פרופ' רפי קרסו

אל תפחדו מחלבון בשתן

פרופ' קרסו ממליץ למאזינה מודאגת: דאגי לתפריט, עשי בדיקות - ואל תקצרי תורים


כשרמת החלבון בשתן עולה, עולה איתה מן הסתם רמת החרדה והלחץ. המאזינה יפה אלפסי, שעלתה לשידור בתוכניתו של הפרופסור רפי קרסו ב־103fm סיפרה שהיא סובלת מהתופעה ושזו משפיעה על בריאותה. "הגעתי מרמה של 160 ל־500 מ"ג", אמרה, "אני חיה בפחד כי אמא שלי נפטרה כתוצאה מכך וגם אבא שלי. בגלל הפחד אני גם סובלת מלחץ דם גבוה".

פרופ' קרסו השיב כי אין בהכרח קשר בין הפחד ללחץ הדם, אך הוסיף כי חלבון גבוה מעיד על בעיה בתפקוד הכליה. "לאור העובדה שאת יודעת שאצלך במשפחה היו מחלות כליות, כדי לא להיות בפחד אני מציע לך טיפול מונע. את צריכה ללכת לנפרולוג ולבקש ממנו שיפנה אותך לדיאטנית. בקשי מהדיאטנית רשימה של מאכלים שאת יכולה לאכול ללא הגבלה, רשימה נוספת של מזונות שאת יכולה לאכול במידה מועטה ורשימה של דברים שאסור לך לאכול בכלל".

"הייתי אצל דיאטנית, זה קשה, אסור לאכול כלום", טענה המאזינה, "מותר לאכול ירקות ופירות, אבל אסור קטניות ומוצרי חלב. מותר כף גבינה, מעט בשר, לחם מלא, כוס אחת של אורז, פסטה או קוסקוס - הכל במידה קטנה של כף יד, והבעיה היא - שאני עדיין רעבה".

כדי לפתור את הבעיה, המליץ קרסו למאזינה על יותר ארוחות קטנות: “כל שלוש-ארבע שעות תאכלי משהו קטן ואז לא תהיי רעבה. אם את לוקחת פרוסת לחם, מורחת עליה אבוקדו וטחינה, תוסיפי חסה ועגבניה, תאכלי לאט לאט וזה ישביע אותך לשעה-שעתיים". עוד הוסיף ואמר: “אחרי שעתיים תמיד תדאגי לקצת פחמימה, כמו למשל פריכית אחת של אורז עם מעט חומוס מעל, אבל מעט, אסור הרבה".

הפרופסור הביא גם מתכון לחטיפי בריאות מוקפאים ומרעננים שיכולים להתאים לא רק למי שסובל מחלבון בשתן: "אפשר להכין משקה ירקות המורכב מעגבניה, סלרי, מלפפון, פלפל ותפוח. מכניסים הכל לבלנדר, מקפיאים ואז מקבלים מיץ קפוא שאוכלים כמו גלידה".

המאזינה שאלה: "האם מותר לי עוגות? או שאסור לי בכלל דברי מתיקה?" קרסו השיב שבגלל הביצים והחלבון אסור לאכול עוגות, והוסיף: "דברי מתיקה מותר, אבל, כאמור - הכל עניין של כמות. החכמה היא לאכול קצת מכל דבר, ולא הרבה חלבונים. תשאלי את הדיאטנית בדיוק מה כן ומה לא".

הישמרו מ'רפואת מסדרונות'

אחרי העניין התזונתי, שבה המאזינה ועסקה במקור הבעיה: העלייה שבה היא מבחינה ברמות החלבון בשתן שלה. "אין קשר בין תזונה לחלבון בשתן", הדגיש קרסו, שהתייחס גם לחשש שהביעה המאזינה מהשפעתה של בדיקת ביופסיה על הכליות: "יש משהו בכליה שלך שלא שואב בחזרה את החלבון. אני לא רופא כליות אבל אני יודע שביופסיה זה הליך לא מסוכן ואנשים עוברים את זה".

בדרך לאותה בדיקה, הלינה המאזינה על כך שבביקור שקיימה עם נפרולוג הוא לא סייע לה בפתרון הבעיה. היא הוסיפה כי הגיעה אליו "דרך פרוטקציה".

"לרפואת פרוטקציות אנחנו קוראים ‘רפואת מסדרונות’. הרופא לא מקדיש לך מספיק זמן ומנסה לאבחן את הבעיה בחמש דקות. זה לא מספיק", השיב לה קרסו, "קבעי תור מסודר אצל רופא כליות, הגיעי אליו עם כל הבדיקות שכבר עשית, הוא אולי יציע ביופסיה ויוכל לאבחן את הבעיה שלך".

 

עריכה: מיכל דאבי

האמור באייטם זה מבטא את הדעה האישית של השדר/ת והוא אינו מובא כתחליף לקבלת ייעוץ פרטני מבעל מקצוע המתמחה בתחום, ואין להסתמך עליו בכל צורה שהיא. כל פעולה ושימוש שנעשים על בסיס התכנים המופיעים באייטם הינה באחריות המשתמש/ת בלבד.
27/08/2010

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


פרופ' רפי קרסו
פרופ' רפי קרסו  |  צילום: 103fm
Paris