אלוף (מיל') גיורא איילנד, לשעבר ראש המל''ל, התייחס לעסקת החטופים, שאמורה להיחתם בשעות הקרובות, בשיחה עם רוני בר און ומיה זיו-וולף ב-103fm.
"תראו, ההסכם הזה הוא הסכם מאוד גרוע ונתניהו מבין את זה. אבל ההסכם הזה גרוע לא בגלל שהגענו למו"מ לא מוכנים, וכתוצאה מזה יצא הסכם לא טוב. אלא כתוצאה מהתנהלות נוראית של 15 חודשים, שבסוף שהגענו למו"מ היינו עם קלפים כאלו גרועים, וזה הכי טוב ממה שהיה ניתן לקבל", אמר תחילה איילנד.
לשיטתו, "יש פה שתי רמות של טעות ישראלית והיא בלתי נסלחת. הרמה הפחות חמורה היא פספוס הזדמנויות והיו שתיים כאלו: האחת, העסקה הזו הייתה על השולחן במאי וביולי - אותה עסקה בדיוק, היא לא קרתה, לא רק בגלל שישראל לא הסכימה, ישראל גם מיהרה להקשות על ידי מכתב הבהרות של נתניהו ואחר כך על ידי הסבר כמה ציר פילדלפי קדוש ואי אפשר לצאת משם, לכן את אותו הסכם יכולנו לקבל לפני 8 או 6 חודשים ותחשבו כמה חיי חיילים יכולנו לחסוך".
לאחר מכן הסביר מה לדעתו הפספוס השני: "העסקה שהלכנו אליה היא לא העסקה שחמאס רצה אותה, היא העסקה שביבי רצה אותה והיא עסקה חלקית. הרי אם רה"מ היה אומר לפני 4 חודשים, דקה אחרי שחיסלנו את סינוואר ואחרי שכבר חיסלנו את הנייה, ישראל מוכנה ללכת להסכם, שמשמעותו סיום המלחמה בתנאי שנקבל את כל החטופים - חמאס היה מקבל את זה".
איילנד המשיך לפרוס את משנתו: "השגיאה הגדולה יותר היא אי הבנה מוחלטת של הצד הישראלי מה זו מלחמה במאה ה-21. הדבר הכי חשוב בכל מלחמה, וזה נקבע ביום הראשון, זהו הנרטיב. נתניהו ביום הראשון הכריז: 'חמאס הוא כמו דעאש'. האמריקנים קפצו על המציאה ואמרו: 'נכון, חמאס הוא כמו דעאש, ארגון טרור נוראי שהשתלט בכוח על שטחים לא שלו והאוכלוסייה שונאת אותו. תילחמו כמו שאנחנו נלחמנו בדעאש'".
עוד טען כי "שאתה שואל את עצמך מה מנסים להרוויח במלחמה? היכולת לכפות על הצד השני משהו שהוא לא רוצה: אם זה להיכנע, לוותר על שטח, לוותר על נכסים או להחזיר שבויים. אם זה מהות של מלחמה נשאלת השאלה מהם הגורמים שישפיעו על מדינת עזה וילחיצו אותה?"
לאחר מכן פירט את דבריו: "יש שלושה דברים שילחיצו אותה ואנחנו התעלמנו מכל שלושת הדברים הללו: דבר מספר אחד שמלחיץ כל דיקטטור, כולל סינוואר, זה קיומו של המון רעב וממורמר בסביבתו, זה מה שמביא למהפכות. דבר שני, זו קיומה של אלטרנטיבה שלטונית - לא רק שויתרנו על זה אנחנו בלמנו כל אפשרות שתהיה כזו. הדבר השלישי, זו הסכנה לאובדן אדמה ועל גם זה ויתרנו".
לדבריו, "שלושת הדברים שכואבים לצד השני ויתרת, והחלטנו ללא שום דיון שמה שייתן מענה ואת הניצחון המוחלט זה הלחץ הצבאי. אבל חמאס התארגן לו מאוד יפה במשך 20 שנה - וברגע שהדיקטטור בצד השני אדיש למותם של אנשים ולהרס של בניניים - אז אין קשר למה שאתה עושה לבין הרצון להשיג את מטרות המלחמה. נוצר פער הולך וגדל בין המטרות הראויות לבין האמצעים שנבחרו שלא מתכתבים עם המטרה".
האם לדעתו ישראל יכולה לחזור ללחימה אחרי יציאת העסקה לדרך? "אנחנו לא יכולים. חמאס מותר לו על פי ההסכם לבנות את הכוח, זה אפילו לא כמו ההסכם עם חיזבאללה שאסור לחיזבאללה להימצא עם כוח צבאי באזור מסוים. מותר לו לבנות את הכוח, להימצא קרוב מאוד לגבול שלו עם כל מה שיוכל לייצר. הוא יהיה סבלן כמה שנים ולא יפר את ההסכם ואין לנו שום תירוץ לתקוף אותו", השיב איילנד.