אודי סגל וענת דוידוב

האם חיסול יחיא סינוואר על הפרק?

ד"ר קובי מיכאל מהמכון למחקרי ביטחון לאומי: "יכול להיות שהגיע הזמן" • על יציאה למבצע נוסף ברצועה: "היה צריך להיות כבר מזמן"


הפיגוע באלעד, בו נרצחו 3 ישראלים, גרמו לקריאות רבות במערכת הפוליטית ובציבור לחיסול מנהיג חמאס בעזה יחיא סינוואר. ד"ר קובי מיכאל, חוקר בכיר ועורך כתב העת 'עדכן אסטרטגי' במכון למחקרי ביטחון לאומי (אוניברסיטת תל אביב) נתן את דעתו על הסוגיה.

"אני חושב שבכל מקרה, בין אם מדובר בסיכול ממוקד, או בין אם מדובר באמצעים אחרים, אנחנו לא צריכים להפעיל אותן כאשר הבטן מתהפכת ולא עושים אותן כדי לרצות דעת קהל. סיכול ממוקד הוא דפוס פעולה, ולפעמים הוא מאוד נחוץ, יכול להיות שגם במקרה הזה הגיע הזמן להפעיל אותו, אבל השיקול לגבי הפעלתו צריך להיות מקצועי וקר", אמר מיכאל.

עוד אמר: "אם מישהו חושב שסיכול ממוקד של מוחמד דף או של סינוואר או של סאלח אל־ערורי הוא זה שיחולל כאן איזשהו שינוי או יביא באחת להפסקת הטרור או לשינוי בדפוסי ההתנהלות של חמאס, אני חושב שהוא טועה".

לדבריו, "אנחנו צריכים להפעיל אסטרטגיה שהיא הרבה יותר כוללנית ורחבה, שיכול להיות שהסיכול הממוקד הוא רכיב אחד בתוך האסטרטגיה הזאת. יש לנו כאן בעיה עקרונית למול חמאס, יש לנו כאן בעיה עם ארגון טרור שהוא גם מתחרה לרשות הפלסטינית, שהיא לכאורה שותפה שלנו לתהליך המדיני, ויש לנו בעיה מהצד הישראלי שאנחנו במשך יותר מדי זמן משתפים פעולה עם חמאס - בין אם מכיוון שאנחנו חושבים שאין לנו אלטרנטיבה אחרת ברצועת עזה, ובין אם מכיוון שהיה מי שחשב שנכון לייצר כאן איזשהו בידול שהופך את חמאס לסוג של אלטרנטיבה".

וזו טעות? חיזוק החמאס על חשבון הרשות הפלסטינית?
"אני חושב שכאשר אנחנו בוחרים באיזשהו כיוון של פעולה ואנחנו לא הולכים איתו עד הסוף, על כל המשמעות שכרוכות בו, ואנחנו עושים מה שנקרא חצי עבודה או שהכיוון הזה הוא חצי אפוי, אז אנחנו בבעיה. ולאורך כל הדרך זה היה חצי אפוי".

כלומר, אם החלטנו ללכת על חמאס ולחזק אותו, אז ללכת עד הסוף?
"בוודאי".

באיזה מובן?
"במובן הזה שהופכים אותו לגורם השלטוני הלגיטימי ברצועת עזה ומאפשרים לו לממש שליטה אפקטיבית על האוכלוסייה ועל הטריטוריה. אם אנחנו חושבים שזה בלתי אפשרי, ושאין סיכוי שהארגון הזה ישתנה, אז אנחנו צריכים לטפל בו וביד קשה כארגון טרור ולעשות כל מאמץ על מנת לחזק את האלטרנטיבה לדבר הזה, אבל אי אפשר ללכת עם ולהרגיש בלי".

"אנחנו צריכים להבין שאנחנו נמצאים כאן בסוג של מאבק ממושך"

בהמשך קרא מיכאל לצאת למבצע בעזה. "אני חושב שזה היה צריך להיות כבר מזמן. אני חושב שאנחנו היום מספיק מנוסים ומפוכחים כדי להבין שחמאס איננו יכול להיות פרטנר, ואנחנו צריכים לעשות כל מאמץ, ורצוי מוקדם מאשר מאוחר, לפגוע אנושות בתשתית הצבאית של חמאס", אמר, והדגיש כי "מבצע כזה יצמצם מאוד את האפשרות - לא רק לעוד פיגוע באלעד או בעיר אחרת, אלא בכלל למערכה של הטרור שאנחנו נמצאים בה בזה חודש ימים ויותר. אנחנו צריכים להבין שאנחנו נמצאים כאן בסוג של מאבק ממושך - שלא יימשך יומיים, לא חודשיים ולא שנתיים - שבמסגרתו אנחנו צריכים לדכא את המוטיבציה של הארגון הזה, שנבנית וניזונה, בין היתר מיכולותיו הצבאיות".

כלומר לא רק הפגזות מהאוויר, אלא מבצע.
"בוודאי. לדעתי בשלה העת, כבר לא היום, אלא שלשום, לפגוע אנושות בתשתית הצבאית של חמאס".

כולל כיבוש?
"לא צריך לכבוש את הרצועה ולשלוט בה בהמשך או להחזיר את הממשל הצבאי, אבל צריך לדעת שהולכים כאן למערכה שהיא ארוכה, שיש לה מחיר, ובקצה שלה פוגעים אנושות בתשתית הצבאית, ביכולות הצבאיות, בתשתית הטרור של חמאס, זו צריכה להיות התכלית של המערכה".

עריכה: אמיתי דואק

08/05/2022

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


יחיא סינוואר
יחיא סינוואר  |  צילום: עטיה מוחמד/פלאש90
Paris