בן כספית ואריה אלדד

"או שהם ייכנעו או שנפרק אותם בכוח"

אלוף (מיל') יעקב עמידרור, לשעבר ראש המל"ל, הדגיש כי המערכה בעזה לא תסתיים ללא הכרעת חמאס ברפיח • תוכנית ארה"ב: "לא קשורה למציאות חיינו"


זה כבר 151 ימים שבהם כוחות צה"ל פועלים בעומק רצועת עזה כחלק מהמטרה להשמיד את ארגון הטרור ולהשיב את החטופים ארצה. פרופ' אריה אלדד ובן כספית דנו עם האלוף (מיל') יעקב עמידרור, עמית בכיר במכון ירושלים לאסטרטגיה ולביטחון ולשעבר ראש המטה לביטחון לאומי, בסוגיית רפיח וניהול המערכה בשלל החזיתות.

תחילה ביקש עמידרור להתייחס למצב המשא ומתן לעסקת שחרור חטופים. "אני חושב שאסור להתייאש מהמשא ומתן גם אם יש 7 אחוזי סיכויי הצלחה, מאחר שמדובר בחטופים, צריך לנצל כל שביב תקווה בשביל לנהל את המשא ומתן. אסור לצאת ולהפסיק אותו אלא אם כן זה ביטחון של 110 אחוזים שזה נגמר. לפני שדנים ברפיח צריך לדון איך מנסים להחיות את המשא ומתן. אנחנו לא צריכים להיכנע בכל מחיר, אבל בתוך המחירים שאנחנו יכולים לשלם צריך לנסות בכל אפשרות".

"אנחנו אמרנו שכל עוד מתנהל המשא ומתן אנחנו לא ניגע ברפיח", ציין. "זאת הייתה הבקשה האמריקנית במידה מסוימת, כי הם רוצים ללכת להפסקת אש ארוכה, של 45 יום, ולנסות במהלכה להשיג גם הישגים מדיניים. אני חושב שהתוכנית הזו לא קשורה למציאות של חיינו, אבל אם האמריקנים מבקשים אני חושב שצריך להיענות לבקשה".

כספית ביקש לחדד את דבריו ותהה אם כוונתו שנורמליזציה עם סעודיה במקביל לעסקת החטופים, סיום הלחימה בעזה, הקמת מנגנון ואולי הגעה להסדר בגבול הצפוני זה פנטזיה. ראש המל"ל לשעבר הסביר: "אני לא אומר פנטזיה, אני אומר שהסיכויים לזה ממש לא גדולים. צריך לקרות שינוי דרמטי בסעודיה, בחמאס, אצלנו. כל הדברים האלה יחד, לארגן אותם תוך 45 ימים נראה לי מורכב מאוד. אבל אמרו כאלה דברים לפני הסכמי אברהם, והביאו את הסכמי אברהם. זה לא בלתי אפשרי".

"אנחנו נצטרך להגיע לרפיח ולפרק את החמאס שם. אם זה יהיה במסגרת שהם יצאו משם כחלק מההסדר, ייכנעו או שניכנס ונפרק אותם בכוח - הכול תלוי במה יקרה. אבל אני חושב שפה ברור שאי אפשר לגמור את הדבר הזה בלי לפרק את כל היכולת הצבאית של החמאס, אין אפשרות לעצור. אנחנו חייבים להשלים שם את המלאכה, אי אפשר לעזוב אותה רק כי זה רק רפיח. תזכרו שרפיח מייד גורר את השאלה מה עושים בציר פילדלפי, וגם זה לא דבר בלתי מורכב", הדגיש.

"מלחמה נגד חיזבאללה מורכבת וקשה פי עשרה מאשר בעזה"

נוסף על כך הביע עמידרור את עמדתו בנוגע לניהול המערכה בצפון על רקע ההסלמה הגוברת. "צריך להבין שמלחמה נגד חיזבאללה היא מורכבת וקשה פי עשרה מאשר בעזה. היא מביאה פגיעות גדולות מאוד, גם בגלל הכמות הגדולה שיש להם והאיכות ששונה, בנקודות מסוימות הרבה יותר טובה ממה שהיה לחמאס. לא מדובר פה על עוד ורסיה של עזה, אלא על מלחמה הרבה יותר קשה. צריך לקחת ברצינות ולא לקחת החלטה רק כי יש קולות בציבור או משהו דומה. 80 אלף תושבים שלא משנה מה רמת האלימות של חיזבאללה לא מאפשרת את חזרתם לבתים".

"אז זה נכון שהרגנו יותר מ־220 אנשי חיזבאללה בלי שחיזבאללה זז מטר מהגבול. זה לא משנה לנו, כי מה שחשוב לנו זה לא מספר ההרוגים של חיזבאללה, מה שאכפת לנו שיש לנו 80 אלף תושבים שלא חזרו לביתם, והעובדה שגם בצד השני של הגבול יש מספר תושבים דומה", טען והגיב לדבריו של שר הביטחון יואב גלנט: "הוא אומר אם האש תימשך לא תהיה לנו ברירה, ועל מנת להחזיר את התושבים שלנו אנחנו נצטרך לצאת למלחמה שבה המשימה תהיה לכלות את כוחו של חיזבאללה, כי אחרת לא נוכל להחזיר את התושבים שלנו".

לסיום ביקש עמידרור להוסיף בנוגע למערכה ברצועת עזה כי "בדעת הקהל הישראלית יש מחשבה כאילו יש בצפון רצועת עזה חזרה של מחבלים ואזרחים, בדקתי - לא היה ולא נברא. מחבלים לא חוזרים, וכל מי שמזוהה כמחבל מחוסל. לכן כל השמועות על זה שעקב יציאת צה"ל צפון הרצועה משנה את אופייה והמחבלים חוזרים, הן פשוט לא נכונות".

עריכה: שני רומנו

05/03/2024

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


יעקב עמידרור
יעקב עמידרור  |  צילום: מיכל פתאל/פלאש90
Paris