אודי סגל וענת דוידוב

"סינוואר הראשון שמפחד להישיר מבט אל הציבור"

האלוף (מיל') תמיר הימן (INSS) על מצב חמאס ובכיריו ברצועה • על המו"מ: "מי שיזעק יקבל עסקה פחות טובה - הוא לא יוותר על אסירים כבדים שישוחררו"


בצל ההמתנה מורטת העצבים לתשובת חמאס בנוגע לעסקה לשחרור החטופים, ממשל ביידן לוחץ על ישראל להסכים להפסקת הלחימה למשך ארבעה חודשים לפחות. ענת דוידוב ואודי סגל שוחחו ב־103fm עם אלוף (מיל') תמיר הימר, מנהל המכון למחקרי ביטחון לאומי ולשעבר ראש אמ"ן, אשר פרש את משנתו.

בפתח השיחה ביקשו צמד המגישים את התייחסותו לאמירותיהם של השרים בן גביר וסמוטריץ' ולהשפעתם על היחסים בין ארה"ב לישראל, והימן הבהיר: "זה לא עושה נזק לביידן. לביידן יש בעיה עם הבייס הדמוקרטי שלו, שם הוא נתפס כלהוט מדי לעזור לישראל. לכן לתפיסתם ברגע שנציג ממשלת ישראל אומר שביידן עסוק בלעזור לפלסטינים ולמנוע מצה"ל לבצע את כל שהוא רוצה, הסיפור הזה עוזר לביידן מול הבייס שלו, דווקא מזיק לטראמפ. זה לא משפיע על הפוליטיקה הפנים אמריקנית, ואם זה משפיע זה מסייע במובן מסוים לבעיות הקשות שיש לביידן".

"אנחנו גם לא צריכים להגזים בהשפעות שלנו על הפוליטיקה הפנים אמריקנית, אנחנו לא כזה חשובים שם", אמר והוסיף: "הבעיה היא במשילות, אם יש כאן ממשלת שמתפקדת במסגרת מלחמה באופן ברור, עם אסטרטגיה ברורה שמובילה לדרך אחת, ששם כל אמירות כאלה וכל מיני גופים מהצד משנות את הקו שנדרש במלחמה. הדבר השני, תשמעו אנחנו שבועיים וחצי אחרי פסק הדין של האג, עוד שבועיים צריך להציג את המענה שלנו לצווי הביניים, ולכן לא כדאי להוסיף אמירות נוספות מתריסות שיכולות להתפרש ככוונה כזו או אחרת לבצע מעשים כאלה. לכן שם, בשני המובנים האלה מול הקהילה העולמית ובית המשפט, יש יותר בעיה מאשר מה שזה משפיע".

כמו כן, כאשר נשאל אם הוא רואה את ארה"ב חוזרת למאבק מזוין במזרח התיכון, הסביר הימן כי "ארה"ב מעולם לא עזבה את העימות, היא מנהלת עימות מתמשך עם דעא"ש וקצת הגבירה אותו לפני שנתיים וחצי לשלוחותיה של איראן. ככל שזה נוגע לביטחון החיילים האמריקנים, ביצעה את הפעולה הכי אגרסיבית נגד איראן בחיסול של סולימאני. היא מעולם לא עצרה באמת. הכוונה שלה להפחית את המעורבות הצבאית, ומה שאנחנו רואים עכשיו זו הגברה של המעורבות הצבאית, בעיקר בתימן ובעיראק וסוריה לאחר ההרג של שלושת החיילים".

"יש פה מצב אחד, לפי מה שאמר הנשיא, פעולה ארוכה ומתמשכת, גם בתימן וגם מול המליציות בעיראק, ומצד שני אנחנו רואים את בחירת המטרות. בחירת המטרות היא לא באיראן, כדי לא להדליק את החזית הצפונית של חיזבאללה, וגם לא כנגד כוח קודס, לא להרוג איראנים. הם פוגעים בקצוות, במיליציות, זה בחירה ללכת רחב אבל ללכת על הקצוות ולא על הראש", טען.

מנגנון היום שאחרי? "אין אם גוף מתון שיבצע את זה - חמאס מרים את הראש"

אשר לדבריו של שר הביטחון יואב גלנט אתמול (א') כי הלחץ על חמאס עובד והמצב של ארגון הטרור קשה, הדגיש: "אין סתירה בין האמירה שהמשך הלחץ המבצעי, בעיקר בכל המקומות שבהם לא פירקו את הגדודים של חמאס, יש לנו עוד את הסוגיה הענקית של רפיח והגבול של פילדלפי עם מצרים. ככל שנלחץ שם ברור לחלוטין שאנחנו מקדמים את המטרה של פירוק חמאס. זה לא סותר את העובדה שבמקומות שבהם אתה מסיים לפרק את הגדודים של חמאס, אתה צריך להטיל איזושהי מרות אזרחית שתטפל באזרחים, כי אם אין גוף מתון שיבצע את זה, שמסוגל לעשות את זה, אז חמאס מרים את הראש".

לדבריו, "זה נכון שיחסי הציבור של חמאס מעולים, ועבור כמה שוטרים שמכוונים תנועה ומספר מעצרים שהם ביצעו, הם נתנו לזה תהודה ציבורית אדירה כדי לייצר מצג של חזרה מלאה לשליטה. זה חמור כמו שזה עלול להיווצר אם לא נטפל ברציפות הנדרש, אתה מפרק את הגדודים, מטיל סמכות אזרחית וממשיך לעבוד כדי לסכל את שאריות תאי הטרור, וזה ייקח הרבה זמן. מה שקורה עכשיו עם חטיבה 401, בחוף העיר עזה, זה בדיוק המודל. צה"ל חוזר לפעול במקומות שצריך לעקור את מה שנשאר, וצריך גם כתובת אזרחית חליפית לחמאס".

בתגובה לאמירותיו תהה סגל אם ישראל לא הייתה צריכה להמשיך במצב שבו היא לא מאפשרת חזרה לצפון הרצועה, והימן השיב: "אחרי חומת מגן לא נשארנו בלב שכם, טול כרם וג'נין. יצאנו החוצה, ובכל פעם שנכנסה התרעה נכנסנו. לצד הכניסות האלה אתה צריך לוודא שהסמכויות האזרחיות השלטוניות של חמאס לא מתקוממות. אין אשליה, הגוף הבירוקרטי, הוועדות האזרחית, שאריות הרש"פ שנותרו בעזה, אם הוא יחלק את הקמח הוא לא יילחם בחמאסניקים, אין לו את הכוח".

"כולם מבינים שם - הסיבה שישראל נכנסה זה חמאס", הכריז. "ככל שהמצב מתמשך ומצב האוכלוסייה רע יותר, המצב קשה מאוד וזה בסדר גמור, הם הביאו את זה על עצמם, אבל האצבעות יופנו בסופו של דבר לאשם המרכזי, והראשון שיודע את זה הוא יחיא סינוואר. הראשון שמפחד להישיר מבט אל הציבור ביום שהוא יגיח מן המנהרה. מי שיזעק יקבל עסקה פחות טובה, זה ברור. אתה נמצא במשא ומתן במזרח התיכון וצריך להיות קשוח, אף אחד לא יזעק לעזרה".

עוד הדגיש כי "זה לא דומה למה שהיה בהתחלה, בהתחלה ההתגמשות הייתה אדירה. פה ההתפשרויות הן בקליקים קטנים מאוד משום שהזמן חולף, צה"ל לא נסוג, זה שובר לו את הציפיות אז הוא מתפשר. לא בצורה דרמטית, בואו לא נשלה את עצמנו, הוא לא יוותר על אסירים כבדים שישוחררו מהכלא".

לסיום הביע הימן את דעתו על הדיווח כי ראש השב"כ, ראש אמ"ן והרמטכ"ל מתלבטים מתי להתפטר. "זה שיקול פרטי שלהם, ודעתי האישית היא שראשי מערכת הביטחון לא נכון שיתפטרו תוך כדי המערכה, הם צריכים להוביל את זה עד לנקודת שיווי משקל יציבה. זה עוד רחוק מכאן, אנחנו במערכת שמשתנה מיום ליום. יש כאן הרבה כדורים באוויר, ולכן זה לא הזמן לסגת מהמגרש. צריך להמשיך את שגרת המינויים והשיבוציים וההחלפות הטבעיות, לא צריך לקבע את זה. אם אנחנו יודעים להחליף מפקדים שנפגעים תוך כדי מלחמה, אנחנו יודעים להחליף מפקדים שהגיע תום הפרק שלהם. בדרגות הנמוכות יותר מראשי מערכת הביטחון צריך לייצר איזושהי תנועה, איזשהו חידוש".

עריכה: שני רומנו

05/02/2024

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


תמיר הימן
תמיר הימן  |  צילום: חן גלילי
Paris