הקבינט
עם רוני דניאל, אלון בן דוד ויואב לימור

"לא נגיע להסדרה בלי סבב משמעותי שבו חמאס ייפגע קשות"

ראש המכון למחקרי ביטחון לאומי האלוף (מיל') עמוס ידלין על ההתחממות בדרום: "חמאס זיהו מרחב פעולה שבו יוכלו להתחמק מהמכה הישראלית"


הלילה (ה') שוגרה רקטה לעבר ישראל כתגובה להחלטה לצמצמם את מרחב הדיג בעזה. מטוסי חיל האוויר תקפו עמדות של חמאס. מה באמת נכון לישראל לעשות אל מול סוגיית רצועת עזה? ראש המכון למחקר ביטחון לאומי וראש אמ"ן לשעבר, האלוף (במיל') עמוס ידלין הבהיר שמדובר בפעולות טקטיות בלבד ושיש לקבוע אסטרטגיה.

"דיונים על צמצום מרחב הדייג וטיפול בבלוני תבערה אלו סוגיות טקטיות בלבד. למדינת ישראל אין מדיניות אסטרטגית מול רצועת עזה בעוד שלרצועת עזה יש מדיניות אסטרטגית מול ישראל. חמאס זיהה דברים מאוד ברורים שאנחנו שידרנו לו: שמשטרו לא בסכנה וישראל לא מעוניינת שהוא ייפול, ושאנחנו לא מעוניינים לצאת למהלך של מלחמה כוללת. ברגע שהוא זיהה זאת הוא הבין את מרחב הפעולה שלו. ראש אמ"ן צדק כשאמר שיש הרתעה כלפי חמאס ממלחמה כוללת. גם חמאס לא מעוניין במלחמה כוללת, הוא מבין את יחסי הכוחות וזוכר מה קרה בעזה ב-2014. מנגד הם זיהו איזשהו מרחב של בלוני תבערה, הפגנות והתגרויות שלא יביאו עליהם את המכה הישראלית והם דורשים הבנות והסדרה בתנאים שלהם. ברגע שיש סבב לחימה, המצרים והאו"ם מסדרים הפסקת אש וטוענים שיהיו הבנות. ברגע מתחילים ליישם אותן מבינים שיש אי הסכמות ומתחיל סבב חדש".

איך יוצאים מהגלגל הזה?
"אנחנו צריכים להחליט לאיזה מדיניות אנחנו בוחרים ללכת. אנחנו יכולים להחליט שאנחנו מתנתקים לחלוטין מעזה והיא מדינת אויב של ישראל. יש לזה מחיר – התעצמות הרצועה. אני מתנגד למהלך הזה אך יש עמו היגיון כי מוסרת מאיתנו האחריות על הרצועה. כיום אנחנו משלמים לחמאס כסף, מספקים לרצועה חשמל ופתיחת מעברים והם בתמורה לא מוכנים לתת דבר. האופציה השנייה היא להסיר את מגבלת הפלת חמאס מתחום אחריותנו ולצאת מנקודת הנחה שחמאס ייפול יום אחד. האופציה השלישית היא להחזיר את הרשות הפלסטינית לעזה. במידה מסוימת הרשות הפלסטינית היא חלק מהמשבר. הכספים שהיא לא מביאה לרצועה גורמים ללחץ בחמאס. ממשלת ישראל בחרה במדיניות לא מוצהרת בה יש שתי רשויות פלסטיניות חלשות. את האחת אנחנו מדכאים מדינית ואת השנייה אנחנו תוקפים צבאית".

הסדרה ללא עימות צבאי?

"העובדה שלא היינו מוכנים לצאת לעימות בשנה האחרונה הגבירה את התיאבון של חמאס. יש לי הרגשה שלא ניתן להגיע להסדרה ללא סבב משמעותי נוסף בו חמאס ייפגע קשות. אחד הדברים שאנחנו לא יודעים הוא מהם הפרמטרים להסדרה. אין דיון ציבורי אמיתי האם ההסדרה סבירה לישראל או שעדיף לצאת לסבב נוסף".

למיטב ידיעתי קיים מסמך שמסביר מהי ההסדרה. נדמה לי שחמאס כעת כופה עלינו את קצב היישום. אולי כדאי שנתחיל ליישם את הדרגות הנמוכות של הסעיפים במסמך. אולי זה ירגיע את השטח.
"אני חושב שזו אסטרטגיה לא נכונה. אין לי פתרונות קסמים לשלוף מהכובע אך ברור שהמדיניות הזו תוביל לסבב נוסף".

נפנה לגזרה הצפונית. הייתה תקיפה עלומה עד שרה"מ אמר במפורש שמדובר בתקיפה ישראלית. זו מדיניות נכונה בצפון?
"הציונים לממשלת ישראל הם גבוהים יותר בחזית הצפונית. בשנה האחרונה צה"ל הצליח לעצור את ההתבססות האיראנית אך לא לגמרי, זה בזכות פעולה מאוד מדודה על בסיס מודיעין מצוין של חיל האוויר וכוחות נוספים של צה"ל. מה שקרא אמש (ד') זו דוגמה מצוינת למסובכת המצב בסוריה. כוחות חיזבאללה מחופשים במדים של הצבא הסורי עקפו את ההבטחה הרוסית שלא יהיו כוחות איראנים וחיזבאללה 80 קילומטר מרמת הגולן. צה"ל הגיב על זה והבהיר שיש לישראל מודיעין מספיק טוב כדי לדעת שהם מרמים אותנו ואת הרוסים. מדובר על מערכה בין מלחמות. אמנם ניצחנו את השנה האחרונה אך זה כמו הגמר של ה-A.B.N – ניצחנו רק את המשחק הראשון. האיראנים לא ויתרו".

נכון לומר שהסיפור הופך להיות מול נסראללה?
"יש מערכת משולשת של איראן, חיזבאללה ומשטרו של אסד. היעד הראשי של השלושה היה ונשאר לנצח את האופוזיציה הסורית ולבסס מחדש את משטרו של אסד. האיראנים הרגישו שהיעד הזה כבר הושג ואפשר לנצל את הניצחון בסוריה כדי לבנות מהלך משמעותי לפגיעה בישראל. נסראללה מאוד זהיר כי הוא זוכר היטב את מלחמת לבנון השנייה ב-2006".

"נסראללה אלוף במלחמת התודעה, לפעמים צריך להזכיר לו שהוא יושב בבונקר 14 שנה"

יש קונצנזוס על כך שההרתעה שלנו מול חיזבאללה היא עובדה שאין לחלוק עליה. במשך שנים סיפרו לנו על ההרתעה החזקה והעוצמתית של ישראל והכחישו שמישהו חופר מתחת לאפינו מנהרות. בשנה האחרונה גילינו כמה מנהרות שהכוונה שלהן הייתה התקפית באופן חד משמעי. אולי ההרתעה שלנו היא לא כפי שאנחנו חושבים? אולי המודיעין שלנו פחות טוב ממה שאנחנו חושבים?
"הרתעה היא החשבון שעושה היריב בראשו כשיש לו את היכולת לירות בנו אך הוא בוחר שלא לעשות זאת. ההרתעה לא הופכת את נסראללה לציוני ולא מפסיקה את הכוונה שלו להיות מוכן לעימות עתידי. הרתעה אינה מושג אבסולוטי אלא דו צדדי. גם ישראל מורתעת מחיזבאללה אך זה לא מונע ממנה לקנות את ה-F-35 או לבנות קו הגנה בגליל. הרתעה היא מושג שמודדים אותו בדרך כלל לאחור. אחרי מלחמת לבנון השנייה טענו שההרתעה הישראלית בצפון נעלמה. כשאנחנו מסתכלים אחורה אנחנו מבחינים שההרתעה של ישראל בצפון היא חזקה מאוד. ילדים שחוגגים השנה בר מצווה לא ראו בחייהם את המקלט. חיזבאללה מאוד זהיר וההרתעה חזקה אך הרתעה היא בסך הכל חשבון".

ראש אמ"ן הנוכחי דיבר על כך שאנחנו מכירים טוב יותר מנסראללה את תוכנית הטילים המדויקים שלהם ואלוף פיקוד הצפון דיבר על הצרות של נסראללה. זה צעד מחושב? זו מלחמה פסיכולוגית? מדיניות תודעתית או התרברבות מיותרת?
"אני מאלו שחושבים שעדיף לדבר כמה שפחות ולעשות כמה שיותר. נסראללה אלוף במלחמת התודעה. הוא מכיר היטב את החברה הישראלית. הוא קורא כל בוקר את 'ישראל היום' ו'ידיעות אחרונות' ומנסה לפגוע בחסינות ולנגוע בעצבים החשופים של ישראל. לפעמים צריך להזכיר לו שהוא יושב בבונקר כבר 14 שנה ושהוא פגיע על מנת לחזק את ההרתעה. אני מקווה מאוד שההתבטאויות של ראש אמ"ן ואלוף פיקוד הצפון היו כאלה שנשקלו מתוך חשיבה ולא מתוך התרברבות. כשראש אמ"ן מדבר מקשיבים לך גם בחדרה, גם ראש הממשלה הישראלי, גם נסראללה וגם פרשן בוושינגטון".

בשבוע הבא יתקיים אירוע בעל משמעות. היועצים לביטחון לאומי של רוסיה, ארה"ב וישראל יפגשו. מה צפוי לקרות שם?
"זה אכן מפגש ללא תקדים. נבנה כאן מעמד מאוד מעניין של מדינת ישראל. בזמן שרוב העולם המערבי מחרים את רוסיה, ישראל היא הערוץ של הרוסים לדבר עם האמריקאים. במפגש ידונו על שתי עסקאות. העסקה הסורית, בה הסורים ינסו להשיג מהאמריקאים ומהישראלים הכרה בכך שאסד ימשיך להיות השליט במדינה. העסקה שנייה היא העסקה הגלובאלית. רוסיה מאוד מודאגת מהסנקציות של ארה"ב על אירופה. אני אהיה מופתע אם העסקאות הללו יושגו אך המפגש הזה חשוב בעצם קיומו".

 

עריכה: איתמר זיגלמן

 

13/06/2019

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


עמוס ידלין
עמוס ידלין  |  צילום: גדעון מרקוביץ'/פלאש90
Paris