ביום רביעי חזינו במראות היסטוריים בגבעת הקפיטול בוושינגטון כשתומכי הנשיא דונלד טראמפ פרצו לבניין הקונגרס במחאה על אישור הצבעת האלקטורים בקבוע כי הנשאי הבא יהיה ג'ו ביידן. ד"ר יעל שטרנהל, מומחית להיסטוריה של ארה"ב, הגיבה למהומות במדינה, ולהשלכות שלהם. לדבריה, למרות שהתמונות קשות לצפייה יש יתרון בבהירות האירוע הזה.
אז האם ההסתערות על הקפיטול חשפה את אמריקה במלוא קלונה? לפי שטרנהל, לראות את קודש הקודשים של הדמוקרטיה המודרנית מתוקף בצורה כזו זו לא חוויה נעימה, אבל צריך להודות שיש יתרון בבהירות והאירוע הזה נתן הרבה בהירות. "כלומר, זה מה שקורה כשבמשך כמה שנים ראש המדינה חותר תחת היסודות המשטר שלה, חותר תחת הרעיון הדמוקרטי ומערער כל נורמה שלטונית. בסוף, זה מגיע לזה שמאמיניו וחסידיו פורצים לקונגרס. במובן הזה, זו התפתחות טובה".
"במדינה שבה יש כמה מיליוני כלי נשק שמסתובבים חופשי, לא צריך הרבה כדי שהחיים שם יהיו בלתי נסבלים", אמרה שטרנהל, "עכשיו ראינו לאן הדברים יכולים להגיע, זו הייתה תמונת סיום הולמת לנשיאות שלו והדגמה חיה לאן אדם מעורער ומושחת כמוהו יכול לקחת את המדינה שלו כשהוא בעצמו מוביל את המפגינים בהסתערות". משעל ביקש להדגיש שטראמפ גינה את המפגינים, ואילו היא אמרה שכל אחד יכול לגנות כל אחד, "גם אני מגנה את רצח ארלוזורוב, אבל זה חסר משמעות. ברגע האמת הוא אמר למפגינים שלו, שעמדו והפגינו שם, מכאן אתם תצאו אל גבעת הקפיטול. הוא שלח אותם לשם. למילים יש משמעות, בטח למילים של מנהיג שהוא כל כך פופולרי בתוך הבייס שלו. כשהוא אומר להם, הם יוצאים לגבעת הקפיטול".
אז אמריקה תיכנס לחשבון נפש עכשיו? המומחית לארה"ב בספק. "אני חושבת שהימים הקרובים יהיו ימי חשבון נפש, חלק ממצביעי טראמפ יעשו חשבון נפש ויחשבו במה הם תמכו והאם הם נתנו יד לתמונות המבישות האלו, אך יהיו מי שימשיכו להאמין בו ושימשיכו לחשוב שהבחירות נגנבו ממנו. רוב המצביעים הרפובליקאים חשוב לומר, מאמינים לשיח שאומר שהבחירות נגנבו ושהתוצאות לא דווחו. האם האירוע הזה באמת יביא לחשבון נפש? לא בטוחה בכלל".
עריכה: עדן בן ארי