סיון כהן

"קריטי לסעודיה כי הם מפחדים מהאיראנים"

אלוף (מיל') עוזי דיין, לשעבר סגן הרמטכ"ל וראש המועצה לביטחון לאומי, הבהיר על חשיבות קידום נורמליזציה עם סעודיה • "זה חשוב לטווח הארוך", טען


אתמול (ד') בפגישה המיוחלת של ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו עם נשיא ארצות הברית בניו יורק, צפה ועלתה לדיון סוגיית הנורמליזציה אותה רוצה לקדם ביידן מול סעודיה. רבים סוברים כי נורמליזציה עם סעודיה הינה צעד גורלי לעבר שלום והסרת האיום המתמיד מאיראן, מנגד ישנן דעות מעטות הסבורות כי הסכם עם סעודיה הינו עניין סמלי בלבד ולא קריטי במיוחד. אלוף (מיל') עוזי דיין, לשעבר סגן הרמטכ"ל וראש המועצה לביטחון לאומי, שוחח עם אריה אלדד והסביר את המשמעות להסכם המסתמן. 

בפתח דבריו, הסביר האם הסכם עם סעודיה הינו כל כך חשוב למדינת ישראל וטען כי "יש לזה חשיבות הרבה יותר גדולה. זה נכון שזה קריטי לסעודיה כי הם מפחדים פחד מוות מהאיראנים ובצדק, והם יודעים שעדיף לסעודיה לסמוך על ישראל נגד איראן מאשר על ארצות הברית. אנחנו לא עושים בריתות הגנה, הסעודים לא ילחמו בשבילנו ואנחנו לא נציב חיילים בסיכון למען הסעודים, אבל איראן היא איום איזורי. ארצות הברית, מאוד חשוב לה הסכם של נורמליזציה, בגלל הבחירות בארצות הברית. מבחינתנו זה דבר חשוב מאוד אבל זה חשוב לטווח קצת יותר ארוך".

עוד ציין: "זה עושה שינוי גדול שכבר התחיל להסתמן. פעם, המזרח התיכון שלנו, היה בו קו מפריד, יהודים ומוסלמים, או ערבים וישראלים, היום זה כבר לא - זה הטובים והרעים, ולמזלנו אנחנו בצד של הטובים - נגד הגרעיניות של איראן, ואנחנו לוחמים בטרור, ואיתנו יש לא מעט מדינות. הקו הזה יהיה יותר ברור כשסעודיה תצטרף אליו, אפילו אם רק נורמליזציה. ייקח זמן עד שנזכה לאהבה מהצד הזה. כרגע אנחנו מסתפקים ב'אל תאהבו אותנו, תכבדו אותנו', בזה אנחנו מסתפקים עכשיו".

באשר לטענה כי מדינת ישראל לא יכולה לאפשר לכך שיהיה אורנים על אדמת סעודיה, דבר שעלול לגרום להחזקת נשק גרעיני, השיב: "לגבי נשק מתקדם, התניה של נורמליזציה שמתבצעת ואחר כך נשק מתקדם יותר לסעודיה, זה דבר שיש על מה לדבר עליו. אבל בנושא הגרעיני, אני הייתי מתעקש על מונופול ישראלי במזרח התיכון. הסוגיה הזו היא קריטית, גם מבחינת המאזן במזרח התיכון. למה חשוב שאיראן לא תתגרה? זה יגרום למרוץ נשק, וגם עכשיו זה מין מרוץ - שסעודיה רוצה שתהיה לה אפשרות לנשק. אנחנו צריכים מונופול על העניין הזה ולא לאפשר לאף מדינה, גם אם היא ביחסי נורמליזציה איתנו, אם היא תהפוך במהלך השנים להיות כמו איראן. בקיצור, לא לאפשר יכולת, כי הרי יכולת תיאורטית - יש לאנשים בעולם, אבל לעשות מזה נשק גרעיני אופרטיבי זה מאוד קשה מסובך וארוך - ואנחנו לא צריכים לתת את ההתחלה לשום מקום במזרח התיכון, ולא רק במזרח התיכון".

הוא הסביר: "אם איראן תהיה גרעינית, כל הבעיות בעולם ובמזרח התיכון יישארו אותו הדבר ואז תהיה בעיה מגה גדולה שזו איראן גרעינית, זה דבר שאסור לעשות אותו".

"אחד הדברים שאנחנו צריכים מאוד להתעקש עליהם הוא בקעת הירדן"

על התנאים שראש הממשלה בנימין נתניהו צריך להציב מול ארצות הברית וסעודיה, אמר דיין: "אנחנו צריכים גבולות להגנה, וגבול ההגנה העיקרי שצריך לסגור אותו הוא במזרח. זה אחד הדברים שהייתי אומר לאמריקנים – 'אל תבקשו מאיתנו לתת כל מיני דברים לפלסטינים, בואו נדבר על מה מקבלים'. אם מקבלים מצב של שלום ושל נורמליזציה, אז אחד הדברים שאנחנו צריכים מאוד להתעקש עליהם הוא בקעת הירדן. במצב הנוכחי היום אנחנו צריכים לנקוט קו שהוא ביטחוני הגנתי. זאת אומרת, לא להתעקש עכשיו להכריז מחר על ריבונות בבקעת הירדן, אלא לפתח את בקעת הירדן מבחינה תיירותית, מבחינת הגשר למזרח. ליישב דברים ולעשות את זה בנימוק אמיתי שיש לנו, והוא ביטחוני. כי היום גם הגבול עם ירדן דורש חיזוק" .

לאחר מכן, התייחס לפרסום כי משנה הבאה נשים יוכלו להתמיין לסיירת מטכ"ל: "אני חושב שבזמן הקרוב לא תהיינה בנות אצלנו ביחידה. אני חושב שאנחנו מבזבזים את הפוטנציאל הנשי, 51 אחוז בחברה, שהוא לא מנוצל מספיק - לא בחברה הישראלית וגם לא בצבא. דבר נוסף שיש בנשים זה יתרון המגוון. כשיש לך בהנהלה מגוון, גם צעירים, גם מבוגרים, גם נשים, גם גברים וכו' - בסופו של דבר החברה הזו יותר חזקה. יש כמובן את סוגיית ההזדמנות השווה, מה עוד, שהיחידה היא יהלום הכתר מבחינת הצבא. אני אתחיל בסקופ – אני עשיתי מבצעים עם נשים לוחמות, אני יודע מה זה. אני בעד ובמילה מסוימת אמרתי שזה כבר נעשה".

"המגבלות הן ורסטיליות, בוא ניקח למשל טנק, אין בעיה שמישהי תנהג בטנק, אבל יש בעיה אם היא יחידה בצוות ואם אומרים לה 'עכשיו לכי ותביאי עשרה ארגזי תחמושת'. יש פה בעיה ורסטילית. אני לא הייתי עושה צוותי טנקים מעורבים בכלל, כי יהיו בזה הרבה בעיות. אנחנו במצב שיש הרבה קבוצות שרוצים דבר, לכן יש לנו הרבה מקומות אפשריים, בסופו של דבר זה צריך להיות שילוב מושכל כי בצבא הרי משבצים על פי צרכי הצבא, ומצד שני נותן מתן הזדמנות שווה להשתתפות בפיקוד, זה לא מספיק שתהיינה לוחמות. זה ייקח זמן, צריך ללכת לכיוון הזה אבל לא להקריב את הצבא על שם השוויון", סיכם אלוף (מיל') עוזי דיין. 

עריכה: נויה חסון 

21/09/2023

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


עוזי דיין
עוזי דיין  |  צילום: משה שי/פלאש90
Paris