אודי סגל וענת דוידוב

"הייתי מוציא את מי שאפשר עכשיו"

ראש האגף המדיני־ביטחוני במשרד הביטחון לשעבר אלוף (מיל') עמוס גלעד על המו"מ להחזרת החטופים: "זו אחריות המדינה שהתפרקה בבוקר 7 באוקטובר"


על רקע המלחמה הקשה מול חמאס, החשש מפתיחת חזית מול חיזבאללה והשתלטות החות'ים על ספינה בבעלות ישראלית בים האדום, עולה השאלה מה יעלה בגורלה של עסקת החטופים המתגבשת בימים אלה. אלוף (מיל') עמוס גלעד, ראש המכון למדיניות ואסטרטגיה באוניברסיטת רייכמן ולשעבר ראש האגף המדיני־ביטחוני במשרד הביטחון, התייחס לפרטי העסקה אצל אודי סגל וענת דוידוב.

"זו לא עסקה, זה כפיר בן 10 חודשים, אלה ילדים קטנים, תינוקות. זה דבר חסר תקדים, המדינה אחראית על זה, זה קרה אצלנו, זה באחריותנו", הבהיר גלעד. "יש לנו חובה מוסרית, אבל גם לאומית, ואם חלילה זה לא יקרה, זה לדראון עולם. כל הוויכוחים שאני רואה, אני מקווה שהם לא נכונים, כולם צריכים להיות מאוחדים מסביב לעניין של העסקה הזאת. זה לא קשור לזה שבסופו של דבר אנחנו נמשיך במאמצים עד שסינוואר וכנופייתו לא יהיו בעזה. אבל זה ערך עליון, עכשיו צריך לשחרר אותם", הוסיף.

עוד אמר: "ילדים זה ילדים צריך להוציא אותם. אני הייתי מוציא את מי שאפשר עכשיו. אני זוכר את רון ארד, נווט חיל האוויר, שמטוסו הופל באוקטובר 1986 ועד ליל 5-4 במאי אפשר היה לשחרר אותו במחיר נמוך של כסף עם כמה מחבלים, זה לא בוצע, וכתוצאה מזה הוא נעלם אחרי שהוא נפל בידי מי שלקח אותו, לכן אתה חייב לעשות את זה עכשיו. תחשוב על התינוקות האלה בגשם וכו', זו לא החלטה בין 50 ל־239, זו החלטה לשחרר את מי שאתה יכול עכשיו ואולי לא לקבל אף אחד בעתיד. זה לא נכון להציג את זה כך שאתה מחליט בין קבוצה לבין הכול, מי יודע מה יקרה? יכול להיות שלא תקבל אף אחד".

קריאה לשחרור החטופים // צילום אבשלום ששוני/פלאש90

קריאה לשחרור החטופים // צילום אבשלום ששוני/פלאש90

יש סיכוי שאם יחזרו ה־50 האלה, לא נראה את השאר?
"לא אמרתי את זה. אמרתי שכשמציגים את זה בין 50 ל־239 - זה לא נכון, יכול להיות שלא תקבל, לא את ה־50 ולא את ה־239. לכן חייבים לשחרר את מי שאפשר. צריכים להציל כל נפש שאפשר, בוודאי כשמדובר בילדים ותינוקות וזו אחריות של המדינה שהתפרקה בבוקר 7 באוקטובר ולא מילאה, לא את חובתה ולא את משימותיה וזה סיוט שאף אחד לא יכול היה לדמיין. ככה צריך לנהוג בעולם האכזר שבו אנחנו נמצאים ולא להגיד 'או 50 או כולם', זו לא ברירה בידי ממשלת ישראל. אם את יכולה להציל תינוקות וילדים שהסבל שלהם הוא נוראי מול סבל נוראי ודאי של אחרים, אז את צריכה להציל אותם. אלה החלטות אכזריות".

"עם כל הכבוד לצה"ל, אנחנו קשורים לארה"ב ולעולם החופשי"

בהמשך התייחס לאינטרס של חמאס לגבי העסקה, והעיכוב בלחימה של צה"ל שיכול להיות כתוצאה מכך: "ברור שמה שסינוואר רוצה זה לעכב את התקדמות צה"ל ולהכשיר את הקרקע לכך שהוא יחזור ויישב שוב בכורסה ויחייך את החיוך הפסיכופתי שלו".

עוד ציין לגבי הכנסת הדלק לרצועה: "אני מניסיון יודע שאם אתה לא מביא בחשבון את הצד ההומניטרי, אתה מגביל את חופש הפעולה של הצבא. עם כל הכבוד לצה"ל, אנחנו קשורים לארה"ב ולעולם החופשי. אם הסבל של הפלסטינים יהפוך לתמונות זוועה, חופש הפעולה שלנו יוגבל עד כדי ביטולו".

"אנחנו זקוקים לתמיכה הבינלאומית, לחופש הפעולה, לזמן", הבהיר, והוסיף: "כל התיאוריה הזאת שיש רק אחיזה צבאית בעתיד, בלי אחיזה אזרחית, היא מופרכת מיסודה. אין דבר כזה. מי שאמר 'לא ייכנס ליטר' וכל הדמגוגיות האלה, זה לא עומד במבחן. לא עמד מעולם ולא יעמוד לעולם. אנחנו מכניסים דלק לחופש הפעולה המבצעי-צבאי של צה"ל".

לגבי תקיפת הספינה בבעלות ישראלית, הבהיר: "זו סכנה לנתיב שיט בינלאומי מהחשובים בעולם. זו בעיה בינלאומית. ישראל מותקפת מתימן על ידי טילים ארוכי טווח עתירי חומר נפץ, ובזכות מערכות היירוט המופלאות שלנו, גם שיתוף פעולה עם ארה"ב ואולי אחרים - סך הכול סיכלו את זה. לגבי האונייה הזאת, כמו שאמר דובר צה"ל, זו סוגיה בינלאומית וצריך לטפל בה ברמה הבינלאומית".

עריכה: אמיתי דואק

20/11/2023

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


עמוס גלעד
עמוס גלעד  |  צילום: אוליבייה פיטוסי/פלאש90
Paris