היינו שם
עם איתן כבל וברק סרי

"המפלגה יכולה לסיים מול הליכוד, ואף לעבור אותה"

יש עתיד הוקמה ע"י לפיד רק לפני עשור, ועדיין מצליחה לשמור על מקומה כשנייה בגודלה • כבל וסרי הלכו לרגע שבו הכל התחיל • בלעדי לדיגיטל של 103fm


יש עתיד, מפלגת המרכז שקמה על ידי ראש הממשלה יאיר לפיד, התחילה בכלל מרעיון שעלה בראשו של יאיר לפיד של פעם, איש תקשורת, מגיש בכיר ב'חדשות 12', אדם שהיה כל כולו בתוך הזירה הציבורית מן הצד השני לגמרי של המתרס. כמו שמקפידים לומר אצלנו, השאר היסטוריה, ואי שם ב־2012 הצליח לפיד להקים גוף לכיד ונאמן, שחוץ מלגרוף קולות רבים לאורך השנים הצליח להביא אותו אל חבירות אסטרטגיות והגעה לכיסא המכובד של ראש ממשלת ישראל. כיצד הצליח לפיד לעשות את הכמעט בלתי ייאמן? 

בפרק החמישי במספר של 'היינו שם' בהגשתם של חבר הכנסת לשעבר מטעם מפלגת העבודה איתן כבל ויועץ התקשורת ברק סרי בעריכתם והפקתם של נדב רוזמן ומיכל קדוש, שבו השניים לציר הזמן מימיה הראשונים של המפלגה ועד ימינו אנו. והמסקנות? מרתקות. "זו מפלגה שנולדה וצמחה בדמותו וצלמו של איש אחד, של לפיד", פתח סרי, "בלי פריימריז, הוא מחליט מי יהיה ברשימה ומה תהיה תפיסת העולם שלה, וזה מצליח. המפלגה הזו יכולה לסיים כתף אל כתף עם הליכוד, ובנסיבות כאלה ואחרות לעבור אותה. זו פעם ראשונה בשנים האחרונות בה ראש ממשלה מגיע לבחירות, וזה לא נתניהו. יש לכך משמעות גדולה". 

"הקמתה של יש עתיד הפכה להיות הבית לפליטי העבודה", טען כבל בתגובה, "אם חשבנו בהקמת קדימה או עם בנט שחשבתי שמפלגתו תרסק את הליכוד ותהיה קולט נתזים למצביעי הליכוד, זה לא קרה. האב, המוליד זה בעצם טומי לפיד שבנו ממשיך דרכו, רק מה? בכלים החדשים של היום. קמה מפלגה, מקים אותה אדם אחד, והוא מצליח לבנות אותה.  אולי כוחו הגדול ביותר של לפיד הוא שגם אם ייסע הבוקר לחו"ל, את ה־10-12 מנדטים הוא יקבל". 

לפני שהכל התחיל, הכיסא המוכר של לפיד לא היה במשכן הכנסת, אלא סמוך לשם בנווה אילן. ממרחק השנים, הריאיון שערך עם אייל ברקוביץ', אז כדורגלן והיום פרשן פוליטי, היה הסנונית הראשונה. "לפיד החל את הקמפיין שלו כמגיש תוכנית, סוג של מדורת שבט. "ברקו שבדרך כלל אין לו מחסומים, אומר לו את מה שכולם מדברים. השמועות על הקמת המפלגה כבר היו באוויר. באמת לא אחרי הרבה זמן הוא מודיע על פרישה מ'אולפן שישי' ועל הקמת המפלגה". 

אז הקאט הזה לא איחר לבוא, ולפיד אכן מסיים את תפקידו בענף התקשורת, מוכן לאתגר הבא. כך הפכה הידיעה החדשותית על שינוי הכיוון המפתיעה לרגע הראשון של שארית הקריירה הפוליטית שלו. "זה בהחלט היה מפץ בפוליטיקה", סיפר ברק. "לפיד נכנס לפני בחירות 2013, נתניהו חשש מהיחלשות, קרא לליברמן, היום שנוא נפשו, ומקים את הליכוד ביתנו. אני זוכר את זה כמו היום, הסקרים הראשונים נותנים 42-44 והיא הולכת ונחלשת עד 31. קרה תהליך הפוך לחלוטין אצל לפיד - הוא מתחיל עם כמה מנדטים, אף אחד לא ידע איך לאכול אותו, ומתחילה אצלו התחזקות איטית". 

"יש עתיד הפכה להיות קולט הנתזים של העבודה", הדגיש איתן שבילה זמן רב במפלגה שהייתה לו לבית, "ממש כמו כלים שלובים, רואים זרימה מהעבודה ליש עתיד - לפיד הפך להיות העבודה של פעם". 

תקרית דרמטית ללא ספק קצת לאחר תחילת נסיקתו של יו"ר יש עתיד למעלה היא הריאיון שערך עם עיתונאי 'עובדה' בן שני. הצהרת הכוונות שלו, במהותה הבהיר כי ראשות הממשלה מחכה לו, אך מוקדם ללא ספק לפני שמישהו חשב עליו באופן זה, הייתה קשה לעיכול בקרב לא מעט מצביעים. סרי חש גם הוא כי היה מדובר בטעות אסטרטגית. "לטעמי עשה את אחת הטעויות הראשונות שלו, במה שהתברר כאחת התשובות הכי זחוחות, מתנשאות ולא טובות, גם הוא הצטער עליה". 

גם זה עבר, וב־2013, שנה לערך לאחר הקמת המפלגה, הפך לפיד לשר האוצר. "זה אחד התפקידים שמודדים את ההחלטות שלך", טען יועץ התקשורת ברק סרי. "לפיד כשר אוצר בתפקיד ראשון נכשל כישלון גדול, הוא לא הצליח, עשה כל מיני מהלכים שחלקם הזויים ולא הצליח לשנות דבר. הוא מגיע למצב שנתניהו מפטר אותו".

חלק נוסף, חשוב ומורכב של לפיד בפוליטיקה, הוא יחסו עם המפלגות החרדיות. "יאיר לפיד החל את הקריירה שלו כאדמו"ר חילוני, אני זוכר את עימות שלו עם גפני, הוא היה הסדין הכי אדום, כמעט כמו ליברמן היום לחרדים", שיתף. גם העימות שלו עם השר לשעבר ויו"ר ש"ס היה שם, מבלה ולו במעט את היריבות עם המגזר החרדי שנקטעה באיבה. "אני מכיר מקרוב את הניסיונות הגדולים שלו להוריד את הטונים מול החרדים, לפייס אותם ולהפסיק להתעמת איתם כי כנראה הגיע למסקנה שבלי קואליציה איתם יהיה לו קשה מאוד".

מאז ועד היום, ניצבת יש עתיד במקום של כבוד בפוליטיקה הישראלית. לחיוב ולשלילה, מפלגתו של לפיד נותרה רלוונטית במשך יותר מעשר שנים, שיאים השמורים למפלגות הנוסטלגיות של פעם שלא צברו מולם עשרות מתחרים כמו היום. כבל סיכם את השיחה המרתקת עם חברו למיקרופון, והדגיש קבל עם ועדה: "לפיד קורץ מחומר של ראשי ממשלה. הוא היום ראש ממשלה בזכות קולות ימין, הימין הוא למעלה מ־70 מנדטים". האם זה יעזור לו לכבוש שוב את תפקיד הממשלה? כל זאת ועוד, נדע אחרי הבחירות. 

עריכה: מיכל קדוש 

30/10/2022

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


צילומים: יונתן זינדל/פלאש90, שבי קדם ובאדיבות המצולם
Paris