אומרים ישנה ארץ

פרופ' אניטה שפירא, היסטוריונית כלת פרס ישראל, על ספריה שליוו את תחיית העם היהודי בארץ ישראל, ובהם 'צומת ביל"ו' שראה אור לאחרונה


ההיסטוריונית פרופ' אניטה שפירא, שחיברה את הספר 'צומת ביל"ו', שיתפה את ורדה רזיאל ז'קונט בסיפור של שלושת גיבוריו, ובמפגש שלהם עם האדמה שממנה נכתבות שורות אלה עוד בטרם נקראה ארץ ישראל.
השלושה, ד"ר חיים חיסין, יעקב צ'רטוק וולדימיר דובנוב, היו חברים שהגיעו כחלק מקומץ אנשים ליישב את פלסטינה הדלה, ועשו זאת כחלק מעולמות תרבותיים שונים מאוד, מבית אמא רוסיה.
החיים כאן לא היו קלים לשלושת החברים. הם כבר נשברו ונטשו - ובכל זאת האובססיה להגשמת חלום ארץ ישראל המשיכה לנקר בנפשם כשעוד לא היה כלום ולא נראה סיכוי באופק.
פרשות חייהם משקפות, כדבריה, "את הגדולה, את העליבות, את משאת הנפש וכישלון הביצוע, את ההתפעמות והאכזבה שהיו מנת חלקה של ביל"ו, של העלייה הראשונה. ובהשאלה - של המפעל הציוני כולו". הספר 'צומת ביל"ו' ראה אור בסוף 2019 בהוצאת עם עובד.
עבור פרופ' אניטה שפירא, כלת פרס ישראל בחקר ההיסטוריה של עם ישראל לשנת תשס"ח, מדובר בפרק נוסף בעולמות הכתיבה המרתקים והמעשירים שלה. כתביה האחרים זכו אף הם להתייחסות בתוכנית, ובהם כאלה הקשורים לתלאות ולנס התהוותנו כאן. שפירא תהתה מדוע נוטים לזהות את כתיבתה דווקא עם 'ברל' - הביוגרפיה של ברל כצנלסון - למרות שהיא חתומה על כמה וכמה ביוגרפיות.
וגם: מה הניע אותה לכתוב את הספר 'בן גוריון - דמותו של מנהיג' אחרי שכל כך הרבה דובר ונכתב עליו מכיווניים שונים? ומה, בעצם, מסתתר מתחת לכותרת ספרה 'ככל עם ועם'?

ורדה התרגשה מהמפגש הרדיופוני המרתק - אנחנו מאמינים שגם אתם תיהנו.

04/02/2020

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


ורדה רזיאל ז'קונט
ורדה רזיאל ז'קונט  |  צילום: 103fm
Paris