אודי סגל וענת דוידוב

"לא יודע לפעמים אם גוטרש דובר האו"ם או חמאס"

ח"כ דני דנון תקף את מזכ"ל האו"ם על רקע פעילות צה"ל ברצועה: "לקח עמדה עוינת" • על המבצע בשיפא: "יש לנו מידעים שבאזור היו ואולי ישנם חטופים"


הלילה (בין שלישי לרביעי) החלו כוחות צה"ל לפעול בבית החולים שיפא ברצועת עזה, זאת לצד הביקורת בעולם בעקבות התמרון הקרקעי, שלא בוששו לבוא, בין היתר גם של מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש. שגריר ישראל באו"ם לשעבר חבר הכנסת דני דנון שוחח עם ענת דוידוב ואודי סגל ותקף בחריפות את גוטרש. 

"יש לחץ של האו"ם, ודרך אגב, זה לא רק מהמדינות החברות באו"ם. ראינו את מזכ"ל האו"ם שלקח עמדה מאוד עוינת לישראל", אמר דנון, והוסיף: "לפעמים אני לא יודע אם הוא דובר של האו"ם או דובר של החמאס. כל יום הוא מוציא הודעות נגד ישראל, הוא לא מציין את החטופים בכלל, הוא חושב שיצאנו למבצע הזה כי רצינו, זה מקומם. אבל בפועל אני חושב שהתמיכה המסיבית של ארה"ב, שהיא החשובה ביותר, היא עדיין נשמרת, היא קיימת, וגם אם אנחנו נצטרך להתעמת עם מדינות העולם - אין לנו ברירה. הפעם אנחנו חייבים להשלים את המשימה, להכריע את החמאס. צריך להזכיר לציבור שאנחנו פועלים כרגע בחלק מאוד קטן מרצועת עזה".

מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש // צילום: Leon Neal/Getty Images

מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש // צילום: Leon Neal/Getty Images

עוד אמר: "הוא חצה קווים, ואני מכיר אותו אישית. אירחתי אותו בביתי לארוחות שבת. הוא סייר איתי בעוטף, היינו בתוך המנהרות של חמאס, הוא יודע במה מדובר, ולכן הצעד החד צדדי שהוא אימץ זה חמור מאוד. לכן גם קראתי לאנשים בארה"ב לומר לו, או שהוא יוצר איזון, או שהוא פשוט צריך להיות פרסונה נון גרטה - מישהו שלא מקבלים אותו, לא בישראל, בוושינגטון שלא יקבלו אותו, כי הוא באמת, באופן חד צדדי, פועל נגד ישראל היום".

"אנחנו בקשר עם הנהלת בית החולים"

במהלך השיחה התייחס גם לפעולה שמתבצעת בבית החולים שיפא, ואמר: "מבחינה בינלאומית זה אירוע שאנחנו מתמודדים איתו יחסית בהצלחה. קשה להסביר מתקפה בתוך בית חולים, למרות שהחוק הבינלאומי מאפשר זאת, אבל בסוף יש חוק בינלאומי ויש נראות. אנחנו פועלים בחלק נקודתי בתוך המתחם. יש לנו מידעים כאלה ואחרים שבאזור היו, אולי ישנם עוד, חטופים. אני מקווה מאוד שיהיו בשורות טובות, אבל לא קל לפעול".

"אנחנו בקשר עם הנהלת בית החולים, עושים הכול כדי לצמצם או למנוע פגיעה בלא מעורבים, אבל אנחנו ראינו את התמונות של החמאס, הם בעצמם יורים באנשים בתוך בית החולים ואחר כך מאשימים אותנו", הוסיף.

בית החולים שיפא // צילום: AFP via Getty Images

בית החולים שיפא // צילום: AFP via Getty Images

לגבי המשא ומתן על עסקת שחרור חטופים, סיפר: "יש מגעים אינטנסיביים שמתקדמים, אבל בסוף אנחנו עם שחקן לא רציונלי שיכול ברגע האחרון להכניס איזושהי דרישה או לעצור את הכול, אבל יש מגעים מתקדמים, ואני מקווה מאוד שבקרוב אנחנו נוכל לראות, לא את כולם לצערי, אבל חלק מהחטופים חוזרים לארץ".

"המאמר מדבר על אפשרות של יצירת אופק לעזתים שרוצים"

בהמשך, הסביר את עמדתו בנוגע לעזיבה מרצון של תושבים בעזה, את המקום, זאת על רקע המאמר שפרסם בנושא ב'וול סטריט ג'ורנל' ביחד עם ח"כ רם בן ברק: "המאמר מדבר על אפשרות של יצירת אופק לעזתים שרוצים, ואני מדגיש את המילה, רוצים לעזוב את רצועת עזה למדינות אחרות. בעצם אנחנו באים ואומרים למדינות העולם, שכל פעם באות אלינו בטענות ומצביעות נגדנו בנושא הפלסטיני - 'בואו תפתחו את הדלתות שלכן בצורה סמלית'. כל מדינה יכולה לקבל 5,000, 10,000 פליטים עזתים, כמו שקיבלתן פליטים מסוריה ומאוקראינה. הדבר הזה לא ישפיע על הדמוגרפיה של אף מדינה אבל הוא יפתח בפני העזתים אופק למשהו יותר טוב".

דנון הבהיר כי "מדובר על חופש בחירה, והדגשנו במאמר מספר פעמים שזה תלוי ברצון הטוב, גם של העזתים, וגם של המדינות הקולטות. אם מישהו ירצה לחזור לרצועת עזה, שזה לא מקום לא נעים לגור בו לפני המלחמה, אחרי המלחמה זה יהיה הרבה יותר גרוע לגור שם, אז הוא יוכל לעשות זאת כמובן. אנחנו לא קשורים לזה דרך אגב".

אתה יוצא מנקודת הנחה שמישהו בכלל ירצה לקלוט את האנשים האלה?
"זו הסוגיה היותר קשה. מדינות העולם מדברות גבוהה-גבוהה, מוכנות לתת הרבה מאוד כסף ובפועל לא מוכנות לקלוט בקלות. אבל אם מסתכלים על מה שקרה לאחרונה באוקראינה או בסוריה, יצאו מסוריה 8 מיליון פליטים. לירדן, שאמרה שאף פליט לא ייכנס לשטחה, נכנסו מיליון וחצי, לטורקיה, 3.5 מיליון, בגרמניה, מיליון סורים גרים שם היום. באירופה יש עוד מספר גדול מאוד. אני קיבלתי הרבה תגובות מהעולם, היו גם כאלה שאמרו לי 'דני, אתה רוצה להביא אלינו את הבעיות של האזור שלכם? יש לנו מספיק בעיות משלנו'".

קיבלת תגובה אחת חיובית בעולם, שמישהו אמר לך 'אנחנו מוכנים לקלוט'?
"כן, אני לא יכול לפרט, אבל לא בטוח שלשם דווקא הם ירצו לנסוע. יש מקומות בעולם שאתה אומר להם 'טוסו לאירופה' כולם יקפצו על זה, אתה אומר לאנשים 'תטוסו לאפריקה, דרום אמריקה, מקומות אחרים', זה לא דבר שהוא קורה מחר בבוקר".

עריכה: אמיתי דואק

15/11/2023

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


דני דנון
דני דנון  |  צילום: יונתן זינדל/פלאש90
Paris