איפה הכסף
עם ענת דוידוב

"מחכים שינהלו את התקציב, והילדים נשארים בלי אוכל"

מאות אלפי ילדים בישראל נותרו ללא ארוחה חמה ביום: סיגל שפיץ טולדנו, חברת הנהגת ההורים הארצית, וח"כ יוסף ג'בארין על המצב העגום: "זה מחדל"


נגיף הקורונה ממשיך לתת את אותותיו ולהשפיע באופן הרסני על החברה הישראלית, בעיקר בתחום הכלכלי; נתונים מדאיגים חשפו, כי מאות אלפי ילדים שקיבלו כבדרך קבע ארוחה חמה במסגרות החינוך כבר לא זוכים לכך בגלל הפסקת הלימודים בבתי הספר והחשש מהידבקות בקורונה. והתוצאה? הילדים שנותרו ללא מענה הולכים לישון רעבים או אוכלים בצמצום, וכתוצאה מכך פוגעים בבריאותם. 

סיגל שפיץ טולדנו, חברת הנהגת ההורים הארצית שוחחה עם ענת דוידוב ב־103fm והביע את דעתה על הדברים: "מתחילת המשבר ילדים שהיו אמורים לקבל ארוחה חמה על פי חוק וכל הילדים שנמצאים במסגרות של יום לימודים ארוך וצהרונים שנהנו מארוחה חמה ומזינה אחת ליום, למעשה לא מקבלים את הארוחה הזו. היום גילינו את זה ביחד בוועדת הכנסת שהתקציב נמצא, אין איתו שום בעיה אבל לא עשו איתו שימוש אלא לקחו ממנו למקומות אחרים. למעשה אין אף אחד שמנהל את הפרויקט הזה, יושבים אנשים מכל המשרדים האפשריים ומחכים שמישהו כנראה ינהל את הנתונים עבורם".

זה באמת על גבול המחדל 

בהמשך דבריה, הוסיפה כי: "התקציב נמצא במשרד החינוך אבל ראינו שמשרד החינוך לא מרגיש אחראי על הפרויקט עד הסוף. יש את משרד החינוך, הרווחה, הבריאות ופיקוד העורף, כולם היו בוועדה וזה היה מרתק לראות איך כל אחד מעביר אחריות למשרד השני כשכל האנשים הבכירים ביותר מאותם משרדים אמרו שהנתונים לא מגיעים אליהם. אני חושבת שזה באמת על גבול המחדל. זה היה נראה רע, הרגיש רע, הריח רע וזה פשוט רע". 

כמה ילדים בישראל, אם כן, על פי הנתונים המעודכנים, זקוקים לארוחה חמה בכל יום? סיגל שפיץ טולדנו השיבה: "מדברים על כ-400 אלף ילדים בסך הכל בתוכנית, אך מכיוון שלאף אחד אין נתונים מדויקים כמה ילדים רעבים יש היום אז אין לי לצערי נתונים. אנחנו יודעים שהמספרים הרבה יותר גדולים כי מה שקרה עכשיו בזמן המשבר, הרבה ילדים שהם לא ממשפחות רווחה או משפחות מוכרות הפכו להיות משפחות רעבות. מחלקות הרווחה ברשויות המקומיות לא מסוגלות לעמוד בעומס הזה, אף אחד לא תקצב אותם והכספים לא עברו. מתקבלות הודעות מאוד עצובות של משפחות והרבה חד הוריים שאיבדו את הפרנסה ושאין להם אוכל. מטריד כששומעים שיש את הכסף ואין מי שינהל אותו. זה לא נראה שמישהו מנסה. היה נדמה שיש איזשהו פרויקט שיש לו גבולות מאוד ברורים אבל אף אחד לא מנהל אותו, מחכים שהרווחה מכל מיני רשויות בארץ תעביר נתונים, הנתונים לא מגיעים אז האוכל לא זורם החוצה". 

לשיחה הצטרף חבר הכנסת יוסף ג'בארין, יו"ר הועדה לזכויות הילד (הרשימה המשותפת), שהתייחס גם הוא למצב הלא פשוט והביא את הלך הרוח מהוועדה היום (ג') שדנה בנושא: "פשוט אין את המידע, אין תשובות למשרד הרווחה ופיקוד העורף. התשובות שאני מקבל הן תשובות כלליות של סיוע למשפחות נזקקות וחלוקת מזון בחברות וכדומה, אבל השאלה העיקרית שבשבילה התכנסנו היא מה קורה עם אותם מאות אלפי ילדים, האם מישהו עוקב? אם יש להם רישום? למי מגיע ארוחה חמה ולמי לא?"

גם אם אין בתי ספר, הילדים עדיין נזקקים 

על תגובת משרד החינוך לבעיה הקשה, אמר: אין את הרישום הזה. אני מסתכל על מדינות העולם, כמו למשל ארה"ב, ואני רואה שיש כל מיני אלטרנטיבות והן לא חדשות. התשובה המתחמקת של משרד החינוך הייתה שלא בטוח שהחוק הזה חל במקרים בהם אין לימודים מוסדרים כי החוק מדבר על יום לימודים ארוך. גם אם הילדים לא מגיעים לבתי הספר הם עדיין נזקקים ואפילו יותר מכך, בטח בעקבות הסגר והמשבר הכלכלי. בתקופה הקרובה חייב להגיע מידע גם למשרד החינוך והרווחה וגם לרשות החירום הלאומית כדי להגיע לנתונים הללו ולהבין אילו ילדים נפלו בין הכיסאות. ההערכה שלנו שמדובר לפחות בעשרות אלפי ילדים. צריך לעדכן את הוועדה במה שקורה כאן. נמשיך לעקוב ולטפל בסוגיה".

עריכה: מיכל קדוש 

20/10/2020

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


העניים החדשים: ילדים רבים בישראל רעבים
העניים החדשים: ילדים רבים בישראל רעבים  |  צילום אילוסטרציה: Ingram Image
Paris