רון קופמן ואריה אלדד

"יש היערכות למשפט פלילי - אני מקבל מזה כאב בטן"

עו"ד יובל קפלינסקי, לשעבר ראש המח' הבינ"ל בפרקליטות המדינה, ביקר את ההתנהלות סביב משפטם של מחבלי שבעה באוקטובר: "צריך משהו יותר אפקטיבי"


אריה אלדד ורון קופמן שוחחו ב־103fm עם עו"ד יובל קפלינסקי ממשרד גדעון פישר ושות', לשעבר ראש המחלקה הבין־לאומית בפרקליטות המדינה, אשר ביקר בחריפות את ההתנהלות סביב משפטם של מחבלי חמאס שביצעו את טבח שבעה באוקטובר, ואלו שנעצרו גם לאחר מכן.

"אני יודע מפרסומים בתקשורת שמתקיימת חקירה של האירועים של שבעה באוקטובר זה ארבעה חודשים. אני יודע שאת החקירה הזו מנהלת יחידת להב. זה מאותת לי כצופה וכקורא שהולכים פה אולי לכיוון של משפט פלילי", טען והוסיף: "אין לי מידע קונקרטי בעניין. קראתי פרסום שגם שולחים איזשהו חפץ מתכת למעבדה באנגליה, כל הרמזים האלה מובילים לכך שלפחות יש מחשבה או היערכות לקראת משפט פלילי, ואני מקבל מזה כאב בטן".

עו"ד קפלינסקי המשיך והכריז: "אנחנו צריכים להיות יצירתיים, מדינה שיודעת להיערך למצב חדש, עם כלים חדשים. אם נערך למצב החדש הזה שמעולם לא התמודדנו איתו, מעולם ישראל לא עמדה במצב שלפי השמועות מאות אנשים עצורים שצריך איכשהו למצוא את הדרך לטפל בהם, מעולם לא היה דבר כזה בעולם במספרים כאלה".

"משפט הטרור הגדול ביותר שמוכר בספרות הבין־לאומית - משפט בספרד שבו הועמדו לדין כעשרים טרוריסטים במתקפה במדריד ב־2004. אנחנו נכפיל את זה לפי שלושים, ומי תעשה את זה? מדינת ישראל, ישראל שיאנית העולם במידת הסרבול של המשפט הפלילי שלה. אין מישהי שמתקרב אלינו. תראו כמה זמן לוקח לנו לנהל את תיקי ראש הממשלה, תיקים פליליים", תקף.

כמו כן, כאשר נשאל אם יש אלטרנטיבה משפטית, השיב עו"ד קפלינסקי נחרצות: "צריך לעשות משהו יותר מהיר ואפקטיבי, רק שהמשהו הזה לא יכול להיות הליך פלילי כמו שאנחנו מכירים. אנחנו לא נוכל פה לנהל משפט תוך פחות משנה, תוך פחות מ־20 שנה אם ניקח את כל מה שנאסף בלהב ואת העצורים האלו ונוביל אותם למתכונת המוכרת לנו של כתב אישום, חקירות נגדיות. אם נעשה את כל הדברים האלה ניכנס למסע שיוביל אותנו לשנות השלושים של המאה הנוכחית, עמוק לתוכו".

"אפשר לנסות לייצר משהו. יש לנו חוק שקיים כבר מ־2002, חוק לוחמים בלתי חוקיים. מאפשר מעצר מנהלי של טרוריסטים. טכנית הדבר אפשרי כי החוק הנוכחי קובע שכל מי שמוגדר לוחם בלתי חוקי על ידי הרמטכ"ל, אפשר לכלוא אותו. הדבר הזה מחייב התאמה. אם ישאלו אותי, אני חושב שזה לא נכון להפעיל את החוק הזה כפי שהוא על המצב הנוכחי. מבחינת הדין הבין־לאומי ישראל נוהגת כחוק כי אין להם את אמנת ג'נבה, אבל איך לשפוט אותם זה נתון להחלטתה של ישראל", סיכם.

עריכה: שני רומנו

16/02/2024

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


חמאס בעזה - ארכיון
חמאס בעזה - ארכיון  |  צילום: עבד רחים חטיב/פלאש90
Paris