כסף אנושי

אוכל למחשבה

חשבתם פעם כמה אוכל נזרק לפח? • גדעון בן עמי, מנהל עמותת 'המטבח של פסיה', על מלאכת הצלת המזון בישראל • פרק 08


בכל יום בישראל, כמויות אדירות של אוכל נזרקות לפח. אך לא מדובר בגזרת גורל: עמותת 'המטבח של פסיה' עמלה לילות כימים על הצלת מזון ברחבי הארץ, כך שיוכל לשמש אנשים רבים במקום להיזרק. בפרק השמיני בפודקאסט 'כסף אנושי', אירחו חיים כץ, אילן כץ ומיה זיו־וולף את גדעון בן עמי, מנהל העמותה, ושמעו כיצד נראית פעילותה הברוכה. 

"נולדתי בפתח תקווה בשנת 1945, וחוויתי חוסר ביטחון תזונתי בתחילת שנות ה־50", תיאר גדעון תחילה. "אני זוכר שלא היה מספיק אוכל, ואם היה היית צריך לקנות קבלה של תלושים כדי שלא תקנה יותר מדי ויספיק לאחרים. בגיל 12 עברנו לארצות הברית, גדלתי שם והתחלתי לעבוד בענף המזון. גדלתי קצת מענף המזון, מה שהותיר לי הכנסה ללימודי משחק ופנטומימה, הייתי בזה מספר שנים, והתחלתי להיות מפיק אירועים, עבדתי עם הקונסוליה בניו יורק והשגרירות בוושינגטון בתקופה שרבין ז"ל היה שגריר". 

ואז החליט גדעון להיכנס באופן רשמי לענף המזון, ולראשונה הבין כמה אוכל מתבזבז סתם. "הקמתי רשת מסעדות בפלורידה", תיאר. "עם ארבעה ילדים החלטתי לחזור לארץ, כולם גדלו פה ושירתו בצבא. גם בארץ יצא לי להקים מסעדה, והייתי ממקימי איגוד המסעדות בארץ. בגיל 65 אחרי הרבה שנים החלטתי לפרוש ולעשות משהו שהוא לא לעצמי. עם בת דודתי שהיא בת גילי, פנינה רפאל, החלטנו להקים עמותה שמצילה מזון מעודפי מזון. התחלנו בקטן כמו שהגיבור שלי, יוסף גיטלר שייסד את 'לקט ישראל', התחיל בקטן. כעת אנחנו עמותה שמשתפת פעולה עם 'לקט ישראל', ושנה שעברה, עד לפני המלחמה קיבלנו 1,500 טון תוצרת חקלאית מ'לקט ישראל' לחלק לאנשים". 

"במדינות ה־OECD, שליש מהמזון נזרק"

בהמשך, חשף בן עמי: "במדינות ה־OECD, שליש מהמזון נזרק. זה משהו כמו 5% אחוז בבתים פרטיים. רוב בזבוז המזון שגילינו הגיע מהקייטרינג - בישראל עושים אירועים ענקיים, לא כמו בחו"ל, ויש שם בזבוז ענק. מקור נוסף הוא מסעדות בנוסח קפיטריה ובופה שעומד לרשות העובדים. כבר 8 שנים אנחנו במשרדי 'גוגל', ואוספים אוכל גם בקופת חולים כללית מהצבא ומהמשטרה. 

"המודעות של הצרכים לקהילה מתחילים לחנך בגיל צעיר", סיכם חיים את הפרק. "הילדים מפנימים את זה, ולוקחים את הערכים הללו לכל חייהם". 

עריכה: אחיה כהן ומיכל קדוש 

23/04/2025
כסף אנושי
כסף אנושי  |  גרפיקה: חן סעד
Paris