כבר 15 חודשים מדינת ישראל נמצאת במלחמה. כוחות צה"ל עדיין נמצאים ברצועת עזה וישנם קולות חוזרים ונשנים במערכת הביטחון ובצה"ל שקוראים כבר זמן רב ליציאה מרצועת עזה על מנת לקדם עסקת חטופים. ד"ר איל חולתא, ראש המל"ל לשעבר, הביא את עמדתו הנחרצת בסוגיה.
"אני לא מבין מה צה"ל עושה בעזה כבר הרבה זמן, ולא מבין למה לא משלימים את המשא ומתן על עסקת החטופים", אמר חולתא והוסיף: "השהייה של צה"ל ברצועת עזה לא מוסיפה ביטחון. יש הרוגים רבים וראש הממשלה נמנע מלומר שבסוף המשא ומתן לשחרור החטופים צה"ל יצא מרצועת עזה. זה מאוד מטריד אותי, וזה צריך להטריד את כל הציבור הישראלי".
הוא לא סבור כי הלחץ הצבאי מקדם עסקה: "את המשפטים הללו שמענו מאז סיום הפעימה האחרונה בנובמבר 23, ואנחנו כבר 2025. לא צריך לבוא בטענות לצבא, התפקיד שלו הוא לעשות את המיטב בתוך הסיטואציה. חיכוך עם מחבלי חמאס ייגמר בהיתקלויות. צה"ל אמר מזמן שהיכולת שלו להבטיח את ביטחון תושבי ישראל מחוץ לרצועת עזה ברור, ושהם יבצעו את הנחיית הדרג המדיני, זו החלטה מדינית ולא צבאית".
בהמשך נשאל יו"ר המלל לשעבר על אמירתו של נשיא ארה"ב הנכנס, דונלד טראמפ, לפיה אם החטופים לא ישוחררו עד לכניסתו לתפקיד יתרחש גהינום: "מה שחשוב להבין לגבי ההצהרה של טראמפ, זה שבשונה מביידן, הוא קוצב את הזמן בצורה ברורה, ומייצר אילוץ לכל השחקנים. האילוץ הוא בעיקר על חמאס כי הוא הסרבן, אבל הוא גם על קטאר ומצרים שתומכות בו, ובמידה מסוימת גם על ישראל. זה אינטרס ישראלי לסיים עם העסקה הזאת".
ומה יקרה אם לא לא תושלם עסקה עד ל-20 בינואר? הוא העריך: "אני חושב שמתווה שלוש הפעימות לא יוביל לשחרור חטופים לפני 20 בינואר, אלא אם כן יש הסכמה שאנחנו לא מכירים. איך ינהג אז הנשיא טראמפ? קשה לצפות. הכהונה שלו תהיה מלווה בהרבה חוסר ודאות, זה חלק מהשיטה שלו".
"בראיון של בלינקן יש מסרים שהם די מבולבלים, אבל זה לא סותר שברור שחמאס הוא זה שמסרב לשחרר את החטופים. עם זאת האחריות לייצר תנאים שיכריחו את חמאס היא על הממשלה הישראלית, היא לא על הנשיא ביידן ומזכיר המדינה בלינקן, והיא גם לא תהיה על הנשיא טראמפ ועל מזכיר המדינה רוביו", אמר ד"ר חולתא.
הוא הדגיש: "לא עולה על הדעת שראש ממשלה ישראלי לא מעוניין לשחרר חטופים ישראלים חיים. אני מקווה שהוא מתכוון להשלים את הפעימה הזאת, ולהמשיך עם כולם, גם אם זה אומר שהמלחמה מסתיימת".
בהמשך השיחה נדרש חולתא להסכם הפסקת האש השברירי עם לבנון שעומד כעת למבחן. הוא אמר בנושא זה: "ישראל חתמה על הסכם הפסקת אש, ואני לא חושב שיש שם משהו שלא גילנו קודם. כל ההסכמים ההם רופפים, כי עושים אותם עם גורמים טרוריסטים עוינים שלא מכבדים מילה חתומה. אם יש שינוי משמעותי של התנאים בשטח, ויש מתווך אמריקני שנמצא בלבנון, כשממה שהבנו מאמצעי התקשורת ישראל העבירה דרכו מסר, זה מו"מ שצריך להשלים. העיקרון בלבנון צריך להיות התייצבות מחודשת של ישראל בקו הכחול, ואכיפה של ההסכם הזה באש גם אחרי שנסוגנו, אחרת נצטרך לייצר רצועת ביטחון חדשה. יכול להיות שיהיה צריך להאריך את זה בזמן. לא הייתי רוצה לראות את ישראל מפוצצת את ההסכם כולו ושנחזור ללוחמה עם לבנון".
עם זאת, הבעיה האמיתית המונחת לפתחנו נמצאת לשיטתו הרחק במזרח: האתגר הגדול חונה בטהרן שעלולה להתגרען מול עינינו. ההחלטה הזאת היא בידיו של המנהיג העליון האיראני חמינאי. ישראל לא צריכה לאפשר לזה לקרות. נקודה, גם אם המשמעות היא שיוצאים למתקפה צבאית נרחבת באיראן כמותה ישראל עוד לא עשתה. ברור שלעשות את זה עם האמריקנים זה יותר טוב, אבל ישראל לא יכולה לסמוך על זה שמישהו אחרי יעשה את זה במקומה. אם ישראל תצליח לחלץ מהאמריקנים סיוע וציוד זה בוודאי ישפר את האפשרות להצלחה, אבל היא לא יכולה לצפות שמישהו אחר יעשה את העבודה במקומה".
עוד אמר באשר לאיראן: "אני לא מתייחס לעיתוי הפוליטי, אלא לתרחיש. ישראל לא תוכל לחכות שיהיה מאוחר מדי ואז היא תגלה שאין טעם לתקיפה שלה. למיטב הכרתי לא מאוחר מדי ועוד יש מה לעשות. המנהיג האיראני עוד לא החליט לפרוץ לפצצה. גם זו סיבה מדוע ישראל צריכה לפנות את הקשב להתכונן לאפשרות שהדבר הזה יקרה".
עריכה: אחיעד לוק