רון קופמן ואריה אלדד

"יש הזדמנות היסטורית לדחוק את הציר השיעי אחורה"

תא"ל (מיל') יובל בזק, לשעבר מפקד חטיבת החרמון, ניתח את השינויים במזרח התיכון • טען: "אם האסלאם הקיצוני יתפוס אחיזה, נראה מזרח תיכון מדמם"


תא"ל (מיל') יובל בזק, לשעבר מפקד חטיבת החרמון, התייחס לשינויים בגבול סוריה, והתמקמות צה"ל בכתר החרמון, שהיה בשליטה סורית. כמו כן, סקר תא"ל בזק את השינויים הגאו פוליטיים ברחבי המזה"ת בימים אלה. 

"תמיד הסתכלתי על זה כמפקד צבאי אבל גם בעיניים של סקי. תמיד עינינו היו נשואות למעלה, והיום יש לנו שם דגל ישראל", התגאה בתחילת דבריו על השתלטות צה"ל על החרמון. 

"צה"ל פועל נכון כשאת היכולות האלה הוא מסיר מהשולחן"

"אנחנו נמצאים בתקופת מעבר. סוריה זה אירוע גאו פוליטי, גאו אסטרטגי. הגבולות של סוריה מזמן הטשטשו. רצף האירועים המדהים של השבוע האחרון נותן משנה תוקף למציאות הזאת. ישראל דואגת לאינטרסים הביטחוניים וזה הדבר העיקרי בגינו שאנחנו יושבים שם", הבהיר. 

"אני לא יודע אם להישאר בבשן, אבל בוודאי אנחנו במציאות שאתה לא יודע מה יצמח מתוך הכאוס. מי ייקח את המושכות, מה יהיה מעברו השני של הגבול בנקודה הזו, בנקודה הזו כדאי לקחת שלייקס, לייצר לעצמך אזורי ביטחון גם עם אתה לא מתכנן להישאר שם לעד", הסביר. "אני חושב שזו האסטרטגיה וזו אסטרטגיה חכמה עם השמדת היכולות של צבא סוריה שעכשיו מונחות כפרי בשל ויכולים להשתלט עליהם ארגונים. לכן, צה"ל פועל נכון כשאת היכולות האלה הוא מסיר מהשולחן", טען. 

לאחר מכן התייחס למיעוטים כמו הכורדים והדרוזים שכעת כוחם עשוי לעלות במרחב האזורי. "יש את הכורדים שיש לנו קשרים ארוכים איתם והשאלה 'איך יתפתח המעמד שלהם?' - מונח לפתחה של ההיסטוריה. חשוב להבין, המזרח התיכון משתנה בקצב מהיר ומתוכו יצמח מזרח תיכון אחר שמעמדם של הכורדים, הדרוזים ומדינת ישראל יהיה אחר. לאיראנים היו שאיפות להקים פה אימפריה שיעית, הטורקים לא צריכים משקפת כדי לראות את העבר האימפריאלי שלהם, ארדואן לוטש עיניים ובוודאי שיש לו אינטרסים. מדינת ישראל צריכה מפה ומצפן, לסדר את המציאות לעצמה ולשאול לא מה אחרים יעשו אלא מה האינטרסים שלנו. איזה מזרח תיכון יהיה טוב עבורנו? עכשיו כשהקלפים מחולקים מחדש, יש הזדמנות היסטורית לדחוק את הציר השיעי אחורה ולדאוג שלא יקום מהמכה הזו. אנחנו צריכים לבסס מזרח תיכון שמבוסס על ברית של מתונים", אמר. 

"האינטרס שלנו לייצב ולייצר ציר של מדינות סוניות מתונות"

זאת ועוד, דן באינטרסים הביטחוניים הישראליים על כניסתה של טורקיה לסוריה. "טורקיה היא לא מהמדינות הסוניות המתונות לצערנו. זה יכול להשתנות. לפני ארדואן היחסים שלנו עם טורקיה היו נהדרים. יש מציאות שיכולה להתהפך. האירוע הזה הוא לא רק מציאות אלא איום. ירדן היא נכס אסטרטגי עצום למדינת ישראל וגם היא יכולה להיכנס לתוך הקלחת הזו. האינטרס שלנו לייצב את ירדן, לייצב ולייצר ציר של מדינות סוניות מתונות שמביסות את האסלאם הקיצוני. המזרח התיכון כרגע הוא בין האסלאם הקיצוני לאסלאם המתון. אם האסלאם הקיצוני יתפוס אחיזה נראה מזרח תיכון מדמם. יש לנו כאן הזדמנות להעלות את העוצמה של הציר המתון", טען. 

"בסופו של יום, המציאות השתנתה. האיום המרכזי שצמח לנו ב-24 שנים האחרונות היה מצידו של הציר השיעי. חיזבאללה הוכה באופן קשה וההתמוטטות של סוריה כציר מקשר ומרכזי עבור איראן ושוב פעם אם אנחנו נמשיך ללחוץ במעגל האסטרטגי הרחב הסיכוי של חיזבאללה להשתקם יילך ויקטן ויחד עם זאת, ישראל תלויה בדרך שבה תפעל. אפשר ללכת לגבול בחזרה ולא לוותר על פעולה נחושה כנגד כל הפרה. צריך לזכור, המציאות מייצרת לנו הזדמנויות. הזדמנויות הם בסופו של דבר, דבר שצריך לקחת", סיכם את דבריו. 

13/12/2024

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


המרד בסוריה
המרד בסוריה  |  צילום: OMAR HAJ KADOUR/AFP via Getty Images
Paris