מלחמת יום הכיפורים בשירים - אילו שירים נכתבו על המלחמה?

אבי בר איתן, מלחין מהחוג למוזיקולוגיה באוניברסיטה העברית, מדבר על השירים שנכתבו בזמן מלחמת יום הכיפורים ואחריה



ליאת בלכטובסקי מלכא

לאורך כל שנות קיומה של מדינת ישראל ליוו את פסקול חיינו שירי מלחמות בהתאם לאופייה של המדינה רווית הקרבות. במהלך כל מלחמה נכתבים שירים ברוח הלחימה והלך הרוח באותה תקופה. גבי גזית ואבי בר איתן, מלחין ודוקטורט בחוג למוסיקולוגיה באוניברסיטה העברית, סקרו את השירים שנכתבו בין מלחמת ששת הימים ומלחמת יום הכיפורים ושוחחו על ההבדלים ביניהם.

מרבית השירים שסבבו את מלחמת ששת הימים הם שירי ניצחון, האווירה ששררה באותה תקופה הייתה אווירת אופוריה בעקבות הניצחון המהיר. בין השירים שנכתבו באותה תקופה ניתן למצוא את השירים - 'נאצר מחכה לרבין',  ו-'ירושלים של זהב'.

לדברי בר איתן "השירים נכתבים לפני, תוך כדי, ולפעמים מיד לאחר המלחמה, ומתכתבים איתה 20-30 שנה לאחר מכן. המלחמה קצרה מידי כדי שיהיה אפשר לכתוב בה שירים ולכן מרבית השירים נכתבו מיד לאחר המלחמה. שירים כמו 'גבעת התחמושת', 'הייתי נער', 'מה אברך', 'מי שחלם',  ו-'הכותל' מתארים את ההתמודדות עם הכאב"

6 שנים בלבד עברו בין מלחמת ששת הימים למלחמת יום כיפור, את ההבדל בין המלחמות שומעים בלחן ובמילים של השירים הישראלים "כבר בתקופה שבין המלחמות אנחנו מוצאים את המקום שבו התחיל השינוי, ושירי מחאה כמו 'שיר לשלום' נכתבו. 'ירושלים של זהב', המנון כל ההמנונים, זה שיר שעלה בפסטיבל הזמר, הוא נכתב לפני מלחמת ששת הימים, וזה דבר מעניין - השיר מתמודד עם התוצאות הטובות של המלחמה. אם ניקח את השיר של מאיר אריאל 'ירושלים של ברזל' שם נמצאת המחאה על חללי המחאה, מאיר אריאל מתאר בו את התגובות הפטריוטיות שלדעתו הן מוגזמות".

מלחמת יום הכיפורים שגרמה לשבר עמוק במדינה והכניסה את אזרחי ישראל לסחרור, הייתה גם נקודת מפנה במוזיקה הישראלית "השירים עוברים לכיוון של פופ ורוק, והתפקיד של הלהקות הצבאיות משתנה. אם קודם הן תופסות הרבה יותר מקום פתאום אנחנו הולכים לכיוון של זמרים אישיים. הולכים ומתפתחים שירי מחאה. בין המלחמות מורגשת הכמיהה לשלום ופחות שירי ניצחון וגם המון ביטוים נכנסו לשפה העברית - 'המלחמה האחרונה', 'לו יהי', 'יונה עם עלה של זית' וכל הדברים האלה של התמודדות עם ביקורת. קודם לכן כל המדיה נשלטת ע"י המוסדות הממלכתיים וכרגע הדברים נפתחים לכיוונים חדשים, אבל זה תהליך זה לא קורה בבת אחת, זה מתחיל לאחר מלחמת ששת הימים.

אחד השירים שנכתבו בתקופת מלחמת יום כיפור הוא 'לו יהי' של נעמי שמר "את 'לו יהי' נעמי שמר כתבה בהשראת ה- 'Let it be' של הביטלס. חווה אלברשטיין טילפנה אליה ורצתה שיר שאיתו תופיע בפני נשות הטייסים והשיר הזה הפך להיות מעין המנון של המלחמה, חיילים מתארים איך השיר הזה ממש החזיק אותם".

שיר נוסף מאותה תקופה הוא 'גשם בעיתו' "השיר מתאר את אותה בחורה תל אביבית שנמצאת בישראל וחולמת על האהוב שלה והגשם מלטף אותה ואותו, אבל הוא מתמודד איתו בדרך אחרת, אותה הגשם מנחם ולו הוא גורם קשיים. פה אנחנו לא שומעים את הניצחון והמלחמה הכואבת אלא משהו יותר רומנטי. מוצאים פה את קובי אושרת ותלמה אליגון שהם הכוכבים של המלחמה שכתבו גם את 'בתחתונים וגופיות'. מוצאים שינוי לא רק מבחינת התפיסה אלא גם מבחינה מוזיקלית יש מעבר לרוק, לשירה אינטימית".

12/09/2013

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


Paris