איפה הכסף
עם ענת דוידוב

"חושש שאנחנו צפויים לירידת דירוג נוספת"

פרופ' ירון זליכה חושש מכך: "ב־2003, בתקופת משבר כלכלי הרבה יותר חמור, נתניהו ואני נפגשנו עם חברות הדירוג והצלחנו לשכנע אותן לא להוריד"


האינפלציה ממשיכה לעלות ומשפיעה בצורה חדה על מחירי הדיור. פרופ' ירון זליכה, ראש ביה"ס לחשבונאות בקריה האקדמית אונו, התייחס למצב הכלכלי המורכב על רקע המלחמה ולמשמעות כבדת המשקל של האינפלציה בשוק הנדל"ן.

"אני חושש שאנחנו צפויים לירידת דירוג נוספת של סטנדרד אנד פורס בחודש הקרוב", אמר זליכה לאחר הודעת מודי'ס על הורדת דירוג האשראי של ישראל והוסיף: "נוצר פער של שתי דרגות דירוג ביניהם לבין דירוג האשראי העדכני של מודי'ס, שגם הוא עם תחזית שלילית. אני מתקשה לראות את סטנדרד אנד פורס מכילים שתי דרגות במצב הזה, כאשר שר האוצר עסוק בדברים אחרים".

לדבריו, "ב־2003, בתקופת משבר כלכלי הרבה יותר חמור, נתניהו ואני נפגשנו עם חברות הדירוג והצלחנו לשכנע אותם שלא להוריד את תוכנית האשראי. למה? כי שמנו להם תוכנית שהם יכלו לקנות והאמינו שהיא תצליח. איזו תוכנית כללכית שר האוצר סמוטריץ' שם בפני חברות הדירוג? ספר תהילים?".

לגבי הסיבות לאינפלציה טען: "זה נובעת משני מקורות שונים - המקור הראשון הוא הדיור שכבר כמעט חצי שנה חזר לעלות בקצב הולך ומחריף, אחנו מגיעים לעלייה חודשית של אחוז אחד. במספרים כל אחוז זו עלייה ממוצעת של 20,000 שקלים במכירה של דירה ממוצעת, זה טירוף. העלייה המחודשת במחירי הדיור נובעת מהחולשה בצמיחה, בין היתר בגלל מדיניות כלכלית שלא תואמת את הסיטואציה, שלא תאמה לפני המלחמה ועוד יותר לאחריה, וכתוצאה מכך המשקיעים צופים צמיחה נמוכה ולכן מייצרים ציפיות לעליות במחירי הדיור המתבטאות בעלייה בביקושים שמתגשמות בעליית מחירים".

בהמשך מתח ביקורת על ההתנהלות הכלכלית של ממשלת ישראל ובנק ישראל: "בנק ישראל היה יכול שלא להוריד את הריבית ברבע אחוז, בארצות הברית לא מורידים את האחוז. אני ממליץ לבנק ישראל לא לגעת ולא לייצר תנועתיות. המרכיב השני הוא יוקר המחיה שנובע מהמונופולים והיבואנים הבלעדיים שחוגגים פה. הם מעלים מחירים פעם אחר פעם ללא קשר לעלויות שלהם". לטענתו, "המשק הזה כלוא בחומות של מכסים, בלי קשר למלחמה, ויש פה מאות כאלה".   

עוד הוסיף: "בנוסף לזה הממשלה לא טומנת ידה בצלחת ומוסיפה עוד בעיות, גם סביבת המיסוי הגבוהה - הממשלה מתכננת להעלות את המע"מ כבר ב־1 בינואר, מה שמייצר כבר עכשיו ציפיות לעליות מיסים שמחלישות את הצמיחה. מהצד השני, חוסר היעילות התקציבית - לא רק שהם לא מקצצים בתקציב ובכספים הקואלציוניים, הם מחפשים דרכים נוספות לחלק עוד".


עריכה: אליעזר בן יהודה

16/04/2024

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


פרופ' ירון זליכה
פרופ' ירון זליכה  |  צילום: תומר נויברג/פלאש90
Paris