לאחר ההחלטה להתגרש, עולה השאלה כיצד יחלקו הילדים של ההורים הגרושים את זמנם בין האב לאם. בפרק השביעי בפודקאסט 'גט הלנה' בהגשת עורכת הדין הלנה שמחי ועומרי שמחי, שוחחו השניים על הסוגיה המורכבת.
"השאיפה שזמני השהייה יהיו שווים", פתחה הלנה. "יש מצבים בהם הילד חייב להיות אך ורק עם האם, או בגלל שהיא מניקה, או בעקבות הרצון לקבל דמי מזונות גבוהים יותר, או שהיא בכלל מעדיפה פחות מעורבות של האב - שהוא ישלם על החוגים, יסיע את הילד אבל לא יישן אצלו. זה גורם למחלוקות". "מפריע לי שברירת מחדל היא שהאם מקבלת את המשמורת ולא האבא", הודה עומרי. "לנתק את האב לגמרי זה מייצר מצב שהופך להיות כמו כלי נשק. משתמשים בילדים ככלי ניגוח".
בתגובה, הוסיפה הלנה: "ישנם מצבים בהם מגיעים לבית משפט והאם משתמשת בילד כקרדום לחפור בו. היום יש אבות שהם יותר טובים מאמהות. גם כאשר אמא מניקה וזה לא משנה מה הגיל, לטעמי ניתן לאפשר לאבא להאכיל אותו עם בקבוק. רוב האבות מסורים. זו לא נחלתה של האם. חיסרון בדמות האב יוצר מוגבלות מסוימת בהתנהגות עתידית של הילד. הבעיה שלא אחת פסקי הדין שמתקבלים בבית משפט ייתנו את הילד לאם. לעיתים קרובות, אני מנסה לסיים את ההליך בצורה של דרכי שלום. חזקת גיל הרך מחריגה את העניין וילדים עד גיל 4 יכולים להיות במשמורת בלעדית של האמא".
"מה שאת מתארת זה שעל פי רוב האם מקבלת משמורת אוטומטית על הילד והאב מקבל אפשרות של יומיים בשבוע להיות עם הילדים", ניסה עומרי שמחי להבין כיצד נראית המציאות הלכה למעשה. "נניח שהאם היא פקטור מאוד משמעותי בלהניק לגדל בגילאים עד 3-4 שנים. למה בגיל 8 נניח אי אפשר שתהיה משמורת של שבוע שבוע? רואים מקרים שמחרימים, מנדים את אחד ההורים. מקריסים כלכלית, מגיעים לתביעות במשטרה".
בסיום, הבהירה עו"ד שמחי: "לטעמי הילד צריך להיות גם עם האם וגם עם האב. אני נלחמת כדי שגם האב יהיה משמורן יחיד. ישנם מצבים בהם האב פנוי יותר והאם מרוויחה יותר, ואז האמא משלמת מזונות. אחד המדדים החשובים הוא יכולת הההשתכרות. לכן אנו רואים יותר תביעות ניכור הורים או סבים - אומרים לילד לא לדבר עם האבא או האמא או הסבא. הם לא מבינים שהילד צריך להיות גם בסביבת סבא וסבתא. חובה על ההורים לא לערב את הילדים בהליך הגירושין. אם הם יכולים להתגרש בדרכי שלום זה עדיף לכולם".
עריכה: אחיה כהן ומיכל קדוש