזרת אמון הציבור במערכת, אנחנו מתכוונים להשלים", הסבהיר, והוסיף: "אם אנחנו נצליח אני חושב שהאמון שאבד ישוב וזה דבר חשוב לדמוקרטיה הישראלית וזה דבר חשוב למערכת המשפט בישראל כמערכת חזקה, עצמאית וטובה".

"בסוף מבחן הציבור הוא הקובע"

באשר לטענה כי ביטול עילת הסבירות תאפשר מינויים של קשרים ללא כישורים ושחיתויות, אמר: "תני לי לתקן - יש חוק, החוק קובע שאין אפשרות למנות אף אחד שהוא קרוב משפחתית אליך או שיש לו זיקה אישית אליך. זה החוק, זה מעל עילת הסבירות וכל העניינים הללו. לאחר מכן, יבוא בית המשפט ויצטרך לבחון האם המינוי בעיניו ראוי, סביר או לא. זו הנקודה שאנחנו רוצים לתקן, לא בית המשפט יוכל לקבוע מה אמות המידה של הציבור. הציבור כל ארבע שנים בוחר אותנו או מדיח אותנו מהכסא, אם אנחנו יושבים היום בתפקידים ועוד 4 שנים נעשה פעולות לא חכמות, לא הגיוניות, יבוא הציבור ויגיד לנו 'לכו הבייתה'".

"בסוף מבחן הציבור הוא הקובע. אנחנו לא רוצים להיות במצב שמי שקובע מה סביר בעיניו הוא בית המשפט. בחוק יש פרשנות ברורה לכך שאסור למנות או קרוב משפחה או מישהו שיש לך זיקה אישית, ואת הדברים הללו לא צריך לפרש אותם. הרפורמה תתקדם לאורך הקדנציה ככל שהיא תתארך היא תתקדם יותר, ובנוסף לכך נעשה אותה בצורה מאוד אחראית, שקולה, ותוך כדי הסברה טובה לציבור במה מדובר, מה הנושא, ומה הוא תורם למערכת המשפטית. בכך אני כן חושב שנצליח לעשות את התיקונים הנדרשים", סיכם.

עריכה: שני רומנו

29/06/2023

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


מיקי זוהר
מיקי זוהר  |  צילום: יונתן זינדל/פלאש90
Paris