בן כספית ואריה אלדד

"נסראללה לא רוצה מלחמה"

אלוף (מיל') יעקב עמידרור, לשעבר ראש המטה לביטחון לאומי, על האיום מצד מזכ"ל חיזבאללה: "הוא מנסה ללכת בין הטיפות ולצאת יבש" 


ישראל במלחמה, זה היום התשיעי: אלוף (מיל') יעקב עמידרור, לשעבר ראש המטה לביטחון לאומי, עמית בכיר במכון ירושלים לאסטרטגיה ולביטחון, שוחח עם אריה אלדד ובן כספית ב־103fm והתייחס לחשש הממשי מהצטרפות חיזבאללה למלחמה בצפון. 

"אני חושב שהוא (נסראללה) לא רוצה מלחמה, אבל אני מציע לא לסמוך על ההערכה שלי. צריך להתכונן לאפשרות שאנחנו נהיה שם במלחמה. מאז שאני לימדתי קצינים צעירים, אתה צריך להתכונן לתרחיש האפשרי הגרוע ביותר", הסביר. 

לדבריו, "אני חושב שמה שהוא מנסה לעשות זה ללכת בין הטיפות ולצאת יבש. מצד אחד, הוא לא יכול להיות במצב שבו הוא לא עושה כלום. מצד שני, הוא לא רוצה מלחמה. הוא מסתכל על עזה והדבר האחרון שיש לו בלב זה שהוא רוצה את מאורעות עזה בביירות או במרכזים שיעיים אחרים. הוא מבין את הנזק האדיר שיהיה לעדה הישיעית אם זה ילך לכיוון הזה".

"נסראללה הוא לא רק ראש ארגון טרור, הוא גם שחקן במגרש הלבנוני. לכן הוא מנסה לשחק בין זה לבין זה, וזה קרח דק. בקלות אחד מאיתנו עלול לגלות שהוא טבע במים הקרים", הבהיר. 

לטענת עמידרור, "היות ויש לנו משימה ואנחנו רוצים להגיע למצב שבסוף המלחמה ארגון חמאס יגמור את תפקידו ההיסטורי כארגון, אז לנו, מסיבה אגואיסטית, לא משום דבר אחר - עדיף להתמקד בגזרה אחרת ולא לפזר את האנרגיה שלנו".

"זה המאמץ העיקרי שלנו, לא כי רצינו, עדיף שהמאמץ העיקרי היה בלבנון, אלא כי החמאס העמיד אותנו בפני עובדה אכזרית ביותר, ובסופה של התקיפה האכזרית, אנחנו צריכים לוודא שמזרח התיכון כולו והעולם כולו מבין שאם יש לך דאע"ש מעבר לגדר, אז אתה פועל מעבר לגדר כאילו זה דאע"ש ולא עוד ארגון", הסביר. 

עוד אמר: "גייסנו המון אנשי מילואים וחלקם הגדול נמצא בצפון, כך שאנחנו לא בלתי מוכנים בעליל. זה לא המצב כמו שהיה ערב המבצע בגבול עזה, ששם לא היינו מוכנים, לא היו לנו כוחות. כוחות דלילים ביותר. זה לא המצב בלבנון".

"אם רוצים להביא את השמדת הכוח הצבאי של חמאס - אי אפשר רק מהאוויר"

בהמשך, הביע את דעתו לגבי הפעולה הקרקעית: "אני חושב שאם אנחנו רוצים להביא את מה שמדינת ישראל אמרה להשמדתו של הכוח הצבאי של חמאס, ושבעצם יפסיק להתקיים כארגון, אין דרך לעשות את זה רק מהאוויר".

"יכול להיות שאפשר להוסיף עוד שבוע, ושהם יהיו יותר רעבים ויותר צמאים ויותר עייפים, אלה שיקולים שצריך לקחת אותם בחשבון", הוסיף, "במקביל גם יורדת האהדה הציבורית בעולם אז זה לוחץ עלינו ללוח זמנים יותר מוקדם, במקביל מתקדם החיכוך בלבנון וזה לוחץ עלינו ללוח זמנים יותר מוקדם, אבל בסוף השיקול צריך להיות מבצעי - מתי הכי נכון לעשות את זה. אני מציע לשמוע את אנשי המקצוע".

דובר שאנחנו מנתקים להם מים וחשמל, עכשיו הודיעו שצה"ל חידש את אספקת המים לדרום. משבר הומניטרי שם משרת אותנו?
"משבר הומניטרי לא עוזר לנו ולא מזיק לנו. אבל אם הלוחמים של חמאס יהיו יותר רעבים ויותר צמאים ויותר עייפים, ואחרי פחות שעות שינה, ואנחנו נכנסים עם צבא שלא נלחם עד עכשיו, עם הרבה יותר מרץ - אני חושב שאנחנו מתחילים את זה טוב. אני לא נגד העברת מים לגזרה הדרומית, כי אנחנו רוצים שתושבי עזה יתפנו לגזרה הדרומית, ואם מים בגזרה הדרומית יביאו לשם עוד 100 אלף איש, טוב מאוד שאנחנו מזרימים לשם את המים. אנחנו לא עוצרים את המים בשביל התענוג שמישהו ימות מצמה. אנחנו מפסיקים כדי לייצר לחץ. אני לא מתרגש משינוי המדיניות. צריך להיות ניהול מאוד עדין בהתאם למה שקורה בשטח".

"האמריקנים פה בגלל האיראנים, לא בגלל חיזבאללה"

במהלך השיחה, התייחס גם לנוכחות האמריקנית באזור, והדגיש: "אם אני לא טועה מאוד לגבי האמריקנים, אז האמריקנים פה בגלל האיראנים, לא בגלל חיזבאללה. עם כל הכבוד לחיזבאללה, לא זה מה שהאמריקנים רוצים להרתיע. הם רוצים להרתיע את האיראנים".

"אנחנו צריכים להבין, למלחמה הזאת יש 3 מאפיינים, 1. שיהיה ברור שמי שעושה לנו כאלה דברים, הוא לא חי אחרי זה. זה צריך להיות ברור לחלוטין, שאנשים ירגישו ביטחון לחזור (לעוטף), שאין יותר מי שיאיים עליהם. הדבר השני הוא בכלל להראות למזרח התיכון. המזרח התיכון צריך להבין שככה ישראל מתנהגת כשעוברים איזשהו קו אדום. הדבר השלישי הוא שיש פה מאבק בין צירים, בין איראן, רוסיה וידידיה, לבין ישראל, ארה"ב, וידידיה, וכדאי שהעולם יבין מה קורה עם ידידי ישראל, כאשר דורכים עליה יותר מדי, ואיך ארה"ב מוכנה להתייצב לצידה", סיכם. 

15/10/2023

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


גבול הצפון
גבול הצפון  |  צילום: אייל מרגולין/פלאש90
Paris