כל בית בצבע

אורית רוזנבוים ומשה פילוסוף, מחברי ספר הילדים 'סיפור משפחתי', התארחו באולפנה של ורדה רזיאל ז'קונט לשיחה על מודלים משפחתיים שונים בשנת 2023


במדינת ישראל בשנת 2023 אפשר למצוא מבחר של סוגי משפחות, בהתאם לבחירה האישית של ההורים. למשל, ממשפחה קונבנציונלית של אבא, אימא, שני ילדים וחתול, ועד להורים בני אותו המין שהחליטו להקים יחד בית, אימהות יחידניות שלא וויתרו על חלום ההורות, ואפילו משפחות בהסדר מיוחד של שני אבות ואימא אחת, ולהפך. אין כל ספק, יש מקום לכולם, אבל ביחד עם המבחר האינסופי הזה מגיעה שאלת מיליון הדולר: איך מסבירים לילד מהי משפחה אם המודל המשפחתי הוותיק מקבל גוון אחר?

ורדה רזיאל ז'קונט אירחה באולפן את אורית רוזנבוים ומשה פילוסוף, מחברי הספר 'סיפור משפחתי'. פילוסוף מגיע מתחום החינוך והטיפול באומנות, ואילו רוזנבוים מתחום החינוך והפסיכולוגיה. השניים שיתפו את המאזינים במלאכת הכתיבה המשותפת, ובתהליך שעברו לאחר שצפו בילדים שבחנו את המבנה המשפחתי שלהם אל מול מבנים של משפחות אחרות. באמצעות הספר ניתן לנהל עם הילדים שיח משמעותי ופתוח, תוך הדגשת ערכים של תקשורת מכבדת, אמון, בחירה, כבוד הדדי, ושוויון.

פילוסוף, רווק שהחליט לצאת למסע של הורות משותפת עם אם בנותיו גלית, גולל את סיפורו המרגש, ואמר: "יש לי שתי בנות, אחת בת 10 והשנייה בת 8. גלית ואני החלטנו מראש שאנחנו רוצים להביא ילדים לעולם יחד, אבל לא כבני זוג". איך אפשר למצוא פרטנר או פרטנרית מתאים לתהליך הזה? לדבריו, יש היום קבוצה גדולה בשם 'הורות אחרת' שדרכה רבים מצליחים ליצור שיתופי פעולה שמניבים פירות. למרות הניסיונות הוא לא מצא את עצמו בקבוצה, ולבסוף חבר משותף הכיר לו את אם בנותיו.

אחרי תהליך ארוך ואישי שעבר עם עצמו והוביל אותו לעבר הסכם הורות הוא ביקש להדגיש נקודה חשובה: "בדרך אחרת הייתי אבא פחות טוב ולא הייתי שלם עם זה. גלית מהמקום שלה החליטה שהיא גם רוצה ילדים, ולא רוצה זוגיות". לדבריו, היו הרבה שיחות משותפות בכדי להגיע לאותה הנקודה, ולבדוק האם הערכים והרצונות של שני ההורים יכולים להתחבר ולהתאים יחד.

רוזנבוים ביקשה גם היא להתייחס לנושא, ולגעת דווקא בשאלה האם להביא ילדים, ואמרה: "אנחנו מכבדים כל בחירה, ומי שיבחר לא להביא ילדים זו בחירה מכובדת. הרעיון הוא שמי שבחר כן להביא ילדים לעולם יוכל לעשות זאת במבחר דרכים". עוד הוסיפה: "רצינו לפתוח עוד אופציות ואפשרויות עם הרבה כבוד". בהמשך שיתפה שזכתה להקריא את הספר במסגרת לימודית, והתרגשה לגלות שילדים היום מכירים הרבה יותר מבנים שונים של משפחות, גם כאלה שאינם נכתבו בספר. שכן, במהלך כתיבת הספר הם בחרו להתייחס ל־7 סוגי משפחות, והעניקו לכל משפחה את הצבע המיוחד שלה.

אימא יחידנית – המודל השכיח ביותר

השיחה הקולחת הלכה והעמיקה וצמד הסופרים התייחס למודל וותיק יחסית, המודל של האם היחידנית. רוזנבוים סיפרה שהיא מכירה הרבה מאוד סיפורים על אימהות שמביאות ילדים לעולם לבד, והסבירה: "מי שרצתה להיות בזוגיות וזה לא הסתדר לא צריכה לוותר על אימהות. הילדים האלה הם ברובם מאוד רצויים ואהובים עם הורות סופר מושקעת. כשאנחנו מביאים ילדים לעולם אנחנו לא עושים את זה בשביל הילדים, אנחנו עושים את זה בשביל עצמנו. הילדים שלנו לא בחרו להיוולד", פסקה.

פילוסוף שפך אור על מדד האושר של ילדים שנולדו במבנים משפחתיים שונים, ואמר: "אני מכיר מחקרים שיש בשנים האחרונות על משפחות של להט"בים, ומידת האושר של הילדים היא זהה ואפילו יותר גבוהה. בעיקר בגלל ההשקעה של ההורים. העובדה שזה לא מובן מאליו ואתה צריך לעבוד בזה – זה גורם להורים להעריך את העובדה שהם הורים. אני יכול להגיד ברמה האישית שאם אני מוצא את עצמי אומר 'אוי קשה לי היום עם הבנות', תמיד הקול השני שצץ הוא 'תגיד תודה שזה שלך'". רוזנבוים ביקשה להוסיף: "התמונה שאנחנו מייצרים יחד היא המשמעותית – המסגרת פחות. אם היא עברה ברבנות היא פחות משמעותית בעיניי. מה שחשוב זה התוכן, ולא המסגרת", סיכמה.

עריכה: עדן בן ארי 

22/08/2023

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


ורדה רזיאל ז'קונט
ורדה רזיאל ז'קונט  |  צילום: 103fm
Paris